Svårt att spara pengar? 5 tips för dig som inte ”kan” spara

Många tycker det är svårt att spara pengar och är du en av dem som känner att du inte kan spara är du långt från ensam. Men det finns hjälp. I den här artikeln listar sparappen Dreams några vanliga anledningar till varför sparandet misslyckas – och lösningarna som hjälper dig bli bättre på att spara!

Enligt en undersökning av Mendly från 2019 kände 33% av svenskarna ekonomisk stress vilket gjorde oro för pengar till den näst vanligaste stressorsaken, efter stress på jobbet. 

Pengar spelar en enorm betydelse i våra liv så det är inte konstigt att det är så vanligt att känna stress och ångest över sin ekonomi.

Med Dreamsappen, och den här artikeln, vill vi göra det lättare för alla som tycker det är svårt att spara pengar att bli mer nöjda med sin ekonomi – oavsett intresse eller förkunskaper.

Varför är det svårt att spara pengar?

Det finns såklart många anledningar till varför man kan tycka att det är svårt att spara pengar, eller till och med känner att man inte kan spara pengar alls. Vissa anledningar är specifika för just dig och din situation men många är också generella.

Här är några vanliga orsaker till att det är svårt att spara:

  1. Samhällsnormer och ökad marknadsföring till exempel på sociala medier gör att vi konsumerar mer, vilket gör det svårare att spara
  2. Att tidigare ha misslyckats med sparandet kan ge dåligt finansiellt självförtroende som skapar en ond cirkel där man tror att man inte kan spara
  3. Man vet helt enkelt inte riktigt vad som är bra ekonomiska vanor är eller hur man skaffar dem
  4. Man har inte fått kunskaper i – eller stöd – om ekonomi hemifrån eller från skolan
  5. Hjärnans behov av dopamin och kortsiktiga kickar gör det svårt att stå emot köplusten, vilket gör det svårare att fatta långsiktigt bra beslut 

Nu när vi sett några av de vanliga anledningarna till varför det är svårt att spara kan vi rikta in oss på  tipsen som gör det lättare att spara.

Tips för dig som har svårt att spara pengar

1. Förstå och förändra din konsumtion med en budget

På Dreams hör vi ofta kunder säga saker som “jag trodde inte att jag hade pengar att spara”, eftersom de aldrig hade några pengar kvar i slutet av månaden innan de började använda appen. 

Men vad många underskattar är hur ofta vi faktiskt drar kortet varje dag, och hur mycket pengar många små utgifter faktiskt blir när man slår ihop dem. Spenderar du 40 kronor varje dag blir det 1200 på en månad – trots att det verkar som så lite pengar i stunden!

Att inte veta vad man spenderar sina pengar på ger lätt känslan av att inte kunna spara – eftersom man inte tror att man har råd. Alla pengarna har ju tagit slut, trots att man inte känner att man köpt något dyrt.

En lösning på problemet är att kartlägga dina utgifter under en månad för att få översikt över hur du spenderar pengar och hur mycket dina olika små utgifter faktiskt kostar.

För många är detta ett aha-ögonblick som hjälper dem förstå att det faktiskt finns pengar att spara, om man bara prioriterar lite annorlunda.

Med hjälp av en enkel budget kan du förändra dina konsumtionsvanor och bestämma vad du vill lägga dina pengar på, utifrån vad som verkligen är viktigt för dig.

Expert-tips: Läs mer om  hur du gör en enkel budget – gratis budgetmall ingår!

2. Bygg självförtroende med ett långsiktigt hållbart sparande

Det är vanligt att vilja för mycket i början, både när det gäller sparande eller till exempel träning och nyttiga matvanor. Men att gå ut för hårt för snabbt leder ofta till att vi får ett bakslag som gör att vi tappar både gnistan och självförtroendet.

Utan självförtroende börjar vi snart tro att vi inte kan spara, träna eller äta nyttigt och då slutar vi också försöka. Att däremot börja smått och enkelt gör det lättare att lyckas i längden, eftersom du över tid kan skapa bättre och bättre vanor du faktiskt kan hålla.

På Dreams har vi kunder som sparar allt från femtio kronor i månaden till flera tusen i veckan och vi hör att de allra flesta är jättestolta över pengarna de lyckas sätta in – oavsett hur mycket det faktiskt är. Den känslan av att lyckas hjälper dem spara mer och mer pengar, och i längden uppfylla sina drömmar.

Sätt en summa du verkligen klarar av att lägga undan att sparas automatiskt varje vecka eller månad. Lite är bättre än inget och du kan alltid trappa upp sparandet efter hand. Dreamsappen gör det lätt att spara lite varje månad utan att du märker det, men du kan använda din vanliga bank också.

Expert-tips: 11 spartips när du behöver spara pengar snabbt.

3. Skaffa bra ekonomiska vanor genom att spara först, spendera sen

Finns det inte några pengar över i slutet av månaden till sparande? Gör tvärtom istället. En bra ekonomisk vana är att alltid spara så fort du får lön, istället för att spara det som (kanske) blir över i slutet av månaden.

Genom att spara först vet du att det blir prioriterat och att pengarna inte rinner iväg på något annat.

Ställ in en automatiskt överföring på datumet du får lön – antingen med funktioner som Dreams “Lönespara” som automatiskt sparar valfri summa på valfri dag – eller med din vanliga bank.

Att ta aktiva steg för att förändra din ekonomi är dessutom ofta ett bra sätt att få kontroll över pengaångest eftersom konkreta handlingar, som att fixa det obefintliga sparkontot eller ta kontroll över löpande utgifter, hjälper dig känna att du har kontroll vilket minskar ångesten.

Expert-tips: Lär dig även minska köpsuget för att få mer över i plånboken

4. Få hjälp att spara av en sparapp

Väldigt många människor tycker att sparande är svårt och behöver hjälp för att lyckas med sin privatekonomi. Trots det finns det inte så mycket hjälp att få och vi förväntas ofta kunna sköta ekonomin helt själva. Ganska konstigt när man tänker på det. 

För dig som tycker sparande är svårt finns Dreams som ett sätt att fuska sig till bra sparvanor och en bättre ekonomi. Appen har utvecklats med hjälp av forskare inom beteendevetenskap, psykologi och beteendeekonomi för att hjälpa, motivera och göra det lätt att spara. Efter en månad med appen säger 83% att de sparar mer pengar och 74% att de är mer nöjda med sin ekonomi.

Om du haft svårt att spara med din vanliga bank kan det vara dags att testa en sparapp som Dreams. Här kan du läsa mer om hur Dreams fungerar och hur appen hjälper användare spara i genomsnitt 1470 kronor mer varje månad.

5. Lär dig spara genom att sätta ett härligt sparmål

Den mänskliga hjärnan har utvecklats för att fatta kortsiktigt bra beslut. För tusentals år sedan var det nämligen den bästa överlevnadsstrategin. Idag ser livet förstås helt annorlunda ut och ofta är det istället vår förmåga att tänka långsiktigt som hjälper oss lyckas på olika plan.

Långsiktigt tänkande motiverar oss att träna, spara, studera och fatta hundratals andra bra beslut i vardagen. Men trots att vi ofta vet vad vi borde göra, är det inte alltid lätt att faktiskt göra det och ibland behöver vi knep för att lyckas.

Ett sätt att lära sig spara är att sätta ett sparmål som betyder väldigt mycket för dig. Ju mer du vill uppnå ditt mål, desto lättare kommer det nämligen bli att prioritera sparandet framför andra lockelser i vardagen. 

Dreamsappen gör det lätt att sätta tydligt definierade sparmål som “semester” eller “Ny soffa” men det går att använda din vanliga bank också.

Det är dock viktigt att du visualiserar målet och sparkontot ska gärna heta något som representerar det du vill uppnå, du kommer nämligen bli mer och mer motiverad att spara om du tydligt ser hur drömmen närmar sig genom att du sätter in pengar på det sparkontot. 

När du väl lyckats spara ihop till din första dröm kommer det bli lättare att fortsätta drömma för du har då ökat ditt ekonomiska självförtroende – du kan spara! Vad blir din nästa dröm du vill uppfylla? 

Expert-tips: Vill du ha mer tips för hur man sparar pengar? Vi har samlat 10 tips som hjälper dig komma igång och lyckas långsiktigt.

Från kan inte spara till att lyckas

Nu har du fått ny förståelse för varför det varit svårt för dig att spara tidigare och förhoppningsvis kan du använda tipsen du läst som verktyg för att lyckas med sparandet.

Vill du ha få en extra skjuts finns Dreams alltid här för att hjälpa dig att enkelt spara pengar och automatiskt skapa bra pengavanor.

Välj ditt dreamteam

Spara enkelt med Dreams

Smarta sparsätt som Tjuven och Autopiloten hjälper Dreamsanvändare spara 1470 kronor mer varje månad. Ladda ner appen för ett enklare sparande.

Ladda ner