Tjuven – det lättaste sättet att spara pengar

Måste det vara kul att spara? Nej, men det hjälper. Vi förklarar vetenskapen bakom Dreams mest populära sparhack Tjuven.

Är det verkligen viktigt att det är roligt att spara? Inte för alla förstås, men för många är ett roligt sparande skillnaden mellan “jag borde” och att se till att det faktiskt blir av. Det som är roligt är förstås enklare i längden, men det går också mycket lättare, och snabbare, att komma igång med.

Tjuven sparar pengar en gång i veckan, men du vet aldrig på förhand exakt hur mycket eller när pengarna dras. Om det låter konstigt har du helt rätt, tjuven är ett minst sagt ovanligt sätt att spara pengar men den har flera fördelar.

Sparande handlar i grunden om att be sin hjärna att avstå från en belöning nu (att tex köpa något ger oss en dopaminkick som hjärnan upplever som en belöning) och istället vänta på att få en större belöning senare —  när vi uppfyller vårt sparmål.

Det är precis tvärtemot hur vår hjärna har utvecklats för att fungera, och gör det svårt för oss att spara. Vår hjärna fungerar ungefär exakt som den gjorde för 40.000 sedan. Skillnaden är att vi människor lever under helt andra förhållanden idag, än vad vi gjorde då. På savannen med faror överallt var det viktigt för vår överlevnad att göra val som var bra i stunden. De impulserna finns fortfarande kvar inom oss och gör att vi ofta har svårt att tänka långsiktigt, trots att det i dagens värld hade varit bra för oss att till exempel tänka lite mer på framtiden, och inte bara på vad vi vill göra just precis nu.

Hjärnan är ett fantastiskt organ. Den är tyvärr också en kicksökande belöningsslav som hela tiden letar efter snabba sätt att få dopaminpåslag, eller lyckokänslor. Det ligger i hjärnans natur och är något som i princip alla människor behöver acceptera och lära sig hantera. Att hitta ”Bra Belöningar” är därför ett viktigt steg mot att nå dina mål. Den ska ge hjärnan kicken den behöver, utan att hindra eller försvåra dina långsiktiga drömmar.

Att köpa skor är till exempel (oftast) inte en ”Bra Belöning”, eftersom de pengarna kanske skulle göra mer nytta i din dröm. Att spara pengar har traditionellt inte heller varit en belöning, eftersom det inte varit särskilt kul och därför inte gett den där dopaminkicken din hjärna så gärna vill ha.

Det ändrar Dreams, och framförallt Tjuven, på. Forskning visar att oförutsägbara och slumpmässiga belöningar faktiskt triggar oss mer än de vi förväntar oss. Ett varierat sparande som Tjuven väcker alltså mer känslor och engagemang än ett förutsägbart och ger hjärnan kicken den vill åt, samtidigt som du gör något långsiktigt bra. Det är en riktigt bra belöning!

Att inte riktigt veta när eller vad som sparas tycker många är jätteskönt och kan ofta leda till det vi kan kalla för Dreamseffekten. Eller aha-upplevelse. Att regelbundet spara små summor blir efter ett tag faktiskt en rejäl slant — samtidigt som du kanske inte ens märker att det dragits 70 kronor där, eller en tia här.

Känslan att öppna appen och se hur jag sparat flera hundra eller tusenlappar till drömmen på bara några veckor — utan att jag ens märkt att det sparats’ är en av de vanligaste förklaringarna vi hör till varför man gillar Dreams och Tjuven är utmärkt sätt att få precis den upplevelsen. Vi förstår varför vi ibland får frågan “om Tjuven kan komma lite oftare”.

  • Tjuven sparar en hemlig summa mellan 1–200 kronor en gång varje vecka. Du vet aldrig på förhand när den ska spara, eller exakt hur mycket.
  • Vill du spara mer eller mindre kan du enkelt ändra tjuvens intervall så att det passar dig. Mellan 1–100 kronor kanske, eller mellan 500 — 1000 om du vill uppfylla drömmen snabbare.
  • 48% av alla Dreamsanvändare sparar med Tjuven.
  • Tjuven är en så kallad “trigger”, ett av Dreams unika sparhack som låter dig spara på olika roliga, oväntade, eller annorlunda sätt och du hittar den under kategorin “triggers” i din Dreamsapp.
Välj ditt dreamteam

Aktivera Tjuven

50% av våra användare har aktiverat Tjuven för att spara mer varje månad. Aktivera den du med!

Aktivera Tjuven