Semester i Sverige 2022 – bästa tipsen för hemester

Planerar du semester i Sverige i år? Oavsett om du reser med barn eller ensam, vill semestra i norra eller södra sverige, ta det lugnt eller vara aktiv har vi samlat de bästa tipsen för en klimatsmart, skön hemester som inte kostar skjortan.

Man måste inte åka långt bort, göra av med massa pengar eller ens ha en lång semester för att skapa sig en härlig, oförglömlig sommar. Årets mest hållbara, och kanske också mest ekonomiska, resmål är förstås Sverige. 

Att semestra i Sverige blir allt mer populärt. Enligt en undersökning av Visit Sweden under hösten 2021 så ville hälften av svenskarna resa inom Sverige och det som lockar flest är att uppleva städer, hälsa på vänner och familj och naturupplevelser.

Och handen på hjärtat – hur mycket har vi faktiskt utforskat inom Sverige? Från norr till söder och väst till öst finns det otroliga destinationer och upplevelser som det ofta är enkelt att ta tåget till. Oavsett om du söker dig till de evigt ljusa bergen och fjällvandringarna i norr eller till de böljande kullarna och långsträckta badstränderna i söder så innebär en semester i Sverige ofta att du kan njuta av ledigheten med mindre påverkan både på vårt klimat och din plånbok.

Vår lista över semestertips i Sverige 2022 innehåller något för alla – både stora och små äventyr, liksom saker att hitta på hemma eller längre bort.

Billiga semestertips

Sverige är som tur är ett land med ett stort utbud av gratisaktiviteter som alla kan delta i. Det är fritt fram att låna ett tält av en vän, ta bussen till en skog eller en sjö och övernatta under bar himmel, eller njuta av din stads utbud av gratiskultur. För att inte tala om picknickar, bad och parklekar. Kort sagt – även med begränsad ekonomi finns det många härliga sätt att njuta av sommaren.

Vill du ändå snabbt spara ihop extra pengar till din semester – läs tipsen.

Hitta äventyr i närheten

Ett av våra bästa semestertips är ditt egna närområde. Det är lätt att glömma ibland, men det finns spännande oupptäckta ställen som bara ligger en kort buss eller tågresa bort. Upptäck vad som finns i din närhet genom att utforska en ny badplats, stadsdel, närförort eller det där museet du aldrig varit på innan. Halland, Skåne och Västra Götaland är bara några av regionerna som har billiga sommarbiljetter så att du dessutom reser obegränsat med buss och tåg i hela regionen nästan hela sommaren.

Lär dig något nytt

Lediga dagar är som gjorda för att göra det du inte hinner annars, som att lära dig baka eget surdegsbröd, måla akvarell eller något annat du varit sugen på att testa. Kanske bestämmer du dig för att lyssna på alla årets sommarpratare på P1, gör om en möbel första gången eller ger yoga en chans (klasser på youtube är din vän). För det är nu du har tid och möjlighet att lära dig nya saker, påbörja en hobby och göra sådant du inte hinner med i den hektiska vardagen.

Överraska varandra med aktiviteter

Ibland behöver man någon annans blick för att se vad som finns att göra i närheten. Om ni är några kompisar som har semester samtidigt, gå ihop och gör ett schema där alla arrangerar en överraskningsdag var för hela gruppen. Att bara planera aktiviteter för en dag istället för varje dag är så klart mycket roligare (och lättare) för dig, samtidigt som det förstås är kul för alla med överraskningar. Sätt en budget för varje dag så att det inte råkar sticka iväg och se vad som händer – kanske arrangerar någon grillfest på kolonilotten, en annan styr upp ett museibesök och någon tar med er till sin favoritsjö. 

Ett annat alternativ som är roligt och fullt av överraskningar är att leka tärningsleken – alla kommer på alternativ för en aktivitet, en plats, en maträtt osv och sedan slår ni tärning om vilket av alternativen ni gör vid varje givet tillfälle. 

Ta chansen att vila ut

När sociala medier-flödet svämmar över av semesterfirare är det lätt att dras med i tanken att semester och ledigt betyder att man måste GÖRA saker. Men framförallt är ju ledighet faktiskt en tid för vila. Att låta kroppen och huvudet få ta igen sig och kanske till och med ha lite småtråkigt ibland är livsviktigt – även om vi ibland glömmer bort det. Lägg dig på en filt i parken eller vid en sjö, titta på molnen och njut av att inte ha några måsten eller krav som pockar på din uppmärksamhet. 

Aktiv semester i Sverige

Om du är den som har svårt att sitta still även om du är ledig och gärna vill ägna semestern till att testa nya saker och röra på kroppen så finns det massor med fantastiska alternativ i Sverige. Här är några idéer.

Äventyr på Söderåsen

Att spendera en semester i Skåne i nationalparken Söderåsen en timme utanför Helsingborg gör att du inte kommer lida brist på roliga aktiviteter. Fiska, rida, cykla dressin, bada eller vandra. Eller varför inte besöka älgparken och mata älgar? Både par, kompisgäng och familjer kan garanterat hitta massor av saker att göra här under en aktiv semester.

Upptäck Bohuslän i kajak

Västkusten är ett paradis för kajakpaddling och att ta sig runt Kosteröarna, från Grebbestad till Fjällbacka är fina turer. Är det din lyckodag kan du till och med få syn på både tumlare och sälar medan du paddlar. Se till att stanna till på en öde kobbe ute i havet och upplev känslan av ta ett dopp utan en enda människa i sikte och vara ett med naturen. 

Fjällvandra

En naturupplevelse som ofta står högt upp på mångas bucketlist är just fjällvandring. Att uppleva vackra och storslagna platser till fots är en oslagbar mix av fysisk aktivitet och rofyllt lugn som naturen bjuder på. Högakusten, Jämtlandstriangeln och Grövelsjöfjällen är några populära områden där du hittar leder av varierande svårighetsgrad och längd. Ser du bara till att gå in skorna ordentligt innan du ger dig ut på vandring så kommer upplevelsen bli ett härligt minne för livet.

Semester i Stockholm

I Dreamsappen är det många som drömmer om och sparar till en resa till Stockholm i sommar och det är lätt att förstå varför. Stockholm är en riktig pärla på sommaren med närhet både till natur och bad, och förstås massor av roliga stadsaktiviteter. Här är några (billiga) förslag på saker att göra om du tar dig dit:

Åk ut i skärgården

Ett av de allra bästa tipsen är att åka från Stockholm och ut i skärgården. Det finns hundratals öar att upptäcka! Vissa där man kan sova över på tjusigt hotell eller på vandrarhem och vissa som passar bra för en dagsutflykt. Läs guiden om Stockholms skärgård här.

Utnyttja gratiskulturen

Förutom Parkteaterns utbud på Sergels torg hela sommaren, så anordnas Europas största utomhusbio i Rålambshovsparken 17-21 augusti. Är det för dåligt väder för utomhusaktiviteter kanske det är dags att upptäcka ett av alla museer med gratis entré? Moderna Museet, Nationalmuseum, Naturhistoriska och Sjöhistoriska är klassiker som aldrig gör en besviken.

Picknick i Ivar-Lo’s park

Drömmer du om en idyllisk picknick med underbar utsikt en vacker sommarkväll? Vårt insidertips är Ivar Lo’s park. Från den här högt belägna lilla parken ser du ut över Riddarfjärden, Kungsholmen med stadshuset och Riddarholmen. Köp med picknick, njut och glöm inte ta ett foto för att minnas sommarkänslan ända in i november.

Semester i södra Sverige 

Skåne är en svensk sommarklassiker – med rätta. Här hittar du några av Sveriges vackraste stränder, massor av loppisar och gårdsbutiker, god mat och lugn och ro såväl som spännande stadsliv. En bra sak med Skåne är att du med Sommarkortet åker gratis i kollektivtrafiken och kan upptäcka hela regionen för några hundralappar – perfekt om du bor där eller stannar lite längre.

Ät och lev gott på Österlen

Österlen i östra Skåne är en guldgruva för varje semesterfirare. Här hittar du allt från slingrande vandringsleder till surfstränder, fantastisk mat och landskap så öppna (och vackra) att de inspirerat till flera odödliga kulturskatter. Precis som Gotland har Österlen något för alla – oavsett om ni reser som ett par eller en barnfamilj. Köp rökt fisk i Kivik, ät pasta i Ingelstorp, övernatta på Talldungen och bada vid Knäbäckshusen. För den som är lagd åt det hållet finns dessutom massor av små museum, kulturevenemang, loppisar och kulturminnesmärken att upptäcka.

Tälta i Ravlunda 

Ett klassiskt sommartips är förstås att tälta – klimatvänligt, ekonomiskt och roligt för alla inblandade (trots att det kanske inte alltid är det mest bekväma sovsättet). Tack vare Allemansrätten är Sverige förmodligen också ett av de absolut bästa ställena i världen för den som vill campa och tälta fritt. Ravlunda i östra Skåne är bara ett exempel – perfekt för den som vill vakna med utsikt över kullar, hav och betande får och hästar som under sommaren går löst över det gamla skjutfältet. 

Klättra på Kullen 

Kullahalvön är en magisk destination för både vuxna och barn, såväl som för den som letar efter vild natur, gulliga byar, berg och hav. Längst ut på spetsen finns Kullens naturreservat med vandringsleder, spännande grottor och en vacker fyr. Här finns också Mölle med sin badvänliga hamn och det ståtliga Grand Hotel där svunna tiders badturism sitter i väggarna, det interaktiva konstverket Nimis som byggts på stranden av drivved och massor av roliga restauranger i Höganäs och Arild. För att inte tala om en natur som stundtals påminner mer om sydeuropa än om Sverige – här odlas till och med vin! Kort sagt är Kullen fullspäckad med klimatsmarta upplevelser för alla – oavsett ålder eller storlek på plånboken.

Semester i Sverige med barn

Vattenland, nöjesparker och lekplatser i all ära, men de flesta barn vill först och främst hitta på saker tillsammans med familj eller kompisar. Det behöver alltså inte innebära dyra eller krävande aktiviteter för att de ska ha kul under sommarlovet. Nedan kommer istället några enkla och roliga tips på saker att sysselsätta barnen med.

Badutmaning

Något som verkligen hör ihop med sommaren är ju att bada. Men eftersom allt blir lite roligare i tävlingsform kan ni skapa er egen badutmaning inom familjen. Ni kan tillexempel se vilka som klarar att ta Plumsaren – 10 enkla dyk som är roliga att träna på hela sommaren (och varje avklarat dyk belönas såklart med något roligt!) men det kan också vara att ni måste bada varje dag, simmar en viss längd eller att ni tillsammans besöker så många olika badplatser ni kan. Låt fantasin flöda.

Sov utomhus

Har barnen inte upplevt att sova i tält innan är det ett äventyr i sig, även om det så sker i den egna trädgården. Vill man göra det ännu mer äventyrligt så tar man sig till en plats i skogen och slår läger för en sommarnatt i det vilda. Har man inte tillgång till tält och kan inte låna kan man leta upp tältplatser med vindskydd men en natt under bar himmel på exempelvis en balkong kan också vara väldigt spännande – även för vuxna.

Hemmabio

En idé för att ha något kul att göra under regniga dagar under hemestern är att leka bio. Ta fram lite olika godis, öppna affär och låt barnen använda låtsaspengar för att köpa sitt egna biosnacks. Går du all in skriver du ut biljetter som du river av i entrén till vardagsrummet och visar den allra senaste barnfilmen på tvn. 

 

Vill du dessutom kombinera sommarkul med sparande (ja det går!) har vi samlat ihop sommarens bästa spartips åt dig. Att redan nu göra som många av våra användare och sätta upp en dröm om nästa års semester ger dig ett bra försprång – och om du vill veta hur en app gör sparandet enklare kan du läsa mer om metoden bakom hur dreams hjälper dig spara.

Ha en underbar sommar!

Välj ditt dreamteam

Spara för sommaren med Dreams

Med smarta och hållbara spartips hjälper Dreamsappen dig att spara pengar till sommarens alla äventyr. Ladda ner och testa!

Testa Dreams