SMART – metoden som gör det lättare att nå dina mål

Nyårslöften, karriär eller ekonomi. Oavsett vad det är vi vill förändra eller lyckas med i livet behöver vi sätta ett mål för att nå dit. I den här artikeln går vi igenom hur man sätter ett SMART mål, för att lättare förverkliga din målsättning.

Vi sätter små och stora mål för oss själva mer eller mindre varje dag vilket är jättebra. Utan målsättningar är det nämligen svårt att stämma av vart vi är på väg i livet. Går vi åt rätt håll, i enlighet med våra värderingar och önskemål eller behöver vi kanske styra om kursen lite?

Att ha ett mål innebär dock inte att vi garanterat kommer uppnå det, trots att vi gärna vill. Om du någon gång försökt att inte äta godis på en månad eller att börja träna regelbundet vet du att det är stor skillnad mellan hur man önskar att man betedde sig och vad man faktiskt gör.

Trots att vi känner att vi har motivation och vilja, kanske till och med köpt träningsskor så upplever många av oss att det är svårt att gå från tanke till handling. Ibland var det till och med lätt att träna första gången, men inte andra. 

Känner du igen dig? Inte ett dugg konstigt. Precis som de flesta andra av oss har du antagligen underskattat vikten av planering och rätt slags målsättning. Det är där SMARTa mål kommer in i bilden som ett konkret hjälpmedel för att öka dina chanser att nå ditt mål. 

Varning: att målet är SMART betyder tyvärr inte att det kommer vara helt lätt. Den svåraste fighten kommer du utkämpa själv eftersom den vanligaste sabotören av drömmar finns inom dig: din egen hjärna.

Din hjärna gör det svårare att nå dina mål

Den mänskliga hjärnan är fenomenal på många viktiga saker, men tyvärr mindre bra på att tänka långsiktigt. Historiskt sett har hjärnans viktigaste uppgift nämligen varit att göra det som i stunden varit mest gynnsamt för att du ska överleva. 

Det betyder att den i årtusenden övat sig på att tänka kortsiktigt, spara på energi och, om vi ska vara helt ärliga, göra det som verkat lättast i stunden. Man kan säga att detta gett hjärnan vissa drag av… latmask. Det innebär också att den ibland sätter käppar i hjulet för oss moderna människor, som ju har helt andra utmaningar än våra förfäder för 20.000 år sedan.

Idag tjänar vi nästan alltid på att tänka lite längre än till vad vi vill just precis här och nu. Vill jag köpa skor idag, eller tycker jag egentligen det är viktigare att spara pengarna till att renovera badrummet? 

Det som hjärnan vill är oftast precis tvärtom mot vad vi behöver göra för att nå våra drömmar, men det som årtusenden slipat fram kan vi inte ändra på en eftermiddag. Genom att förstå hur hjärnan fungerar kan vi dock lära oss hantera den och det är faktiskt vad Dreamsappen går ut på också. Genom att göra det lättare och roligare att spara hjälper vi dig se till att det verkligen blir av.

Vad är ett SMART mål? 

S.M.A.R.T står för Specifikt, Mätbart, Attraktivt, Realistiskt och Tidsbestämt och är en metod som hjälper dig att automatiskt formulera tydligare mål. Ju tydligare ett mål är, desto lättare är det att genomföra.

SMART är en metod som från början kommer från företagsvärlden och som utvecklats för att uppnå bättre resultat och klara uppsatta mål effektivare inom näringslivet. Men metoden har sedan 80-talet populariserats enormt och används idag till stor del för även personliga mål och du kan säkert ha stött på den tidigare. Metoden är generellt ett bra grundläggande tankesätt att ha med sig i alla lägen när man har som mål att förändra något i sitt liv – oavsett område.

Bättre målsättning med SMARTa mål

För att vi enklare ska lyckas med våra målsättningar behöver vi alltså göra det tydligt för oss själva vad målet verkligen innebär. Det är lätt att tänka “jag vill spara mer pengar”, “jag vill bli chef på mitt jobb” eller “jag vill springa ett maraton”, men det säger ju ingenting om hur vi faktiskt ska nå dit. För att vi verkligen ska lyckas med målet behöver vi ha en plan för hur vi ska gå till väga. Det är det SMARTa mål kan hjälpa till med. 

Kom igång med SMART-metoden

Tänk på att ditt mål kanske inte kommer att uppfylla alla kriterier, men ju fler det uppfyller desto smartare är det och desto troligare är det att du lyckas uppfylla det.

Specifikt – Vad är det du vill uppnå? Ge ett tydligt och konkret exempel som “att springa Stockholm maraton”. Generella mål som “skaffa en större ekonomisk buffert” eller “ha råd med en längre resa” är för vaga, för när vet du om du uppnått dem? Hur lång en resa är enligt dig och hur mycket du vill ha i din buffert gör ju hela skillnaden. Var specifik – det gör det lättare att veta när du lyckats och gör det dessutom lättare att stå emot eventuella förhandlingsförsök (du vet – när latmasken kommer igång och börjar tänka att det kanske räcker med halvmaran…)

Mätbart – Är ditt mål att klara loppet, eller ska du ha en tid att mäta dig mot? Ett bra mål är mätbart, framför allt för att det gör det tydligt för dig när du klarat det. Dessutom gör ett mätbart mål det lättare att se om du är på väg åt rätt håll, att sätta upp delmål och belöna dig själv när du nått dem, och förstås att veta precis hur långt du har kvar. Ett tips är att formulera målet genom att bestämma hur många, hur mycket eller hur ofta.  

Attraktivt – En av de viktigaste faktorerna som avgör om du kommer att nå ditt mål är hur motiverad du är, så för att du ska kunna pusha dig själv hela vägen behöver du formulera ett mål som du verkligen är pepp på att nå.

Ett sätt att komma fram till varför du vill nå ditt mål är att skriva ner minst tre positiva saker som hör ihop med ditt mål. När du tycker att det går trögt eller när du stöter på motgångar kan du återkomma till anledningarna för att hitta motivation igen. Här kommer det tydligt märkas om drömmen är din egen eller vad någon annan vill för dig eller vad du känner att du “borde” drömma om. 

Realistiskt – Självklart är motivation en viktig faktor, men det måste också vara möjligt att nå dit med den tid, de resurser och det stöd du har. För att lyckas behöver du lägga målet på en nivå som gör det både realistiskt och utmanande. 

Ett välformulerat mål ligger strax bortanför det du skulle kunna klara idag så att du måste anstränga sig för att nå det, men det går ändå att nå med den tid och de resurser du har.

Hinner du bygga upp flåset tills du skall springa Stockholm maraton eller är planen orimlig? Omvärdera i så fall utformningen av målet – kanske nöjer du dig med halvmaran i år? 

Tidsbestämt – En anledning till att många aldrig når hela vägen är att mål oftast är längre projekt som ska försöka passas in bland jobb, fritid och socialt liv. Eftersom livet är fullt av brådskande och viktiga småprojekt i vardagen riskerar mindre akuta planer prioriteras bort. Träning är ett lysande exempel på ett mål eller vana som försvinner när vardagen blir stressig.

Att sätta en deadline gör drömmen lite mer akut och därmed viktigare att prioritera. Så precis som med de andra kriterierna behöver du vara specifik. Vaga deadlines som “i slutet av sommaren” gör det för lätt för vår lata hjärna att skjuta upp. Att sätta ett mer exakt datum är förstås lätt om det gäller deltagande i ett maratonlopp som går av stapeln en viss bestämd dag. Men det är minst lika viktigt att bestämma en deadline för andra mål också.

Sätt mål som är dina egna

Har du formulerat ditt mål eller din dröm för året nu och börjat använda SMART-metoden? Toppen. Det finns dock några saker till som kan vara bra att komma ihåg när det kommer till målsättningar. Är det till exempel något du verkligen vill uppnå? Självklart, tänker du kanske. Vem drömmer om saker de egentligen inte vill uppnå eller ha? 

Fler än man tror, faktiskt. Till exempel kan vi omedvetet ha ärvt en förälders dröm, och utan att tänka på det satsat på en karriär eller en livsstil som vi egentligen vantrivs med. Eller så har vi blivit så påverkade av folk runt oss att vi börjat drömma om ett nytt hus, en speciell bil och ett mer statusfyllt jobb, trots att vi när vi tänker efter, drömmer om andra saker i livet.

Det kan vara svårt att se skillnad på falska och äkta drömmar, ofta är drömmen så självklar att du inte ens reflekterar över vems den är. Men om du flera gånger försökt nå ett mål men alltid har misslyckats så kan det ha varit för att du helt enkelt inte var tillräckligt motiverad. Det skadar alltså inte att fråga sig själv en extra gång varför drömmen är så viktig för just dig. Om du har svårt att förklara det, kanske du kan tänka efter om det är något annat mål du känner att hjärtat verkligen klappar för. 

Sätt mål du faktiskt kan påverka

Vissa saker är bortom vår kontroll och därför är det viktigt att sätta mål du faktiskt kan påverka själv, annars kan det bli svårt (eller snudd på omöjligt) att uppnå det. Undvik därför mål som “till slutet på nästa månad ska jag ha varit på 3 anställningsintervjuer” eftersom du inte kan styra om du blir kallad på intervju eller inte.

Försök istället formulera mål som maximerar chanserna att du i detta fallet blir kallad. Om du till exempel gissar att du kan vara intressant nog för ett av fem företag du hör av dig till kan du formulera mål i stil med “till sista oktober ska jag ha skickat jobbansökningar till 15 olika företag”. 

Då har du satt ett personligt välformulerat mål som har en deadline, är rimligt, motiverar dig, kan mätas i antalet ansökningar och bokade intervjuer och specifikt gäller att förändra din jobbsituation. Toppen!

Fler tips för att nå dina mål

Vi hoppas att denna text hjälpt dig förstå både varför det kan vara svårt att nå våra mål och vad du kan göra för att underlätta för dina drömmar att bli verklighet. Om SMARTA mål inte är din melodi eller du skulle vilja ha ännu fler verktyg kan du läsa fler tips för hur du förverkligar dina drömmar här. Du kan också ladda ner Dreamsappen för att få hjälp att lättare nå dina ekonomiska målsättningar.

Välj ditt dreamteam

Vad blir ditt nästa mål?

Kickstarta sparande till målet genom att testa Dreams gratis i 30 dagar

Hämta appen