Nu gör ditt sparande skillnad – Dreams + 1% for the Planet

Dreams har genomfört 2023 års första donation som medlemmar i 1% for the Planet-nätverket, och totalt förväntar vi oss att donera över 1 miljon kronor årligen från och med i år. Läs om hur vi tillsammans tar konkreta steg för en friskare planet, vad 1% for the Planet är och hur våra användare har varit med och påverkat hur donationen fördelats mellan utvalda organisationer.

Idag påstår många företag att de vill göra gott och bidra till en bättre värld. Men det är långt ifrån alla som faktiskt levererar på sina stora löften – vare sig för att minska sin egen klimatpåverkan eller för att på annat sätt konkret bidra till en mer hållbar framtid. Av all världens filantropi är det faktiskt bara 3% av pengarna som går till att stötta klimatet och av dem kommer bara 5% från företag. Världen behöver mycket mer hjälp än så och Dreams vill göra vår del.

Vad är 1% for the planet?

1% for the Planet är en icke vinstdrivande organisation som grundades i USA 2002 av bland annat Yvon Chouinard, som också står bakom det miljömedvetna klädmärket Patagonia

Målet för 1% for the Planet är att stoppa greenwashing och istället få företag att ta konkreta steg för att stötta planeten. Bland annat ska alla anslutna bolag varje år donera minst 1% av sina intäkter till certifierade ideella organisationer världen runt. 

Sedan starten har över 5000 medlemmar donerat mer än 350 miljoner dollar, pengar som använts bland annat för att minska plastförorening, skydda vilda djur och bekämpa skövlingen av regnskogen.

Dreams är otroligt stolta över att vi sedan 1 augusti 2022 är medlemmar i nätverket. . 1% for the Planet är en partner som vi valt bland annat baserat på deras höga krav och stora transparens.

Ännu en anledning att vara stolt över ditt sparande

Dreams mål har alltid varit att du ska kunna känna dig nöjd och stolt över ditt sparande. Oavsett om det är med Tjuven, Dreamsfonden eller Dreamskortet så handlar allt vi gör om att hjälpa dig spara mer pengar och må bättre över din ekonomi.

Det kommer även i fortsättningen vara vårt allra viktigaste uppdrag, men nu kommer du samtidigt som du sparar för att uppfylla dina egna drömmar även kunna bidra till ett större mål.

Framöver kommer Dreams nämligen varje år att donera minst 1% av våra totala intäkter i Norge och Sverige till certifierade ideella organisationer via 1% for the Planet.

Detta innebär inga nya kostnader för dig, däremot kommer du bara genom att använda Dreams vara med och spela en viktig roll i arbetet för en friskare planet. Tänk så mycket gott ditt sparande kommer göra – för dig, och för klimatet!

Användarna är med och gör skillnad

Vi räknar med att donera över 1 miljon kronor per år framöver, vilket innebär att vi tillsammans med användarna kommer kunna göra stor skillnad för många klimatorganisationer. Självklart kommer vi även i framtiden involvera alla användare i beslutet om vart pengarna ska gå. Hur vi gör det kan du läsa mer om här

Från och med 2023 sker röstning och donation två gånger, första gången i juni och nästa tillfälle i december. Resultatet för första halvan av året har precis blivit klart och den totala donationen uppgick till 622 897 kr. Den fördelades mellan de två nya organisationerna Solar Sister och WeForest, där WeForest fick flest röster av användarna, 59% vs 41%. Men pengarna från Dreams donation gör stor skillnad i bådas arbete.

1 125 hektar tropisk skog kan återställas av WeForest genom Desaa-projektet i Etiopien. På den ytan uppskattas 30 284 träd att kunna växa och ta upp koldioxid från ur atmosfären. 7 616 personer på afrikanska landsbygden har fått tillgång till el från solceller via Solar Sister och 43 kvinnor i avsides samhällen i Afrika har kunnat kickstarta sin resa som entrepenörer inom ren energi.

Resultatet av 2022 års donation blev 398 401 kronor och pengarna fördelades procentuellt till föreningarna WWF, Naturskyddsföreningen och Protect Our Winters enligt hur användarna röstat i appen under december 2022.

Klimatarbetet handlar inte bara om pengar

Dreams är stolta medlemmar av 1% for the Planet för att det speglar våra värderingar och vårt löfte att bidra till en bättre, mer hållbar framtid. Men för att verkligen göra skillnad för klimatet måste vi dock göra mer än att bara donera.

Dreams har påbörjat en hållbarhetsresa där det bara är en del i vårt engagemang. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar för att sänka våra egna utsläpp och på så sätt bidra till global klimatneutralitet och här kan du läsa om vårt löfte för miljön.

Välj ditt dreamteam

Ju fler vi är, desto större skillnad gör vi

Ju fler som sparar till sina drömmar med Dreams, desto mer kommer vi donera. Bjud in dina vänner och dela med dig av ditt goda samvete.

Ladda ner appen