Sälja saker för att tjäna pengar – 5 bästa tipsen

Har du saker där hemma som du kan sälja för att tjäna pengar? Att sälja saker man redan har, men inte behöver, är ett oslagbart sätt att snabbt få extra pengar. Vi har samlat de bästa tipsen när du vill sälja saker och tjäna pengar.

Sälja saker – ett bra sätt att tjäna extra pengar

Enligt Blocket gömmer sig gamla, avlagda prylar till ett genomsnittligt värde av 16.000 kronor hemma hos den genomsnittliga svensken. Saker vi inte längre använder eller behöver som ligger gömda och glömda i olika skåp och förråd.

Onödigt eftersom det är prylar som istället för att ta onödig plats till ingen nytta skulle kunna omvandlas till pengar du kan spara för att uppfylla en dröm, skapa en buffert eller kanske till och med betala av en skuld. 

5 miljoner anledningar att sälja dina grejer

I sparappen Dreams finns sparsättet Sälj på annons som våra användare aktiverar för att spara alla pengarna de tjänat på att sälja gamla saker. På 5 år har våra användare i Sverige och Norge sparat över 5 miljoner med hjälp av sparhacket. Att sälja saker är alltså definitivt ett effektivt sätt att tjäna (och spara) extra pengar.

I den här guiden går vi igenom de bästa tipsen för att sälja dina gamla grejer – från hur du kommer igång till att välja vart du ska sälja vad och att sätta rätt pris på prylarna för att tjäna så mycket som möjligt att spara till drömmarna.

Hur kommer man igång med att sälja saker?

För att kunna sälja något behöver du såklart först rensa ut vad du vill och kan sälja. Att gå igenom sitt hem, rensa ut och och sortera är det första steget till att börja sälja.

Ta gärna hjälp av en vän eller familjemedlem som kan vara med när du rensar för att göra det enklare att göra dig av med saker och inte fastna i emotionella band till prylarna.

Ibland är det svårt att veta vad man kan sälja, så fundera gärna på dessa saker när du rensar:

 • Har detta ett värde för någon annan? 
 • Är det helt och rent eller trasigt? 
 • Verkar liknande saker säljas på Blocket, Tradera eller liknande?
 • Har du använt saken på länge eller inte?  

När du väl hittat saker du kan sälja för att tjäna extra pengar kan vi gå vidare till nästa steg – hur säljer man saker? 

Bästa sättet att sälja saker

När du väl rensat bland dina saker sitter du förhoppningsvis med en hel hop med grejer som det är dags att faktiskt sälja. Men hur gör man för att på bästa sätt sälja saker och tjäna pengar?

1. Populära saker att sälja?

Olika saker är olika populära att köpa och ofta hänger det ihop med när du säljer dem. Givetvis är det nämligen så att det som är aktuellt alltid säljer bäst.

Om du har skidutrustning du vill bli av med, försök då sälja den i november och inte i juni. På samma sätt kan en barnryggsäck få ett högre andrahandsvärde om du lägger ut den till försäljning i samband med skolstart. Fundera på vad folk kan tänkas leta efter just nu och sälj med det i åtanke.

På sommaren säljer bland annat detta bäst på Blocket:

 • Cyklar
 • Mopeder
 • Utemöbler
 • Trädgårdsmaskiner
 • Verktyg
 • Golfprylar
 • Byggmaterial
 • Hyllor & Förvaring
 • Camping & Friluftsliv
 • Växthus

2. Gör en bra annons 

Oavsett om du ska sälja på Blocket, Tradera eller på Facebook Marketplace bör du lägga lite tid på att ta fina bilder som tydligt visar det du tänker sälja, gärna från olika vinklar och glöm inte skriva ut mått, skick, storlek och andra viktiga detaljer. 

Var noga med att skriva exakt vad du säljer i rubriken eller texten, så att det är enkelt att hitta det för andra som söker på annonssajter. Om det är en jacka, mobil eller golfset av ett speciellt märke skriv det tydligt eftersom det är troligt att någon söker på just varumärkesnamnet.

3. Sätt rätt pris 

Om du är osäker på vad din pryl är värd är det smart att titta på liknande annonser och se vad priset ligger på. Om du vill sälja snabbt kan du sätta priset lite under liknande annonser.

Ofta finns en tendens att övervärdera andrahandsvärdet på saker man själv äger. Bara för att ett par jeans kostade en tusenlapp när du köpte dem och de är i nyskick, betyder det inte att någon kommer vilja ge 800 kr för dem begagnade.

För kläder är det en bra tumregel att dra av cirka 40-50% på inköpspriset. För elektronik räcker det troligtvis med cirka 30-40% – allt beroende på skick och efterfrågan.

4. Sälj på rätt ställe

Beroende på vad du ska sälja så kan det passa att göra det på olika ställen. Valet av säljplattform kan faktiskt vara avgörande för om dina saker blir sålda över huvud taget – och vad du får betalt för dem.

Sälja saker online

Blocket eller Facebook Marketplace är perfekta ställen för möbler, fordon eller trädgårdsprylar som är för stora att skicka på posten och passar bättre att sälja i närområdet. Andra saker som brukar sälja bra på dessa ställen är barnprylar, fritidssaker och teknik, enligt Blockets statistik.

Tradera är perfekt att lägga ut mindre prylar av kända märken eller dyrare klädesplagg på. Där söks det flitigt på Rörstrand, Apple, Svenskt Tenn och andra kända märken.  

Auktionshus är bäst att anlita för att sälja saker som värdefullt arvegods, designföremål och riktiga dyrgripar för att tjäna maximalt med pengar. 

I lokala Facebookgrupper kan du sälja allt möjligt och har du inte upptäck dessa har du missat något. Testa att söka på “köp och sälj” i ditt område eller stad. Fördelen är att det är helt gratis att annonsera och du kan få napp av någon i närheten som enkelt kan hämta upp det du säljer. Barnprylar brukar vara en riktig hit i den sortens grupper.

Sälj saker på loppis

En egen loppis på din innergård eller garageuppfart en solig söndag kan vara ett mindre tidskrävande sätt att bli av med husgeråd, barnens saker och om du har många mindre prylar (som var för sig inte är värda så mycket). Det finns även loppisbutiker där du kan hyra plats och stå och sälja dina utrensade saker.

Ta hjälp för att sälja 

Sellpy är en säljtjänst som kan vara värd att överväga om du har mycket kläder du vill bli av med som inte är av något speciellt märke och som troligtvis inte kommer dra in så mycket pengar per styck. Hos Sellpy beställer du påsar som du fyller och skickar till dem, så fotograferar de och säljer kläderna åt dig – men de tar såklart en del av vinsten för att göra detta.

Att sälja på kommission hos lokala butiker är ett annat alternativ om du har en större mängd saker att sälja. Hos sådana butiker lämnar du in sakerna och de prissätter samt säljer dem åt dig, men tar en del provision av vinsten för sina tjänster. Men det kan vara absolut värt det om man har mycket prylar som skulle vara jobbigt att sälja en och en på egen hand.

5. Ge inte upp

Det är inte säkert att dina saker säljs på första försöket eller en under första veckan. Låt inte det avskräcka dig utan ha tro på att det du säljer kommer att bli sålt till slut. Det kan vara en bra idé att förnya annonsen, sänka priset eller justera andra saker som gör att annonsen kan attrahera nya köpare.

Vad kan man sälja?

Det är inte allt som går att sälja – men det allra mesta kan man faktiskt bli av med så länge det är helt och rent och om man följer stegen vi redan gått igenom. Det vill säga, att lägga ut saker i rätt säsong, att skapa en bra annons, sätta rätt pris och välja rätt plats att sälja.

Går det trögt är det värt att testa att sänka priset och kanske lägga ut saken på en annan plattform.

Spara pengarna till din dröm

Följer du dessa tips kommer du förhoppningsvis snart ha både ett luftigare hem att leva i och massor av extra tusenlappar att spara till en dröm – kanske med hjälp av Dreams. Läs här hur appen hjälper dig spara mer pengar till din dröm.

Ett tips vi lagt märke till bland våra kunder är att de när de säljer saker använder både sparhacket Sälj på annons för att lägga undan pengarna, men att de också skapar en specifik dröm där de sparar alla pengarna som kommit in på försäljningen. Ofta har drömmen ett tydligt namn som Försäljning och liknande som gör det lätt att se exakt hur mycket man tjänat på att sälja av sina saker. 

Att se pengarna i drömmen öka är ett lätt och smart sätt att motiveras till att fortsätta sälja av alla de där prylarna som inte längre behövs och istället tjäna pengar för att uppfylla nya drömmar.

Vill du chippa in ännu mer pengar i din dröm och uppfylla den på kortare tid har vi samlat fler tips på hur du kan spara pengar snabbt och våra användares bästa spara pengar tips.

Välj ditt dreamteam

Spara mer med Dreams

Dreams smarta sparhack gör det lätt att manuellt eller automatiskt spara små och stora summor till det som betyder mest. Dina drömmar.

Ladda ner appen