Klimatintervjun: Linns första steg var att byta till grön mat

  • Namn: Linn
  • Ålder: 30 år
  • Familj: Sambo och hund
  • Bor: I lägenhet i Halmstad
  • Yrke: Fotograf
  • Bästa hållbarhetstips: Köpa second hand
  • Något jag önskade var hållbart: Att flyga! Älskar egentligen att resa och besöka nya platser

Hållbarhet kan kännas svårt ibland, men kan faktiskt vara lättare än du tror. Att inspireras av hur riktiga människor med helt vanliga liv tacklar hållbarhet i sin vardag ger oss idéer om vad vi själva kan göra för att skapa förändring. Därför gör vi på Dreams denna intervjuserie där vi pratar med andra om hur de lever hållbart utifrån sina förutsättningar, vad de har för klimatsmarta vanor och vad de stött på för utmaningar. Läs om Linn som valt vegomat i över 15 år och lagt till fler hållbara val längs vägen.

– Beskriv några hållbara val du gjort i din livsstil. Vad inspirerade dig att göra dem?

  • Jag äter vegetariskt och till stor del helt växtbaserat och började med det av hälsoskäl när jag var runt 16 år. Med åren har jag fått mer inblick i hur mycket animalier påverkar klimatet och hur djurhållningen ser ut vilket gör att jag aldrig kommer gå tillbaka. Grön mat är bättre på alla sätt och vis.
  • Jag köper second hand i första hand och går hellre och letar en längre period än att gå till första bästa butik med nyproducerade grejer. Jag värnar även om arvegods, för en ärvd skjorta av morfar eller en teakmöbel från gammelmormor är mycket mer speciellt för mig än något jag kan gå och köpa själv.
  • Vi veckohandlar och gör matlådor för att både spara tid, pengar och minska matsvinnet.

– Vad har du fått ut av att förändra livet och göra mer hållbara val?

Det jag främst märkt skillnad på är ekonomin! Vi spenderar mindre pengar genom att äta vegetariskt, köpa second hand och veckohandla. Dessutom känner jag att jag inte påverkas av trender på samma sätt som förr nu när jag inte går i butiker som säljer nytt. Det enda som jag märkt är dyrare med att välja ett hållbart liv är att tågbiljetter är dyrare än flyget. Det är verkligen så fel, men jag tar ändå hellre tåget för klimatets skull.

– Vad har varit det svåraste på din resa?

Att stå emot frestelsen när jag har behövt något till lägenheten eller ett par skor. Att faktiskt INTE ”bara gå in i en affär och köpa det nytt” utan att låta det få ta tid att hitta second hand istället. Och flygandet är en stor utmaning, för det är normen idag. När jag fått frågan om att åka iväg på en resa som kräver flyg och då tackat nej för det inte funnits bättre resealternativ eller när jag inte kunnat ta ledigt från jobbet den längre perioden som krävts för att en tågresa tar längre tid.

– Vad hjälper dig att hålla motivationen uppe?

Jag fokuserar på att det faktiskt gör skillnad i längden med mer medvetna val, även om jag bara är en enda person. Sen tycker jag det är riktigt kul att leta efter de där unika grejerna secondhand. Känslan när man letat efter något LÄNGE – och så står det plötsligt framför en på en loppis. Då blir man helt pirrig och glad! Inga nyköp i världen kan slå det.