Tips för en mer hållbar livsstil – så handlar du klimatsmart

Att leva en hållbar livsstil behöver inte alls vara svårt, men vi kan behöva hjälp på traven att tänka utanför våra gamla vanor. Därför har vi gjort en guide med flera enkla tips som hjälper dig minska klimatavtrycket från det du handlar.

Visste du att ett par nytillverkade jeans ger upphov till lika stort koldioxidutsläpp som 197 begagnade par? Studien som gjorts av Björkåfrihet och visade tydligt att genom att ändra sina shoppingvanor kan man göra stor skillnad på sitt klimatavtryck från det man köper. 

I Sverige lever vi som om det fanns 4,2 jordklot och de flesta av oss är överens om att något måste ändras. Det handlar förstås om mycket mer än bara shoppingvanor, men vår guide tar upp några enkla tumregler som hjälper dig få till en mer hållbar livsstil och sänka utsläppen från din konsumtion.

Innan du handlar : Tänk efter före

Att konsumera mindre är ett bra mål för alla som vill leva mer klimatsmart och minska sitt klimatavtryck. Innan vi köper något är det därför smart att ställa sig frågan: måste jag handla, eller tror jag bara att jag måste handla? Här är några tips som hjälper dig låta kortet ligga.

Hyr saker du inte behöver använda ofta

Man behöver inte alltid äga, ibland räcker det alldeles utmärkt att hyra något när det behövs. Idag finns massor av hyrtjänster – Hygglo för verktyg, campingutrustning med mera och bilpoolen.nu där alla kan hyra de fordon de behöver. Allt som används sällan eller endast en gång är toppen att dela med andra – och det äldsta (men kanske bästa?) exemplet är gamla hederliga bibliotek. 

Låna av vänner och familj

Det finns många saker som gömmer sig i folks förråd och lådor. Kanske någon har just precis det du behöver? Fråga runt bland nära och kära och berätta vad du har för behov – vill någon möjligtvis sälja, skänka eller låta dig hyra? Att använda det som redan finns är både hållbart och blir dessutom säkert billigare för dig.

Har du ingen med samma stil i din närhet att låna eller byta kläder av? Spana in appen Popswap där du kan få kontakta med andra likasinnade och byta kläder med varann.

Var kreativ med det du har

Ibland tror vi att vi behöver köpa något nytt, men med lite kreativitet och DIY-anda kan man komma långt med det man redan har. Ingen festklänning till bröllopet? Klä upp kostymen som redan hänger i garderoben med hjälp av klackar och festliga accessoarer. Måla kökskaklet istället för att riva ut och sätta upp nytt, eller uppdatera en gammal soffa med vackra tyger och nya kuddar. Att vänja sig av med att använda shoppingen som problemlösning skapar kreativitet och är snällt mot vår planet. 

Kommer du använda det? 

Något av det allra viktigaste vi kan göra för klimatet är att verkligen använda de saker vi köper tills de inte går att använda mer. Därför är det viktigt att tänka efter före – behöver du den här grejen? Hur länge tror du att du kommer tycka om den? Mode, inrednings och tekniktrender snurrar fort och vill gärna få oss att tro att vi måste uppdatera vårt hem, oss själva eller våra prylar hela tiden. Det måste vi ju inte. Köp det du älskar och strunta i kortlivade flirtar.

När du ska köpa – leta klimatsmarta alternativ

Det är sant att ur miljö- och klimatsynpunkt är det bästa att först och främst minska sin konsumtion av nya saker, men det finns flera sätt att konsumera bättre och orsaka mindre klimatavtryck genom vad du väljer att köpa. 

Köp secondhand

Att handla vintage och second hand i stället för nytt är klimatsmart shopping. Förnya garderoben eller hemmet på ett miljövänligt sätt som även blir ekonomiskt smart. Skapa en hållbar vana att alltid kika på loppisar, auktionssidor och andra ställen där det säljs begagnat före du kikar på nytt. Vi lovar att det mesta finns att hitta secondhand bara man letar, och allt fler företag inom branschen poppar upp. Något som inte fanns för några år sedan, men som idag är en växande marknad, är till exempel rekonditionerade mobiler. Att köpa en sådan mobil orsakar endast 15% av klimatavtrycket gentemot en ny!

Välj bättre material

Genom att välja ekologiskt odlad bomull (GOTS) garanteras att inga bekämpningsmedel har använts i framställningen av materialet och du minskar klimatavtrycket med cirka 15% genom detta lätta byte. Framför allt så visar du för butiken att eko är eftertraktat så att utbudet av såna plagg ökar på sikt. Välj bort kläder gjorda av polyester, akryl och nylon (plastmaterial i grunden är framställda av olja) som släpper ifrån sig miljöfarliga mikroplaster vid varje tvätt.   

 

Efter köpet – ta hand om dina saker

När du väl har köpt en pryl så är det viktigt att ta hand om den så att den håller länge och du inte behöver köpa nytt snart igen.

Vårda och laga

Fokusera på att dina saker ska ha en så lång livslängd som möjligt, det vill säga vårda och använd det som redan finns. Välj hellre produkter med hög kvalitet som tåls att användas många gånger och se till att sköta om dem så de håller över tid. Det kan handla om om att tvätta skonsamt på lägre temperaturer, impregnera soffan mot fläckar eller putsa dina skor.

På Naturskyddsföreningens sida  Fixa grejen finns massor av tips på hur du kan göra för att ta hand om de kläder, skor, möbler och prylar du redan har – istället för att köpa nytt. 

Tänk cirkulärt

En pryls liv kan fortsätta även när du tröttnat på den eller inte behöver den längre. Sälj eller skänk den vidare och släng absolut inte saker som fortfarande är dugliga. Ett kretslopp av prylar som cirkulerar skulle vara ett stort steg för att minska antalet nyproducerat och därmed belastningen på klimatet.

Återvinn rätt

När saker till slut går sönder så har du en sista viktig uppgift – att återvinna de rätt. De trasiga skorna, din gamla mobil eller målarfärgen som har torkat kan du enkelt få reda på hur du ska sortera och vart du ska lämna via sopor.nu. Om vi alla sorterar vårt avfall bättre så kan mer återvinnas, material kan tas till vara och bli nya saker och på så sätt orsaka mindre påverkan på miljön.

Välj ditt dreamteam

Skaffa Dreamskortet

Dreamskortets smarta funktioner hjälper dig spara mer pengar varje månad. Med koldioxiduträkning och möjlighet till grön cashback på dina köp blir det dessutom enklare att leva ett mer hållbart liv. Testa kortet gratis nu!

Testa Dreamskortet