Tågluff i sommar? Så tar du tåget till Sydeuropa

Har du funderat på att resa mer miljövänligt? Hindrar din flygrädsla dig att åka utomlands? Eller är du helt enkelt nyfiken på nya sätt att resa där resan är målet, inte destinationen? Oavsett varför du vill hoppa på tåget så här du kommit rätt ställe för att lära dig mer om hur du kan upptäcka Europa med tåg!

Varför tåget?

Det finns väldigt många bra anledningar till att resa med tåg. Det är mycket bättre för klimatet, du upplever mer längs vägen, du slipper ta flyget inom Europa – och inte minst, det är ett populärt sätt att resa billigare på.

För dig som är ny på att resa med Interrail (en biljett som gäller på alla tåg i hela 33 europeiska länder) finns massor av hjälp att få genom olika appar och hemsidor med tidtabeller och reseplanerare. Information är det verkligen ingen brist på för nybörjare inom tågresandets värld, men mycket information kan också vara överväldigande. Vi har därför försökt sätta ihop en enkel guide för dig som ska på din första tågresa med Interrail, kanske redan i sommar? 

3 steg till att köpa och resa med Interrail-biljett

Ingen kommer att stoppa dig från att skriva ut en pappersbiljett, men de senaste åren har möjligheten till ett Mobil-Pass gjort livet lättare för tågluffare. Då har du alltid din digitala biljett tillgänglig på samma ställe där du har annat viktigt – i din mobil.

  1. Köp din biljett på europarunt.se eller interrail.eu. Priset på biljetterna ligger ungefär på samma nivå hos båda, men ibland hittar du erbjudanden på 10 % eller 20 % rabatt så jämför för att få bästa pris. Biljetterna köps oftast baserat på land du ska resa i eller för en viss tidsperiod.
  2. Ladda ner Rail Planner-appen i vilken du även registrerar din biljett. Du använder Rail Planner för att planera rutter, boka platsreservationer och aktivera dina resdagar. Se instruktioner hur du lägger in din köpta biljett i appen i den här guiden.
  3. Klappat och klart, du är redo att hoppa på ditt första tåg!

Platsreservationer

Vissa tågtyper kräver en platsreservation utöver din Interrail-biljett som gäller på tåget. Detta visas i RailPlanner-appen när du lägger till ett nytt tåg i din reseplanering. Du kan då klicka dig vidare för att boka din plats direkt inifrån appen.

Priset för en platsreservation kommer att variera ganska mycket. Det kan kosta allt från 1-20 Euro beorende på vilket land du befinner dig i, vilken typ av tåg du åker med och om du har köpt en 1:a eller 2:a klass Interrailbiljett.

Alla tåg kräver inte platsbokning men på höghastighetståg är det oftast nödvändigt, särskilt i Frankrike och Italien. Vill du spara några kronor är det helt enkelt att sätta sig på ett lite långsammare regionaltåg och passa på att njuta av att hinna se den natursköna utsikten från tågfönstret.

Hur fungerar det med bagage på tåg?

På tåg gäller inte samma regler som på flyg kring bagage. Du checkar inte in väskorna och du placerar dem där det finns plats på tåget. Rekommendationen är att bara ta med vad du själv orkar bära, för det ofta trångt på tågen – och om det är något du kommer ångra under tågluffen är det att släpa på alldeles för tung packning.

Använd sunt förnuft när det gäller ditt bagage på tåg, så som att aldrig lämna värdesaker utan uppsyn (bär helst pengar och mobil på kroppen) och märk större väskor med namnbricka så ingen tar fel om de står vid en anvisad gemensam bagageplats i vagnen.

De allra flesta tågstationer erbjuder bagageförvaring för en slant där du tryggt kan låsa in din packning om du har några timmar i en stad innan du ska vidare. Att gå på upptäcktsfärd utan att behöva släpa på en massa extra vikt gör det mycket härligare. Väl värt de kronor förvaringen kostar!

Nattåg ut i Europa

Sedan hösten 2022 går det nattåg från Stockholm hela vägen ner till Hamburg. Kliv ombord på kvällen och vakna utvilad och redo att upptäcka Europa på morgonen. Väl framme i knutpunkten Tyskland går det tågspår åt alla möjliga håll och du har alla möjligheter att verkligen tågluffa runt så mycket du orkar och vill. Väljer du romantiska Paris, historiska Prag eller någon liten mysig by i Andalusien? Du har hela Europa inom räckhåll och det är här många skulle säga att äventyret startar på riktigt.

Vart åker jag?

Det fina med Interrail är att det aldrig är för sent att ändra sig – det är bara att hoppa av ett tåg och hoppa på ett annat.

Vissa börjar sin resa med första bästa tåg utan en enda plan, medan andra planerar sin tågluff till punkt och pricka i förväg. Vi på Dreams vill tipsa om en gyllene medelväg för dig som är nybörjare. Det kan vara bra att fundera på vilka platser som känns viktiga för dig att uppleva  och försöka skissa på en grundrutt som kan ta dig mellan dem, samtidigt som du lämnar plats för spontana infall längs vägen.

En av de mest populära länderna att resa till med tåg är Italien. För att ta sig dit är det också vanligt att man gör ett stopp i de schweiziska bergen. Rutten kan då se ut som följande:  Stockholm – Hamburg – Zürich – Milano. Från Milano kan du sen lätt åka vidare till Venedig för att uppleva den sjunkande staden, eller ner till La Spezia för att ta dig till stränderna och hamnstäderna i färgglada Cinque Terre.

Resan blir mer trivsam om du lyckas undvika stress och istället kan njuta av det spontana tågluffarlivet. Vissa planer kommer säkerligen falla bort längs vägen samtidigt som andra överraskande nog kan bli de bästa minnena. Det är Interrail i ett nötskal och precis det som gör det så spännande att resa med tåg!

Användbara bonustips

  • Gå med i Facebookgruppen Tågsemester. Där hittar du allt från helt nya tågluffare till de som inte semestrat på något annat sätt sedan tidigt 70-tal. Hitta inspiration i andras resplaner, ställ frågor, se hur barnfamiljer packar inför tågsemester och mycket mer.
  • En resdag räknas från midnatt till midnatt, men om du sätter dig på tåget klockan 23.00  och tåget kommer fram först nästa morgon så räknas det bara som en resdag. Tänk på att det måste vara ett direkttåg utan byten efter midnatt, annars debiteras en ny resdag på Interrail-biljetten.
  • Det kostar ofta 1 euro att använda toaletten på tågstationerna. Så ha helst mynt till hands eftersom kort sällan är ett alternativ utanför de nordiska länderna.
  • Du kan inte åka fritt i ditt eget land med ett Interrail, det är avsett för att resa i andra länder. Det får dock användas för en resa som tar dig ut ur Sverige och en resa tillbaka till Sverige och det kommer alltid dras en resdag på din biljett för vardera resa, så se gärna till att göra just den resan extra lång om du kan för att utnyttja resdagarna effektivt.