Spara tillsammans – därför är socialt sparande så bra

Det mesta går lättare om man är flera – det gäller även sparandet. Att ha ett gemensamt sparande är därför ett smart och motiverande sätt att få råd med saker ni vill göra tillsammans.

Spara tillsammans med Dreams

Ungefär 25% av Dreams kunder använder appen för att spara gemensamt till sparmål de delar med en eller flera andra personer. Det gemensamma sparandet blir ett roligt och konkret sätt att förverkliga sparmål man har ihop med vänner eller familj. 

Eftersom deltagarna sporras att anstränga sig lite extra kan det gemensamma sparandet ofta ge era planer en extra knuff och hjälpa till att lättare förvandla drömmar som en gemensam semester eller en renoveringsbuffert från tanke till verklighet. Faktum är att de som sparar tillsammans i genomsnitt sparar 63% mer än när de sparar själva. Här kan du läsa om Familjen Boney som använder Dreams för att gemensamt spara till renovering av deras sommarstuga.

Varför är det smart att spara tillsammans?

Att spara tillsammans i grupp gör det lättare att lyckas med sparandet, eftersom vi ofta tar mer allvarligt på sådant vi gör ihop med andra än när vi är själva. 

När du sparar tillsammans är det svårare att ge upp eftersom vi inte vill göra andra människor besvikna och det är också lättare att hålla motivationen uppe när man är flera som kämpar för och hejar på varandra. Det finns några fler bra anledningar till varför det är smartare och lättare att spara i grupp:

  • Det är roligare! Man får stöd och inspiration av varandra och hjälps åt att hålla motivationen uppe.
  • Tävlingsinstinkten kan göra att vi anstränger oss mer.
  • Du har någon att dela glädjen med. Att fira delmål längs vägen, peppa och planera gör sparandet lättare och blir roligare när ni är flera som delar samma mål.
spara tillsammans

Hur sparar man tillsammans i Dreams-appen?

I Dreamsappen kan ni vara två eller flera personer som sparar tillsammans till sådant ni vill göra ihop. Gemensamt sparande fungerar på samma sätt som när man sparar själv i appen – du skapar ett tydligt sparmål med en summa och en deadline. Den enda skillnaden är att ni kan vara hur många som helst som är med och sparar – perfekt inför semestern med vänner eller familj. 

Så sparar ni tillsammans med Dreams: 

  • En person skapar drömmen, och bjuder in de som ska vara med. Alla kan se vem som är med i drömmen och hur mycket pengar som har sparats. Har personen du bjuder in inte Dreamsappen kommer den få en länk för att ladda ner appen.
  • Dela drömmen, inte pengarna. Ni har ett gemensamt mål men sparar på era egna Dreamskonton utan tillgång till varandras pengar. Du kan ta ut dina egna pengar när som helst och även lämna drömmen om du vill.
  • Välj själv hur du vill spara – aktivera sparhack som sparar automatiskt eller sätt in pengar då och då när du vill. Du bestämmer.

Vad är det vanligt att man sparar ihop till?

Du kan självklart spara till vad som helst ihop med någon annan. Men i Dreams-appen är de populäraste gruppdrömmarna buffert, resor, bröllop och bostadsköp. Att spara tillsammans till sådant som man ofta gör ihop med en eller flera andra är verkligen ett bra sätt att se till att det verkligen blir av. 

Spara tillsammans till en buffert

Ett buffertkonto är helt enkelt ett konto med pengar du har ”i fall”. Det ger en ekonomisk trygghet om något oförutsett skulle inträffa, som att kylskåpet klappar ihop eller att bilen måste repareras.

Hur mycket som borde finnas på ett buffertkonto kommer alltid att vara individuellt och beror på flera faktorer: din livssituation, ditt jobb, om du bor i en ny eller gammal bostad och inte minst hur mycket andra utgifter du brukar ha per månad.

Störst buffert behöver generellt den typiska ”Villa, Volvo, Vovve”-familjen ha då det finns många oförutsedda kostnader som lurar i vassen när man har den livssituationen.

Dreams bankpartner Ålandsbanken rekommenderar att man har upp till 3 månadslöner på ett buffertkonto vilket för de flesta skulle motsvara 45-65 000 kr – men det kan behövas upp till 100 000 kr om man har ännu fler faktorer inblandade så som dubbla bilar, sommarställe och flera barn. 

Men få nu inte panik om ni saknar buffert i dagsläget. 100 000 kronor är mycket pengar men du avgör dock själv vilken summa som får dig att känna dig trygg och därmed hur mycket du ska ha i din buffert. Sen är det bara att börja spara regelbundet tills du når den summan, 

> Spara tillsammans i buffert

Gemensamt sparande till bröllop

I Sverige läggs i snitt mellan 45 000 och 90 000 kronor på ett bröllop enligt Bröllopsmagasinet – mycket pengar som de flesta behöver spara länge för att få ihop. Att då spara ihop med sin partner är förstås ett bra sätt att se till att få ihop bröllopsbudgeten. 

> Spara tillsammans till bröllop

Spara ihop till semestern

De flesta resor görs ihop med en eller flera andra. Oavsett om det är med vänner eller familj är det perfekt att spara till resan tillsammans i en gruppdröm.

Lägg in bilden av resmålet ni drömmer om och bjud in de som ska åka med att spara ihop. Som vanligt kan alla i gruppen se hur ni sparar och motivera varandra men ingen har tillgång till någon annans pengar. 

Aktivera sparhacket Härmapan i gruppdrömmen så sparar ni dessutom 10 kronor varje gång någon annan i gruppen sparar!

> Spara tillsammans för resor

Välj ditt dreamteam

Starta en gruppdröm

Bjud in de du vill spara med och kom igång redan idag!

Ladda ner appen