Klimatintervjun: Louise bytte stan mot landet

  • Namn: Louise
  • Ålder: 35 år
  • Familj: Skäggig man & två vilda döttrar på 4 & 7 år.
  • Bor: På landet utanför Arboga
  • Yrke: Egenföretagare
  • Bästa hållbarhetstips: Handla secondhand och odla
  • Något jag önskar var hållbart: Att flyga. Jag älskar värme & att se nya platser men har inte flugit sen 2017.

Hållbarhet kan kännas svårt ibland, men kan faktiskt vara lättare än du tror. Att inspireras av hur riktiga människor med helt vanliga liv tacklar hållbarhet i sin vardag ger oss idéer om vad vi själva kan göra för att skapa förändring. Därför gör vi på Dreams denna intervjuserie där vi pratar med andra om hur de lever hållbart utifrån sina förutsättningar, vad de har för klimatsmarta vanor och vad de stött på för utmaningar. Läs om Louise som bytte staden mot landet och lever sitt drömliv, på ett hållbart sätt.

– Beskriv några hållbara val du gjort i din livsstil. Vad inspirerade dig att göra dem?

Det största jag gjort är nog att jag köper nästan allt second hand. På gården där vi bor odlar jag och försöker vara så självförsörjande som det går. Den mat jag inte kan odla själv köper jag från gårdsbutiker i närområdet och jag väljer ofta att handla svinnprodukter med kort datum i vanliga matbutiker för att mat inte ska slängas. Jag har valt att göra dessa saker helt enkelt för att de känns bra i både hjärtat och plånboken.

– Hur har de valen påverkat ditt liv?

Förutom att mindre konsumtion såklart belastar klimatet mindre så behöver jag heller inte stressas av den ständiga jakten på pengar in, eftersom att jag inte köper många eller dyra saker. Jag är inte rik och har aldrig varit men jag har skapat en hållbar livsstil utan stora utgifter. 

Att leva så har gjort att jag också har möjlighet att jobba med det jag älskar. Jag driver både min webshop treasuresandfinds.se där jag säljer handplockad second hand, vintage & hantverk och är även blomsterbonde på vår gård och jobbar med mina sociala medier på louiseandersson.se. Tack vare att jag tänker på hållbarhet har jag kapat våra utgifter och kan spara pengar samtidigt som jag lever precis så som jag vill vilket är det mest positiva!

– Vad har varit det svåraste på din resa?

Att gå emot samhällsnormer och livsstilen man är uppvuxen med var tufft i början. Normen är ju att man alltid ska förnya sig varje säsong, följa modet, uppdatera hemmet och prylarna hela tiden, vilket sätter press på oss alla att tändigt köpa och pressa vår ekonomi. Men när jag väl vågade släppa de tankarna och gå min egen väg så var det så himla självklart att det inte var så jag ville leva.

– Vad hjälper dig att hålla motivationen uppe?

Jag tycker det är lätt att fortsätta agera och leva hållbart, för jag älskar min livsstil och min vardag. Jag får ett lyckorus i hela kroppen när jag hittar ett riktigt fynd på secondhand eller när jordkällaren är full med egenodlad saltgurka och potatis. Då känner jag mig rik!

Välj ditt dreamteam

Lev grönare med Dreams

Dreamsappens smarta spartips gör det lätt att spara både pengar och CO2 för att leva ett mer hållbart liv – för plånboken och planeten. Ladda ner och testa!

Ladda ner appen