Klimatintervjun: Annas hållbara val ger större frihet och mindre stress

  • Namn: Anna
  • Ålder: 40 år
  • Familj: Två hundar, vänner, föräldrar, syskon och syskonbarn
  • Bor: Södermalm, Stockholm
  • Yrke: Kommunikations- och hållbarhetschef på Dreams
  • Bästa hållbarhetstips: Lev hållbart = mindre pengar ut = mindre behov av pengar in = mer frihet.
  • Något jag önskade var hållbart: Att flyga. Jag hoppas att hållbart flyg blir möjligt under min livstid!

Hållbarhet kan kännas svårt ibland, men kan faktiskt vara lättare än du tror. Att inspireras av hur riktiga människor med helt vanliga liv tacklar hållbarhet i sin vardag ger oss idéer om vad vi själva kan göra för att skapa förändring. Därför gör vi på Dreams denna intervjuserie där vi pratar med andra om hur de lever hållbart utifrån sina förutsättningar, vad de har för klimatsmarta vanor och vad de stött på för utmaningar. Läs om Anna som känner sig frustrerad över att inte fler ändrar sin livsstil, men finner styrka i gemenskapen inom omställningsrörelsen.

– Beskriv några hållbara val du gjort i din livsstil. Vad motiverade dig att göra dem?

  • Jag har ingen bil och bor hellre centralt trots relativt litet så att jag inte behöver ha en bil.
  • Min klädstil är något jag landat i med åldern, så idag ändrar jag inte innehållet i min garderob så ofta som jag gjorde förr.
  • Vegetarisk mat är mitt förstahandsval nuförtiden, men för mig handlar det mer om djuren. Ibland äter jag dock fisk och ibland unnar jag mig till och med kött.

Att veta att detta är val som jag gör i min vardag utan att någon kräver det av mig är nog det som motiverar mig mest med ett hållbart liv. För inom en inte alltför lång framtid kommer vi alla vara tvungna att ändra vår livsstil, och då är det skönt att känna att jag har makten att göra de valen själv i min egen takt istället.

– Vad har du fått ut av att förändra livet och göra mer hållbara val?

Mer frihet och mindre stress då min livsstil nuförtiden gör att jag har större kontroll över pengarna och därför kan styra mer över min egen tid. Dessutom har det varit ett otroligt viktigt steg i min personliga utveckling i att lära känna mig själv: att verkligen fråga mig själv vad det är som spelar roll på riktigt. Där lägger jag pengarna och sedan skiter jag i att köpa alla andra saker som jag tidigare köpte bara för att imponera eller positionera mig inför andra och sparar istället pengarna. Bra för både plånboken och planeten. Med det sagt kan jag fortfarande vara en slösa när det gäller saker som är viktiga för mig, som mat och upplevelser med vänner. Dock inte just nu. Herregud vad dyrt det är med lånen just nu! Tur att min livsstil har gett mig en bra buffert.

– Vad har varit det svåraste på din resa?

Att jag lever med väldigt många omkring mig som lever som jag brukade göra förut. Det kan leda till en del frustration och konflikter ibland, men jag har insett att jag inte kan förändra någon annan. Bara inspirera genom att visa att jag själv mår bra genom mina hållbarare val.

– Vad hjälper dig att hålla motivationen uppe?

Genom att omge mig med fler och fler människor i omställningsrörelsen. Det är en helt fantastiskt gemenskap och känsla att omge sig med människor som har samma mål och värderingar. Där får jag pepp och kan även få ut mina frustrationer bland människor som förstår mina känslor exakt. Rekommenderas!