Vad är inflation och varför äter den upp dina pengar?

Vad betyder inflation egentligen, och varför blir det inflation till att börja med? Vi reder ut vad inflation är och hur den påverkar dig och dina pengar.

affär där priserna påverkas av inflation

Inflation är en ekonomisk term som beskriver hur priser på varor och tjänster i ett land ökar. Det betyder i praktiken att samma summa pengar inte räcker till att köpa lika mycket nästa år som det gör i år.

I Sverige samlar Statistiska centralbyrån varje månad in priser på olika varor och tjänster och mäter hur priserna förändras. På så sätt ser man vad det kostar att leva i Sverige just nu och kan uppdatera konsumentprisindex, KPI som ligger till grund för att mäta inflationen.

Varför vill man ha inflation?

I Sverige vill Riksbanken att inflationen ska vara cirka 2% om året. Det vill säga, om du köper en tröja för 500 kronor i år, kommer samma tröja kosta 510 kronor nästa år. Men varför tycker Riksbanken att det är bra att saker bli dyrare?

Inflationen påverkas av olika saker, men är i grunden en viktig faktor som visar att ekonomin är stabil och att den växer. Ett visst mått årlig inflation betyder helt enkelt att ett land har en hälsosam tillväxt, att människor vill och vågar konsumera och framförallt bidrar inflationen till att minska både statens och privatpersoners skulder, eftersom värdet på exempelvis din bostad också stiger med hjälp av inflationen.

Vad händer vid inflation?

Om alla priser stiger med cirka 2% om året — mjölk, kläder, dagisavgifter, lägenheter och så vidare  —  betyder det i praktiken att alla pengar du sparar utan ränta från ett år till ett annat kommer ha minskat 2% i värde. Inflationen innebär ju att samma summa pengar inte räcker för att köpa lika mycket som året innan.

Sparar du 50.000 på ett sparkonto med 0% ränta i ett år, räcker dina 50.000 bara till att köpa saker för ett värde av 49.000 när du tar ut dem — du har alltså förlorat ett värde av 1000kr eftersom inflationen på ett år stigit med 2%. Ju större summor och ju längre du sparar, desto större negativ effekt får inflationen på dina sparpengar. Men det går att undvika.

Investera — ett sätt att hänga med i inflationen

Det finns ingen anledning att sitta stilla och se på medan dina hårt förvärvade slantar krymper i värde, speciellt inte när det finns ett enkelt sätt att vända trenden. Genom att investera dina pengar i fonder eller aktier kan du få dem att öka i värde över tid.

Vi gör ett räkneexempel: istället för att spara dina 50.000 på sparkontot utan ränta och under ett år förlora 1000 kronor i värde på grund av inflationen, investerar du dem enkelt i till exempel Dreamsfonden. Den årliga avkastningen är som beräknat 4,75% och efter ett år är dina 50.000 istället värda 52375 kronor. Det är 2375 kronor mer än vad du satt in. Genom att investera dina pengar har du kringgått inflationen och istället ökat värdet på dina pengar.

Inflation är lite krångligt och därför är det inte så konstigt om man inte har full koll på hur det funkar. Men känner man inte till inflationen och dess inverkan, blir det också svårare att förstå hur viktigt det är att investera sina pengar.

Oavsett hur duktig man är på att spara är det som att hälla vatten i en läckande hink att bara ha ett sparkonto — i alla fall om du också vill spara långsiktigt. Det spelar ingen roll hur mycket vatten du häller i, det kommer fortsätta läcka ut ändå.

Välj ditt dreamteam

Enkelt fondsparande

Investera ditt långsiktiga sparande i Dreamsfonden och ge dina pengar chansen att öka i värde snabbare än inflationen hinner äta upp dem!

Kom igång med Dreams