Spara pengar snabbt – 11 enkla tips för mer pengar i plånboken

Ibland behöver vi spara extra pengar snabbt – kanske dök det upp en oväntad utgift eller så ligger det en jul eller semester runt hörnet. Vi har samlat 11 mer eller mindre enkla tips för gångerna du undrar hur man sparar pengar snabbt.

Låt oss få det sagt – en god ekonomi byggs inte på en månad. Det bästa man kan göra för långsiktig stabilitet är att spara regelbundet och bygga upp en buffert. Om du tycker det låter svårt kan det vara värt att spana in hur Dreamsappen kan göra det lättare att spara. Här kan du läsa hur Dreams hjälper dig spara mer pengar varje månad. 

Men med det sagt lever vi ju inte alltid i en idealvärld och det finns många tillfällen när det kan behövas en quick fix och vi måste spara ihop extra pengar snabbt. Cykeln blir stulen, datorn pajar eller julen knackar på dörren.

Vi har samlat 11 idéer för hur man tillfälligt kan minska sina utgifter, spara mer pengar och få loss en lite större summa snabbt. 

Snabba spartips – köpstopp, ät upp resterna och sälj prylar 

Det här är de bästa tipsen för att spara pengar snabbt och göra förändringar som omedelbart hjälper dig minska utgifterna och få extra pengar i plånboken.

Spara pengar på mat – ät ur kyl och frys

För en familj på fyra räknar Konsumentverket att matkostnaderna hamnar på runt 8000 kronor i månaden och maten är ofta den näst största utgiften efter hyran. Att förändra hur man handlar mat kan alltså ha stor effekt på ekonomin och är ett bra sätt att enkelt spara pengar snabbt.

Kylar, frysar och skafferier är ofta fullastade med mat vi köpt men sedan inte ätit. Bra-att-ha-grejer, basvaror man köpt för att fylla på med och fyra oöppnade paket pasta för att det var extrapris. Behöver man minska sina utgifter snabbt och tillfälligt är det ett toppentips att äta upp det som redan finns hemma. 

Sälj saker och tjäna extra pengar

Enligt Blocket har genomsnittssvensken oanvända saker till ett värde av 19000 hemma. Att sälja de grejerna kan ge pengar som helt klart gör mer nytta i plånboken än liggandes i ett vindsförråd. Att sälja det du inte längre behöver kräver visserligen lite pill, men är helt klart värt det. Här kan du läsa en guide till hur du bäst säljer sakerna du inte längre behöver.

Spara med köpstopp

Det säger sig självt – vill du spara pengar snabbt, försök att inte köpa så mycket saker. Det som är bra med att införa ett tydligt köpstopp är att det ger dig en strategi att förhålla dig till. Till exempel att sluta gå i affärer ett tag, avprenumerera på nyhetsbrev från affärer och liknande. Här kan du läsa fler av våra bästa tips för köpstopp.

Pausa dina dyra vanor

De flesta av oss har ett gäng vanor som sammantaget blir dyra i längden. För den som verkligen vill minska sina utgifter och snabbt spara lite extra gäller det alltså att se över vilka vanor man har – och vilka man är villig att förändra.

Detta är förstås helt beroende på just dina vanor, men kanske innebär det att ha en vit månad, äta vegetariskt, minska på snacksandet eller tobaken.

Om du behöver hjälp att få översikt över dina utgifter kan det vara bra att göra en budget för att räkna ihop vad din livsstil faktiskt kostar. Dreams har gjort en gratis budgetmall du kan använda.

Spara mer med rabatter

Varför betala mer än du måste när du köper något? Att titta efter rabatter och erbjudanden i dina lokala matvarubutiker och planera dina inköp efter vad som är billigt just nu är ett beprövat knep för att spara pengar. I dag finns även alla reklamblad enkelt tillgängliga digitalt på butikens hemsida och i appen ShopGun.

 

Medelsnabba spartips – minska hushållets utgifter

Det här är tips som både ger en tillfällig boost, men som framförallt hjälper till att skapa en långsiktig förbättring av din ekonomi.

Minska på abonnemangen

Det går att spara massor av pengar på att se över sina abonnemang – allt från bredband till digitala boktjänster, appar, musiktjänster och streamingtjänster. Ett abonnemang på 149 kronor är kanske inte så mycket, men om man plötsligt sitter på fyra olika är det 600 kronor i månaden. Var heller inte rädd för att jämföra eller förhandla om lägre kostnader för till exempel mobil och det kan vara värt att jämföra internetleverantör och byta till en billigare. 

Att se över och kanske avsluta vissa abonnemang ger en liten förändring i stunden, men stor över tid. 600 i månaden blir 7200 på ett år. 

Glöm inte heller att många bibliotek har tjänster som gör att du kan ladda ned e- och ljudböcker kostnadsfritt.

Förhandla dina räntor 

Har du lån? Jämför flera olika banker och se till att du har lägsta möjliga låneräntan. Var heller inte rädd för att förhandla med banken för att sänka räntan. Fråga dina vänner eller i ekonomigrupper (kanske Dreams egen Nordic Dreamers?) om deras ränta för att få en uppfattning om hur du ligger till – och vad du kanske skulle kunna få.

Byt avtal och spara pengar

Försäkringar, mobilabonnemang och elavtal. Oftast tjänar du inte på att vara en trogen kund. Det är dessutom enkelt att göra prisjämförelser på nätet och byta bolag om du kan få ett bättre avtal någon annanstans. Men glöm inte att billigast inte alltid är bäst när det kommer till försäkringar, läs noga igenom villkoren så att du är rätt försäkrad för dina behov i första hand.

Minska utgifterna med minskat matsvinn

Enligt siffror från Livsmedelverket slänger vi svenskar 37 kilo mat per person, varje år. Pengar som bokstavligt talat hamnar i soptunnan. För den som vill spara pengar – och göra en god gärning för miljön – gäller det alltså att se till att minska matsvinnet. 

Matsvinn handlar ofta om att planeringen brustit, att maten hunnit bli gammal innan man ska äta den eller att portionsstorlekarna är fel. Genom att göra ett medvetet val att äta restbuffé en gång i veckan undviker man att slänga mat i onödan. 

Man kan också organisera sitt kylskåp för att lättare se vad som behöver ätas när men det allra viktigaste är kanske att förstå sitt eget beteendemönster. Slängs det mat för att ni handlar för ofta eller för sällan, för att ni lagar för mycket eller för lite mat? 

En sak är säker, nolltolerans mot att slänga mat kommer spara tusenlappar – särskilt om det blir en vana.

Långsiktiga spartips – regelbundet sparande och buffert

Snabba förändringar i all ära, men om du inte redan jobbar mer långsiktigt med din ekonomi är det läge att försöka komma igång idag.

Skapa ett automatiskt sparande

För att förändra och förbättra ekonomin mer långsiktigt bör du ha ett regelbundet sparande. Vi har alla olika förutsättningar här, men oavsett hur mycket du klarar av att lägga undan är det bra att spara något. Lite blir mer över tid och framförallt skapar du en bra vana för framtiden och det är värt mycket!

Om du är som de flesta andra människor och tycker det är svårt att spara kanske en sparapp som Dreams kan hjälpa till. Du kan läsa mer om hur Dreams fungerar och gör det lättare att spara här.

Gör en månadsbudget

För att få kontroll på din ekonomi (och se hur den kan optimeras) är det bra att skapa en månadsbudget att förhålla sig till. Det kommer hjälpa dig få översikt och förståelse för dina utgifter och se vart du har möjlighet att göra förändringar för att få mer pengar att spara.

Dreams har gjort en enkel guide till hur du gör en budget – läs den här och ladda ner vår gratis budgetmall.

Spara till en buffert

En buffert är A och O för att kunna hantera diverse akuta ekonomiska situationer och kommer hjälpa dig minska ekonomisk stress nästa gång något går sönder eller oväntat behöver köpas. Exakt hur stor buffert du behöver är helt beroende på din livssituation men det är bra att i alla fall ha 10000 – 15000.

Bufferten bör ligga på ett separat sparkonto, tillexempel på  Dreamsappen eller hos en annan bank än din vanliga så att du inte lockas att använda pengarna till något annat än just din buffert, samtidigt som det är viktigt att pengarna är relativt lättillgängliga. Det är ingen bra idé att spara på låsta sparkonton eller investera din buffert.

För att få motivation att lättare spara ihop till din buffert kanske Dreamsanvändarnas bästa spara pengar tips kan komma till hjälp?

 

 

Lycka till med sparandet!

Välj ditt dreamteam

Dreamsappen hjälper dig spara mer varje månad

Dreams användare sparar i genomsnitt 1470 kronor mer varje månad än de gjorde utan appen. Ladda ner och se om vi kan hjälpa dig med!

Hämta appen