Spara mer pengar när ni sparar tillsammans

Spara ihop till drömmarna ni vill uppfylla tillsammans — toppen. Men hur funkar det att spara tillsammans med Dreams, vilka drömmar uppfyller man bättre om man är fler och vad säger forskningen om positivt grupptryck? Det här är allt du behöver veta om gruppdrömmar.

Jag älskar att spara i delade drömmar eftersom det hjälper mig hålla motivationen uppe. Det är inte ett alternativ att sluta spara, eller ta ut pengar på samma sätt när man sparar till något med andra, eller vet att de man sparar med kan se hur det går för mig’ — säger Kim som använt Dreams i snart fem år.

Hon sparar i delade drömmar både till sådant hon planerar tillsammans med andra, men även i drömmar som egentligen är hennes egna.

Det är som med träning — det är lättare att strunta i det eller ge upp om man är ensam, men har man en kompis eller en PT som håller koll på en vill man inte fuska. Jag sparar med några kompisar för att hyra hus tillsammans men också tillsammans med min mamma till en lyxig väska vi vill köpa. Inte för att dela på, utan varsin. Att dela drömmen gör att vi kan peppa och motivera varandra.’

Idag sparar över 40.000 Dreamsanvändare i drömmar med två eller fler deltagare och de vanligaste delade drömmarna är resor av olika slag, att köpa lägenhet eller renovera, att skaffa bil och till olika firanden — födelsedagar, presenter, fester och så vidare.

Vi ser att delade drömmar har 54% bättre chans att uppnås jämfört med privata drömmar och att man faktiskt sparar i genomsnitt 63% mer när man sparar med andra än när man sparar själv.

Det finns olika anledningar till att det är så effektivt att dela sina sparmål med andra och spara tillsammans, att man kan motivera varandra är en stark faktor men också att det gemensamma sparandet kan trigga tävlingsinstinkten.

 I en studie från ett amerikanskt universitet kom man fram till att en av anledningarna att bara 8% av alla nyårslöften hålls, är för att de inte delas. Att berätta för andra om sina mål och drömmar innebär nämligen att vi sätter press på oss själva att faktiskt uppnå dem.

De flesta av oss vill ju helst inte komma tillbaks några veckor senare och säga att det inte blev nåt med att sluta röka, eller att spara till den där resan man så gärna ville göra.

Att spara med andra till sådant ni vill göra ihop innebär också att du faktiskt skulle svika gruppen om du inte lyckades, och det är en kraftfull psykologisk motivation.

Gemensamma drömmar skapar alltså på flera olika sätt ett positivt grupptryck som hjälper oss hålla motivationen uppe. För att inte tala om att det kan vara både roligt och effektivt att tävla mot varandra i sparandet…

Det talas mycket om accountability buddies inom träning och personlig utveckling, idén är helt enkelt att skaffa en kompis eller partner att dela motivation, framgångar och motgångar med.

Att kunna bolla tankar och idéer med någon annan ses som ett kraftfullt verktyg i jakten på målet. Att dela din dröm — oavsett om det handlar om något du vill göra själv eller ihop med andra, är ett utmärkt sätt att få just en (eller flera) accountability buddy.

‘Jag delade inte min dröm för att jag trodde att det skulle vara mer effektivt, utan mer för att det verkade som ett enkelt och lite roligare sätt att spara till en resa vi skulle göra’, berättar Karl som sparat till flera gemensamma drömmar med Dreams.

‘Det slutade med att jag och min partner konstant sporrade och motiverade varandra att spara mer och därför uppfyllde drömmen långt innan måldatum. Att vi båda var engagerade i sparandet och hade uppsikt över varandras framsteg gjorde det lättare att se möjligheter att spara mer. Vi hade båda med matlåda till jobbet tillexempel, och tog gemensamt beslut att minska på vissa utgifter.’

Idag sparar han i en gemensam dröm till sin dotter där han bjudit in henne så att hon kan se hur sparandet växer. ‘Hon önskar sig en iPad och brukar få välja om hon vill ha lördagsgodis eller spara pengarna till drömmen och sånt där, plus att jag förstås också sparar till henne’.

  • Dela drömmen, inte pengarna. När ni sparar tillsammans ser ni hur ni sparar, men alla sparar på sitt eget konto och ingen har tillgång till någon annans pengar.
  • Du kan avsluta en gruppdröm när du vill. Vill du inte längre vara med i drömmen kan du gå ur den när som helst, inga konstigheter.
  • Ni kan vara hur många ni vill. Två eller tjugo personer går lika bra.
  • Spara med vem du vill. Om du skapar en gruppdröm kan du bjuda in vem du vill, har personen du vill spara med inte Dreams får hen en länk på SMS för att ladda ner appen och gå med i din dröm.
  • Spara med härmapan. Härmapan är ett sparhack som bara fungerar i gruppdrömmar och innebär att så fort någon annan i drömmen sparar, så sparar du automatiskt 10 kronor också. Lite som att om någon på gymmet gör armhävningar, så får du en på köpet.
Välj ditt dreamteam

Välj ditt dreamteam

Att använda Dreams för att spara tillsammans med vänner och familj till det ni vill göra ihop är en riktigt bra idé. Statistiken säger till exempel att ni har 54% större chans att nå ert mål när ni sparar i grupp.

Hämta appen