Spara el – 25 tips för att sänka elräkningen💡

Spara el och sänk elförbrukningen hemma genom att släcka ljuset, sänka värmen plus 23 andra av våra bästa tips för billigare elräkning.

Med rekorddyr el är det helt klart lockande att hitta sätt att spara el, minska förbrukningen och på så sätt sänka elräkningen. Eftersom vi på sparappen Dreams alltid försöker hjälpa dig spara mer pengar har vi samlat tipsen som hjälper dig sänka elräkningen och få mer pengar över. 

Du kan också använda Dreamsappen för att på förhand spara ihop till en buffert för elräkningen, så att du känner dig tryggare och bättre förberedd.  Läs mer om hur Dreams hjälper dig sätta upp sparmål och spara mer här.

Spara el – energitjuvarna som drar mest ström i hushållet

Först av allt bör vi kika på vilka saker i hemmet som slukar mest el, för att se vart du faktiskt kan göra skillnad. Bilden visar 10 av de vanligaste energitjuvarna i svenska hem.

Tabell för att spara el

Tips för att spara el

1. Sänk inomhustemperaturen

Generellt är uppvärmning det vi använder allra mest ström till. Denna post kan dock variera väldigt mycket utifrån vilken typ av boende du har och vilken sorts uppvärmningskälla du använder. Men det finns givetvis tips för alla att ta till sig.

 • Vädring. Har du dålig inomhusluft och behöver vädra fastän det är kallt ute, gör det ordentligt i 3-5 minuter istället för att ställa fönstret lite på glänt under längre tid.
 • Inomhustemperatur. Vanligtvis brukar de flesta ha en inomhustemperatur på cirka 19-22 grader, förutom i sovrummet där man kan och bör sänka värmen lite extra för att öka sömnkvaliteten. Här är 14-18 grader rekommendationen. Visste du att en enda grad lägre inomhustemperatur under vintern sänker energianvändningen med 5%? För en eluppvärmd villa på 150 kvm med 18 000 kWh i årlig elförbrukning skulle det betyda 1800 kr insparade kronor.
 • Temperera smart. Sänk temperaturen om nätterna (givet att du har en sorts uppvärmning som snabbt svarar på en sänkning och inte kräver mer energi att höja igen under dagen) eller om du ska vara borta länge.
 • Oanvända rum. Överväg att sänka temperaturen i rum du inte använder så mycket, kanske behöver de inte värmas upp över huvud taget? Glöm inte att stänga dörren i så fall, så att det inte påverkar värmen i övriga hemmet.

2. Spara på tvätten för att spara el

Tycker du det är trist att tvätta? Grattis – det kan du spara pengar på! Som komplement till spartipsen nedan kan det vara smart att använda en app som visar när på dygnet elen är billigast och det därför är smart att tvätta (eller göra andra strömkrävande hushållssysslor). 

 • Fyll maskinen. Tvätta inte lika ofta utan vänta tills du kan fylla en hel maskin. Att tvätta en halvfull maskin drar lika mycket ström som en full och är därför inte bra varken för miljön eller ekonomin.
 • Lägre temperatur. Tvätta på lägsta möjliga temperatur. Många kläder kräver inte mer än 30 grader för att bli rena (undantag är sängkläder, handdukar eller underkläder som bör tvättas på minst 40 grader) och har du ett eco-program tillgängligt så aktivera det. Det gör att mycket mindre vatten krävs för en maskin och därför sparar det även el.
 • Vädra. För plagg som stickade tröjor och jeans räcker det ofta att vädra utomhus, i ett fönster eller faktiskt stoppa i frysen för att kläderna ska bli fräscha igen. Har plagget får en fläck – punktbehandla den med fläckborttagning och skippa att tvätta hela plagget.
 • Undvik torktumlare och torkskåp. Häng upp tvätten att torka istället. Tumlaren drar upp till fyra gånger så mycket el som en tvättmaskin och torkskåpet 8 gånger så mycket. Att torka antingen inomhus på ett torkstativ eller utomhus på torklina (du vet väl att tvätt torkar även i minusgrader?) är därför ordentligt energibesparande.

3. Var energismart i köket och minska elförbrukningen

Det vi gör ofta har förstås större påverkan än sådant vi gör mer sällan, så att se över hur vi använder köket är en bra idé för att minska elförbrukningen. 

 • Använd lock. Om du kokar med lock och väljer kastrull efter plattans storlek kan du spara hela 80 procent av energin.
 • Täta dörrar. Se till att dörrar för kyl och frys sluter tätt genom att sätta ett vanlig skrivpapper emellan när du stänger dörren. Fastnar pappret så fungerar tätningslisten bra. Men om papperet går att flytta med stängd dörr så bör listen på din vitvara bytas ut för att inte läcka ut kyla och därav dra mer ström.
 • Avfrostning. Frosta av och dammsug slingorna på kylens/frysens baksida ett par gånger per år så att de hålls energieffektiva.
 • Fyll frysen. En full frys drar nämligen mindre el än om den är halvtom. De frysta sakerna kyler varandra medan kall luft i en tom frys snabbt försvinner ut så fort du öppnar den och då krävs mer el för att sänka temperaturen igen.
 • Eftervärme. Utnyttja eftervärme på spisplatta och ugn vid matlagning. Du får de perfekta kokta äggen om du låter dem koka upp i vatten, sen stänger av plattan och låter kastrullen stå kvar i 7-9 minuter. Samma metod kan användas för att tillaga ris, potatis och mycket annat också – testa!
 • Diska i maskin. Diskmaskinen förbrukar mindre el och vatten än om du handdiskar, men se till att fylla maskinen helt innan du kör den och skölj inte disken innan du stoppar den i maskinen så att du förlorar nyttan. Självklart väljer du ECO-program om det finns!
 • Termoskaffe. I vårt kaffedrickande land är det smart att brygga alla dagens koppar på en och samma gång och hälla på en bra termos, istället för att brygga en ny omgång varje gång man blir sugen på en kopp. 

4. Spara el på varmvattnet

Varmvatten är i allmänhet den näst största eltjuven i våra hem så om du vill sänka elräkningen är det klokt att tänka till på hur använder vatten. Att fylla ett badkar med 175 liter vatten kostar till exempel 14 kronor, jämfört med 5 kronor om du tar en snabb dusch.

 • Stäng av duschen. Om du låter duschen vara på medan du tvålar in dig eller schamponerar håret är det mycket varmvatten – och pengar – som går till spillo rakt ner i avloppet.
 • Duscha kallare. Pröva att duscha i lite lägre temperatur än du brukar. Förutom att du kan spara pengar så är svalare vatten mer skonsamt för hår och hud.
 • Dyr golvvärme. Kalla klinkergolv är inte så härliga att gå på, men vad sägs om att stänga av golvvärmen i badrummet på natten eller vänja dig vid att bära ett par värmande tofflor inomhus? Som du kanske såg i tabellen ovan är just golvvärme en stor elslukare i ditt hem.
 • Snålduscha. Överkurs, men om du har ett gymkort eller kanske till och med möjlighet att duscha på jobbet kan du dra nytta av det för att kunna sänka elräkningen hemma.

5. Släck lamporna 

En klassiker du garanterat har hört innan men som aldrig blir inaktuell. Detta kan du tänka på när det gäller belysning hemma för att bli mer energismart: 

 • Släck lamporna. Det är onödigt att det lyser i ett rum du inte är i, eller hur? Det kan absolut kännas lite ovant att inte ha tänt i hela hemmet när du är hemma, men tänk på senaste elräkningen så ska du se att du kommer över ovanan fort.
 • Byt ljuskälla. För att spara el är det bra att byta till LED-lampor eller lågenergilampor. En LED-lampa är lite dyrare i inköp men har en märkbart längre livstids och drar mindre ström än en glödlampa. När det kommer till lågenergilampor är skillnaden ännu större, de drar 80 procent mindre el och håller hela tio gånger så länge som en vanlig glödlampa.
 • Smart utebelysning. Solcellslampor kan vara ett bra alternativ som utebelysning. Eller använd timer, ljussensor eller rörelsesensor för att se till att lampan ute bara lyser när någon är där.

Tänk stort – långsiktiga förändringar som sparar el

När du gjort det du kan av dessa snabba tips i din vardag för att spara på elen kan det vara värt att se på vilka större investeringar du kan göra i din bostad för att minska din elförbrukning framöver.

 • Uppgradera gamla vitvaror. Är dina vitvaror äldre än 10 år är energiåtgången ungefär dubbelt så hög mot dagens nya, energisnåla modeller. Så om du har möjlighet att investera i nyare kyl, frys eller spis med bästa energimärkningen A+++ kan det sänka din elförbrukning rejält.
 • Investera i solceller. Det kan vara allt ifrån att byta trädgårdsbelysningen till en som har solceller till att faktiskt sätta solcellspaneler på taket och kunna sörja för din egen el eller till och med sälja el till andra när du har överskott.
 • Tilläggsisolera huset. Bor du i ett äldre hus som drar mycket el för att värmas upp, kommer du antagligen att vinna på att tilläggsisolera där det behövs. Kanske är det på tiden att se över vinden, väggarna och hur tätt ditt hus egentligen är för att inte värmen ska läcka ut. Faktum är att hela 35% av värmen i ditt hus kan gå förlorad ut genom otäta fönster och dörrar.
 • Täta draget. Bor du i ett gammalt hus med gamla fönster och dörrar är det vanligt att de inte håller helt tätt och på så sätt läcker mycket värme. En lösning är förstås att renovera eller byta fönster och dörrar, men det går också att täppa till draget genom att köpa tätningslister, lägga handdukar, avlånga sandkorvar eller kanske fönsterlav antingen mellan fönstren eller i fönsterkarmen. Man kan också skaffa tjocka draperier att hänga framför fönster och dörrar för att göra det lättare att hålla kvar värmen.

Vad är normal strömförbrukning i Sverige?

Genomsnittsförbrukningen för en lägenhet ligger på 2000-5000 kWh/år och för småhus är intervallet större, 5000-20 000 kWh/år, då många fler faktorer spelar in. 

Vill du se mer noggranna siffror gällande boende som liknar ditt, kan du läsa mer hos Energimarknadsbyrån.

För att ta reda på hur mycket dina elektriska apparater drar kan du ofta låna en gratis elmätare genom att kontakta din kommuns energi- och klimatrådgivning. Du kan även få hjälp och råd av dem utan kostnad för att energieffektivisera ditt hem på bästa sätt. 

Se nu till att dra nytta av så många av tipsen som möjligt och passa samtidigt på att aktivera sparhacket Var energisnål i Dreamsappen så att pengarna du sparar med dina nya vanor läggs till en av dina drömmar. Vill du ha fler spartips? Läs om 11 sätt att spara pengar snabbt eller 5 tips för bättre ekonomi.

Välj ditt dreamteam

Skapa en el-buffert i Dreams

Dreams gör det lätt att öronmärka ditt sparande till specifika sparmål – som en el-buffert. Ladda ner Dreams och få hjälp att automatiskt spara ihop till elräkningarna.

Skapa din el-buffert