Spara pengar med en app? Därför borde du använda en sparapp

Appar för träning, för att parkera bilen eller för att spara pengar. Idag kan du göra nästan vad som helst med din telefon och att en app kan hjälpa dig sköta ekonomin är inte något konstigt. Men vad gör en sparapp egentligen?

Sedan 2010-talet har marknaden för appar exploderat i Sverige och världen, vilket inte är så konstigt med tanke på hur många människor som har smartphones idag. 

Plötsligt bar miljoner människor runt på teknik som uppmuntrade helt nya slags beteenden, vilket breddade vägen för helt nya slags företag. Med hjälp av appen kunde bolag som till exempel Runkeeper skapa ett personligt träningshjälpmedel direkt i sina kunders telefoner och erbjuda en personaliserad upplevelse baserad på specifika behov och önskemål. 

Det dröjde inte länge innan liknande idéer föddes inom en mängd olika branscher – inte minst inom bank och ekonomi. Sedan 2015 har utbudet av olika ekonomiappar, spara pengar appar och budgetappar ökat lavinartat i Sverige och det finns idag hundratals appar som på olika sätt hjälper användare spara mer pengar, se sina utgifter eller få en överblick över sin ekonomi. 

Varför ska du ha en sparapp?

Det finns inget som säger att du måste, eller ens borde ha en sparapp. Men chansen är att du trots allt har mycket att vinna på att testa. Exakt hur många som använder någon typ av ekonomiapp i Sverige idag är svårt att säga – Dreams som är en av de större apparna har cirka 300 000 användare i Sverige, men det finns hundratals andra ekonomiappar på marknaden med olika slags inriktning. 

Fördelen med spar eller ekonomiappar är att de till skillnad från den vanliga banken ofta är utvecklade för att lösa specifika problem människor behöver hjälp med. Med andra ord gör förmodligen appen en eller några saker mycket bättre än vad storbanken gör och fungerar som ett komplement till banktjänsten du redan använder. 

Lite som specialistkunskap – ibland räcker det att gå till allmänläkaren, men ibland behöver du gå till någon som är expert på ett område. 

Sparar man mer pengar med en sparapp? 

Det enkla svaret är att det beror på. Vem du är och hur du fungerar, din ekonomi, vad du vill ha hjälp med och kanske vilken app du använder. Men att appar kan hjälpa dig spara mer är vi övertygade om – bland annat för att undersökningar bland Dreams kunder visar att de i genomsnitt sparar 1470 kronor mer än de gjorde utan appen. 

När vi startade Dreams visste vi att vi ville skapa det bästa hjälpmedlet för att spara pengar. Något som hjälpte alla de som tycker sparande är svårt och tråkigt att få en bättre ekonomi.

Vi förstod också att vi behövde använda helt nya metoder för att lyckas med det. Banker har ju funnits i hundratals år men massor med människor känner fortfarande missnöje, förvirring, skam eller ångest kring sina pengar. Hur skulle vi hjälpa alla som ville spara, men inte lyckades så bra som de ville?

Vår lösning var att ta hjälp av hjärnforskare och psykologiska knep för att utforma Dreamsappen på ett sätt som verkligen gör det lättare att spara pengar. Med experternas insikter om hur människans hjärna fungerar och vilken typ av hjälp man kan behöva skapade vi en motiverande och inspirerande sparapp som löste ett specifikt problem – att många har svårt att spara pengar. Du kan läsa mer om hur Dreams gör det lättare att spara här.

Vad kan en ekonomiapp mer göra? 

På samma sätt som Dreams riktar in sig på att lösa problemet med att göra det lättare att spara pengar, riktar andra ekonomiappar in sig på andra områden – till exempel att göra det lättare att handla med aktier, förstå sina utgifter, att hålla sig till sin budget eller hjälpa barnen att hushålla med veckopengen. 

Beroende på dina specifika behov finns det olika appar som kan göra skillnad i din ekonomi. Här har Dagens Nyheter skrivit om några av Sveriges mest populära sparappar, inklusive Dreams. 

 

Välj ditt dreamteam

Spara mer med Tjuven

Dreams har hundratals roliga sparsätt som gör det roligare och lättare att spara – som Tjuven. Ladda ner och testa gratis.

Ladda ner och testa