Klimatintervjun: ”Medveten i stan”-Annika vill inspirera andra

  • Namn: Annika Sundin
  • Ålder: 47 år
  • Familj: Man, 2 döttrar samt katten Pussel
  • Bor: Kungsholmen i Stockholm
  • Yrke: Egenföretagare inom affärsutveckling och kommunikation samt greenfluencer @medveten_i_stan
  • Bästa hållbarhetstips: Våga fråga andra om du kan låna prylar eller ni kan utbyta tjänster
  • Något jag önskar var hållbart: Att flyga

Hållbarhet kan kännas svårt ibland, men kan faktiskt vara lättare än du tror. Att inspireras av hur riktiga människor med helt vanliga liv tacklar hållbarhet i sin vardag ger oss idéer om vad vi själva kan göra för att skapa förändring. Därför gör vi på Dreams denna intervjuserie där vi pratar med andra om hur de lever hållbart utifrån sina förutsättningar, vad de har för klimatsmarta vanor och vad de stött på för utmaningar. Läs om Annika som stegvis gjort fler och fler hållbara val och brinner för att fler ska göra mer.

– Beskriv några hållbara val du gjort i din livsstil.

Min omställningsresa har växt fram, det sade inte bara pang en dag och så var jag omställd. Allt började när jag blev gravid med mitt första barn 2008. Då insåg jag hur mycket fostret påverkas av hur jag – och vi alla lever. Jag började med att ställa om maten till att äta mindre kött, mer i säsong och ekologiskt. Jag gick sedan vidare till kroppsvård, städ och tvätt genom att helt fokusera på mer naturligt innehåll och att minska användningen av kemikalier och engångsprodukter.

Sen följdes dessa steg av en förändring av hur jag såg på kläder och saker. Jag gick från att vara konsument till att bli cirkulent – alltså att vara en  användare av prylen under dess livstid, istället för ägare. Det gör jag genom att hyra, byta, låna, prioritera second hand i första hand, lappa, laga och ta hand om sakerna som finns hos mig. Jag har även förändrat mitt sätt att transportera mig och ser nu på resor på ett annat sätt – resan är en del av resan, jag väljer grön el, och placerar pengar och pension så hållbart som möjligt. Ja, områdena har rullat på och jag inser att jag aldrig blir fullärd.

– Vad inspirerade dig att göra dina val?

Från början var inspirationen att mina och andras barn skulle få en bra värld. Nu tänker jag inte så mycket på varför. Det är bara en mycket bättre livsstil på alla sätt som jag inte vill göra avkall på. Att gå tillbaka till det som var är helt otänkbart. 

Vad har du fått ut av att förändra livet och göra mer hållbara val?

För det första känns det bra i magen att stå på rätt sida historien. Jag har mött så många fantastiska, likasinnade, människor som känner som jag – en helt ny palett med både kontakter och vänner. I och med att jag fokuserar på second hand och inte slentrianshoppar får jag ”pengar över” som både gör att jag t ex kan unna mig grym kvalitet på mat och att jag kan lönearbeta mindre och få mer tid över för min egen hållbarhet. 

– Vad har varit det svåraste på din resa?

Jag vet inte om något har varit svårt direkt. Jo, kanske att normerna sitter så fast. T ex att vi fortfarande ska flyga och shoppa nyproduktion. Det resulterar ofta i att det blir diskussioner här hemma kring att ”alla andra gör”. Det kostar på att hålla sin linje ibland. Men slutresultatet är värt det alla dagar i veckan!

– Vad hjälper dig att hålla motivationen uppe?

Likasinnade. Och att se modiga personer, företagsledare och politiker som vågar ta steg och fatta beslut som ses som obekväma gör mig motiverad. Vi tar oss framåt även om det går långsamt. Jag älskar även dialogen jag har med följarna och vännerna på mitt instagramkonto @medveten_i_stan. Det visar att vi alla kan göra skillnad. Vi ska inte vara några få som gör allt – vi ska bli riktigt många som gör tillräckligt mycket! Vi blir heller aldrig ”klara” eller ”helt omställda” eller ”100% hållbara” heller för den delen. Men vi kan göra så mycket som vi kan.

Välj ditt dreamteam

Lev grönare med Dreams

Dreamsappens smarta sparhack gör det lätt att spara både pengar och CO2 för att leva ett mer hållbart liv – för plånboken och planeten. Ladda ner och testa!

Ladda ner appen