Spara pengar på mat – spartips när maten blir dyrare

De senaste 12 månaderna har matpriserna stigit med hela 14%, enligt SCB. Det är en historiskt hög prisökning och något de flesta märker av när de går till matbutiken. Dreams har därför samlat de bästa spartipsen för att sänka dina matkostnader.

Det är ingen nyhet att matpriserna blivit dyrare och att många nu behöver anpassa hur och vad man äter. Vi tar upp ett gäng konkreta tips på hur du på olika sätt kan sänka matkostnaderna. 

Det första man kan göra är kika på sina kvitton för att se vad det verkligen är som kostar och om det går att lägga om vanorna. Det är lätt att handla som man alltid gjort, men vill man sänka kostnaderna kan man behöva titta på vilka typer av matvaror som drar upp priset och till exempel välja andra typer av grönsaker, köpa mindre kött eller kanske minska på snackset. 

En enkel koll gör att du kan helt enkelt kan upptäcka mönster i dina matinköp som gör att du lägger mer pengar på mat än vad du önskar. När du blivit mer medveten är det lättare att tighta till matbudgeten. Vi har samlat fler matspartips nedan som kan hjälpa dig längs vägen. 

Spara pengar på att veckohandla

Att handla för en hel vecka i taget gör att du begränsar antalet besök i mataffären och därmed också antalet gånger du lockas att lägga ner onödiga saker i varukorgen. Oavsett om du veckohandlar eller inte bör du alltid se till att inte handla på tom mage, så slipper du extra kostnader enbart orsakade av dina cravings på väg till kassan.

Skriv en inköpslista och planera veckans middagar före du tar dig till affären. Håll dig sen till listan när du handlar. Matplaneringen gör inte bara inköpen enklare utan du kan också spara pengar och tid på att göra storkok som räcker till flera middagar, vilket underlättar stressiga vardagskvällar. 

Att i förväg bestämma en veckomatsedel gör det också lättare att se till att du använder upp all mat du handlar, eftersom du kan se till att recepten kompletterar varandra. Behöver du bara en halv grädde på tisdagen kanske du lagar något som tar slut på andra halvan på onsdagen och så vidare.

Gör det till en stående vana att alltid handla på till exempel måndagar för att få in rutinen med planeringen. Nuförtiden behöver du ju inte ens ta dig till en butik för att köpa matvaror om du inte vill. Att veckohandla på nätet och få det hemlevererat över en viss summa är ofta gratis – perfekt för den större familjen med snålt om tid!

Den bästa (och billigaste) maten gör du hemma

Att laga mat själv från grunden är mycket billigare än att köpa färdig mat eller halvfabrikat. Men även för den som redan lagar all sin mat hemma finns det en del trick att ta till för att minska matkostnaden ännu mer.

Storkok är ett av de bästa tipsen. Först och främst är det ofta billigare kilopris på matvaror när man köper storpack och det är ofta billiga ingredienser – grytor och soppor är ofta fulla av rotfrukter eller baljväxter vilket både är mättande, billigt och klimatsmart. För att inte tala om riktigt gott! 

Andra fördelar med att laga mycket mat på samma gång är att du kan frysa in, äta rester eller ha som matlåda, vilket sparar både pengar och tid.

Så här års är en värmande soppa eller gryta den perfekta rätten att göra många portioner av för ingredienser som lök och rotfrukter är i säsong och oftast väldigt billiga. Inspireras av Portionen under tians recept för att laga god mat som är bra för både plånboken, hälsan och planeten.

Undvik matsvinn: Använd det du har i skåpen

I genomsnitt slänger svensken 35 kg ätbar mat varje år. Detta innebär förstås en enorm kostnad både för plånboken och för miljön och är verkligen något vi behöver bli bättre på. Gå igenom skafferiet, kylen, frysen och upptäck vad du egentligen har hemma och ha för vana att äta upp det som riskerar att bli dåligt först.

När du vet vad som står i skåpen undviker du även att köpa dubbletter av en vara som du redan har hemma, och kan göra slut på det som har kortare datum innan du fyller på med nytt. Att ta en period och utmana sig själv att äta ur skåpen gör dessutom att du under en period kan sänka dina matkostnader rejält och bara komplettera med mindre inköp.

Tänk även på att ”bäst före” inte nödvändigtvis betyder “dålig efter” – så lukta, titta och smaka innan du slänger mat. En massa bra recept där de vanligaste matresterna ingår finns hos Ica, så att du kan minska matsvinnet ännu mer.

Det finns även ett sparhack i appen som heter just “Inget matsvinn” som du kan aktivera om du startar vanan med att slänga mindre användbar mat, så sparas pengar automatisk varje vecka till din dröm.

Välj billigare protein

Baljväxter inkluderar linser, bönor och kikärter och är både en billig och bra proteinkälla som dessutom passar utmärkt för olika grytor och soppor. Om du dessutom väljer att köpa torkade bönor och kikärtor och koka själv kostar det nästintill ingenting, men även burkvarianterna är bra mycket billigare än kött med ett mycket mindre koldioxidavtryck.

Vill du ha mer inspiration till hur du kan använda mer baljväxter i din kost, spana in Vegokäks 15 lättlagade recept.

Sänk kostnaden för mat: Håll koll på butikernas erbjudanden

De flesta butiker har någon form av klubb som ger dig som kund bättre priser. Det kan vara allt från veckans extrapriser för medlemmar, till personliga rabatter på varor du köper ofta. Men stirra dig inte blind på medlemskap och en enda butik – ett av våra bästa råd är faktiskt att inte handla i bara en enda butik. Undersök hellre vilka erbjudanden som finns hos olika butiker just nu och räkna ut var det lönar sig att handla den här gången utifrån vad du behöver. 

Många matbutiker har numera även korgar eller hyllor där de samlar varor med kort datum och säljer ut dem för lägre pris, bra både för dig och för planeten!

Pengar över? Spara till en matbuffert

I Dreamsappen finns över hundra (!) olika sparhack men det finns några som fokuserar just på att sänka matkostnaderna för att istället spara till en dröm. Kanske hittar du ytterligare inspiration bland dem?

Restfest – gör en buffé av alla rester som behöver ätas upp så att alla kan plocka åt sig lite av varje som på ett smörgåsbord. Vips så känns det inte alls tråkigt att äta överbliven mat! 

Matlåda – Du kan välja att spara med matlåda på två sätt i Dreams. Antingen manuellt om du äntligen kom ihåg att ta med matlådan och slapp lägga pengar på dyr utelunch. Har du däremot fått till en bra rutin med matlåda varje dag passar det perfekt att aktivera det automatiska matlåde-sparhacket som sparar åt dig alla vardagar.

Hembakat – Detta är ett perfekt sparhack när du väljer att baka kakor, bröd eller andra bullar hemma. Inga mystiska tillsatser och billigare än på café, plus att du slipper trängas med andra gäster när du fikar.

Soppmiddag – Att laga soppa till middag blir mycket mat för en liten peng. Krämig, buljongig, vego eller inte vego – soppor kommer i alla varianter men är en billigare form av middag. Att servera med hembakat bröd eller pannkakor kostar inte många kronor extra, men ger lite vardagslyx.

Om du inte redan har Dreamsappen kan du läsa mer om hur den fungerar och hur en sparapp kan hjälpa dig spara pengar.