Klimatintervjun: Lizette köper nästan bara secondhand

 • Namn: Lizette
 • Ålder: 35 år
 • Familj: Sambo + en golden retriever
 • Bor: I hyreslägenhet i Halmstad
 • Yrke: Kommunikatör + hållbar influencer
 • Bästa hållbarhetstips: Handla secondhand
 • Något jag önskade var hållbart: OST!

Hållbarhet kan kännas svårt, men kan också vara lättare än du tror. En sak som förenklar att ta action är att ta efter hur andra gör. Att inspireras av riktiga människor med helt vanliga liv och hur de tacklar hållbarhet i sin vardag ger oss idéer om vad vi själva kan göra för att skapa förändring. Därför har vi på Dreams startat denna intervjuserie där vi frågar hur de lever hållbart utifrån sina förutsättningar, vad de har för klimatsmarta vanor och vad de stött på för utmaningar. Först ut är Lizette som berättar att hon nästan uteslutande köper allt hon behöver secondhand.

Vad är det bästa med ett hållbart liv?

Jag har upptäckt hur kul det är att leva hållbart. Det har satt fart på min fantasi och skaparlust att använda det jag har i första hand, och att leta klimatsmartare nya alternativ när jag behöver köpa något är bara roligt. När det kommer till förbrukningsvaror och mat brukar jag köpa eko eller produkter som på andra sätt är bättre för miljön, medan det mesta andra jag behöver hittar jag i secondhandbutiker. 

Hur började du tänka på klimatet?

Det började med att jag hade en låg inkomst för 8 år sedan i och med en sjukskrivning och vände mig då till secondhand för att kunna köpa saker jag behövde till lägre pris. När jag såg hur mycket som folk skänkte eller sålde vidare insåg jag att vår shopping är väldigt ohållbar och blev anti att köpa nytt. Det blev starten för mig att leva mer hållbart och med tiden blev jag även mer och mer intresserad av klimatfrågan. Idag köper jag allt jag kan i andra hand och har även ändrat andra delar av livet, som att äta mer vego, köra mindre bil och inte resa med flyg.

Vad är du extra stolt över att du gjort för klimatet? 

Att jag inte flugit sen 2014 och köper nästan alla prylar secondhand! Jag brukar tänka “skulle världen bli bättre eller sämre om alla gjorde som jag?” – och om fler stannade på marken och köpte saker som redan är producerade så skulle vår planet givetvis må mycket bättre.

Hur kan man få fler att göra mer för klimatet?

Mitt sätt att försöka få andra att förändra sin liv till mer hållbara har varit att starta mitt instagramkonto @dearlizette. Genom det inspirerar jag fler till att leva klimatsmartare och visar hur härligt det är att köpa kläder och inredning secondhand – inte alls ett “fattigare” liv som andra fördomsfullt tror! Att få med fler på tåget är något som känns viktigt för mig, för det gör större skillnad att 100 personer tar ett litet steg för klimatet, än att jag som en ensam individ skulle leva perfekt.

Vad har varit din största utmaning hittills? 

Det svåraste för mig som hamburgerälskare har varit att hitta goda alternativ till nötfärs. Nu har jag förlikat mig med att inget annat är lika gott, så jag äter helst vego men unnar mig en burgare av kött då och då. Jag anser att det är viktigare vad du gör 99% av tiden, än att sträva efter 100% perfektion!

Dela ditt bästa tips för att börja leva mer hållbart!

Starta med det område som känns lättast att ändra i livet. Om man äter mycket vego idag är steget till att äta helt växtbaserat inte så långt. Men om man är en stor köttätare kanske att köpa färre nya prylar eller flyga mindre är bättre områden att starta med. Det finns alltid något litet steg man kan börja ta, och när man väl tagit ett första steg är det lätt att det blir fler av bara farten! Små förändringar kan dessutom påverka människor i ens närhet att också börja göra förändringar, vilket är toppen! Här är några exempel saker att förändra:

 • Köp mindre nya prylar
 • Ät mer vego
 • Ta tåg istället för flyg, eller res mindre
 • Välj secondhand i första hand 
 • Önska dig secondhand i present
 • Använd det du har (och spara pengar!)