Bättre ekonomi – 5 (enkla) tips

Det ska vara enkelt att må bra över sin ekonomi. Det här är fem lätta tips från Dreams som hjälper dig skapa bra ekonomiska vanor, spara mer pengar varje månad och slippa pengaångest. 

Mer än 460.000 kunder använder Dreams för att spara mer pengar, må bättre över sin ekonomi och få råd med sina drömmar. Det här är våra fem budord för smart, och enkelt, sparande!

 

1. Tänk på dina drömmar — det gör sparandet lättare

Problem: Vi lyckas inte spara pengar eller nallar av sparandet.

Vi vet att sparande kan vara svårt och kännas tråkigt eftersom det innebär att man måste säga nej till härliga saker man vill göra just nu. Det är svårt för oss människor eftersom vi helt enkelt inte är programmerade att tänka långsiktigt. Som tur är finns det ett riktigt bra knep!

Lösning: Fokusera på dina drömmar.

Det är lättare att spara om vi verkligen bryr oss om och vill ha det vi sparar till. Ju tydligare vi ser målet framför oss, desto lättare kommer det alltså vara att prioritera sparandet.

Har du ett sparmål, försök leva dig in i det. Fundera på hur det kommer kännas när du når målet, vilka positiva saker kommer det innebära? Ju verkligare du ser det framför dig, desto lättare är det att spara.

Man kan jämföra med att träna en hundvalp. Om hunden ser en härlig sko den vill tugga på, gäller det att distrahera den med en annan, ännu roligare grej att göra. Samma sak är det med vår hjärna.

Varje dag utsätts den för en mängd frestelser, och har man inget annat roligt att distrahera den med är det lätt att falla i fällan. Ju mer din hjärna kan relatera till ditt sparmål desto lättare kommer det alltså vara att spara pengarna till det.

Det här är anledningen till att Dreamsappen är uppbyggd som den är — med ett tydligt mål, en specifik summa och en deadline som gör drömmen konkret och lätt för hjärnan att prioritera. 

2. Spara automatiskt — då slipper du tänka på det

Problem: Vi kommer inte igång med sparandet.

Om man ställs inför valet att spara eller inte spara, väljer vi oftast ”inte spara” eller kanske ”spara senare”. Har vi chansen väljer vi människor nästan alltid att skjuta på ”bra vanor” och istället göra det vi känner för och blir glada av. 

Ju oftare du behöver ta ställning till om du ska spara eller inte, desto större är risken att det inte blir av.

Lösning: Automatisera sparandet.

Genom att automatisera sparandet slipper vi tänka på OM vi ska spara eller inte. Det räcker att vi bestämmer oss en gång, sedan sköter det sig självt.

Testa ett sparsätt som hjälper till att automatiskt spara regelbundet varje vecka eller månad — som Dreams vecko- eller månadsspar, Autopiloten som automatiskt varje vecka sparar exakt den summa som behövs för att du ska uppnå din dröm i tid eller Tjuven, som varje vecka sparar en hemlig summa när du minst anar det.

Det kommer hjälpa dig spara utan att du behöver tänka på det, och se till att sparandet verkligen blir av.

3. Börja spara smått — allt räknas och du kan trappa upp när du kan

Problem: Vi har för lite pengar för att spara.

Vi tänker ofta att vi ska spara sen. När vi har mer pengar och det kommer göra mer skillnad. Men tanken att det knappt är lönt att spara om man bara kan lägga en hundring här och där är en fälla som får oss att skjuta sparandet på framtiden.

I värsta fall innebär det att du aldrig kommer känna att det är rätt tillfälle, och därför aldrig kommer igång.

Lösning: Börja smått – nu!

Även om det går långsamt är det bättre att spara det man kan — om det så bara är en tia i veckan, än att inte spara något alls. Att börja spara smått NU har massor av fördelar. Ju längre tid vi sparar, desto större hinner även små summor bli.

Att komma igång med sparandet nu innebär också att vi skapar bra vanor och vänjer oss vid dem, vilket bäddar för att vi kommer spara mer sen när vi (kanske) har mer pengar. 

Att komma igång med sparandet stärker dessutom självförtroendet. Det kommer kännas ännu roligare och lättare att spara i takt med att många bäckar små faktiskt långsamt blir större.

Använd Dreams engångsöverföringar för att manuellt spara en slant när du kan, eller testa Dreams sparhack Procenten som automatiskt sparar 1% av din inkomst och långsamt trappar upp sparandet varje månad, tills du efter tio månader sparar 10% av din inkomst.

4. Ta hjälp — det är roligare att spara tillsammans!

Problem: Motivationen tryter.

Som med det mesta andra i livet går sparmotivationen i vågor, och ibland kan det kännas svårare. Helt normalt men inte så kul. 

Lösning: Hjälp varandra och utnyttja grupptrycket.

Alla som tränat tillsammans med en kompis, PT eller partner vet hur mycket lättare det är att komma igång, anstränga sig lite mer och faktiskt övervinna sviktande motivation när man gör det tillsammans med någon annan.

Detta är bra nyheter för ditt sparande eftersom du genom att prata om dina mål och dela dina drömmar kan dra nytta av det positiva grupptryck som hjälper oss orka lite till i de fallen när vi, om vi varit ensamma, kanske lagt av.

Du vet gångerna när du ställer in joggingen för att din springkompis är sjuk och det känns mer lockande att kolla Netflix än att ge sig ut i regnet? Samma gäller för sparande. Dra nytta av kompiseffekten så blir sparandet lättare.

Du kan använda Dreams för att spara tillsammans med vänner eller familj i gruppdrömmar. Ni kan antingen spara till sådant ni vill göra ihop (ni sparar alltid på era egna konton utan tillgång till varandras pengar, men med översikt över hur det går för alla i gruppen), eller spara var för sig men tillsammans — så att ni kan hjälpas åt att peppa och hålla ett öga på varandra. Du kan läsa mer om att spara tillsammans med Dreams gruppdrömmar här.

5. Spara på rätt sätt till rätt dröm — långsiktigt sparande bör investeras!

Problem: Inflationen äter upp dina pengar.

Att spara på sparkonto är tryggt för korta, mindre drömmar men passar inte lika bra för längre och större sparmål. Inflationen gör nämligen att värdet på dina sparpengar minskar för varje år. I genomsnitt förlorar du årligen mellan 1–2% av värdet på ditt sparande och ju längre du sparar utan avkastning, desto större blir förlusten. 

Lösning: Investera när du sparar långsiktigt.

Ska du spara längre än tre år är det ett klokt val att investera pengarna och ge dem en chans att växa istället. Det finns en uppsjö av olika sätt att investera pengar — två av de vanligaste är att köpa aktier eller fondandelar.

Att investera ger pengarna möjlighet att växa över tid, så att inflationen inte äter upp dina besparingar. Ju längre tid du sparar, desto längre har pengarna dessutom chans att öka i värde. Tiden får pengarna att växa av sig själva, så att du inte själv behöver lägga undan lika mycket!

Samtidigt blir risken faktiskt mindre ju längre tid du sparar. Om man tittar på längre tidsperioder, som tio år, ser man nämligen att börsen historiskt alltid har gått upp och att det varit en god idé att investera.

Dreams erbjuder ett enkelt fondsparande för drömmar länge än tre år. Genom ett reglage i appen kan du själv se hur mycket dina pengar skulle kunna växa över tid med fondinnehav. Du aktiverar Dreamsfonden med några enkla knapptryck direkt genom appen. Dreamsfonden gick under 2021 upp 16 procentenheter och gav våra kunders besparingar en extra boost.

 

Välj ditt dreamteam

Bättre ekonomi 2022

Ladda ner Dreams idag och låt appen hjälpa dig till en bättre ekonomi!

Börja spara