Hur sparar man pengar? 10 tips för dig som vill bli bättre på att spara

Svaret på frågan “hur sparar man pengar?” är inte glasklart. Speciellt inte om man tycker det är svårt eller tråkigt, har misslyckats innan eller kanske inte har så mycket pengar. Men – det går. I den här artikeln delar sparappen Dreams 10 konkreta tips på hur man sparar pengar.

Om du tycker det är svårt eller tråkigt att spara, ofta har tänkt att du vill få bättre ordning på ekonomin, brukar “lånar” pengar från ditt sparkonto eller bara vill bli bättre på att spara pengar är den här artikeln för dig.

Lär dig konkreta tips för hur man kan spara pengar, även om du:

  • Ofta misslyckats med att spara tidigare 
  • Har ont om pengar eller aldrig har “pengar över”
  • Tycker det är tråkigt att spara pengar
  • Behöver spara pengar långsiktigt

Det är inte alltid lätt att spara pengar – men det går

Först och främst – för vissa kan sparande vara så enkelt som att öppna ett sparkonto och börja föra över pengar, men många behöver mer hjälp för att kunna spara pengar. 

Dreams lanserades 2016 som ett hjälpmedel för alla som behöver ett enklare, roligare och mer motiverande sätt att spara. Låt oss titta på knepen som hjälper våra kunder spara i genomsnitt 1470 kr mer varje månad än de gjorde innan – och hur du också kan dra nytta av dem, med eller utan Dreamsappen.

Hur kan man spara pengar om man alltid misslyckats innan? 

Känslan av att ha misslyckats med att spara pengar tidigare är en av de vanligaste sakerna vi får höra från våra kunder. Har man aldrig lyckats är det inte konstigt om man inte vet hur man sparar pengar – eller om man tvivlar på att man ens kan spara.

När sparandet inte går bra handlar det ofta om att:

  • Sparmålet är inte tillräckligt motiverande
  • Pengarna är för lättillgängliga
  • Självkontrollen sviker

Hur ska man spara pengar om motivationen brister?

Det är lättare att spara när vi har ett tydligt och konkret mål med sparandet. Om målet dessutom är något vi verkligen bryr oss om blir det ännu lättare att hålla motivationen uppe och faktiskt lägga pengarna åt sidan och låta dem vara. Vi kan nämligen enkelt se att det är värt den lilla uppoffringen i stunden för att få en större belöning om ett tag. 

Med Dreamsappen sätter man automatiskt ett mål med namn, bild, slutdatum och målsumma för att sparmålet ska bli så verkligt och motiverande som möjligt, men du kan försöka visualisera målet för ditt sparande även utan appen. Vill du få hjälp att spara, sätt en bild av ditt sparmål på kylskåpet eller som bakgrundsbild på mobilen för att påminna dig om hur viktigt målet är för dig. 

Sätt en deadline för när du vill vara klar och räkna ut hur mycket du behöver spara varje dag, vecka eller månad för att bli klar i tid. Är summan rimlig? Annars får du kanske ge dig själv mer tid.

En av de viktigaste sakerna Dreamsappen gör är att bryta ned ett stort mål i bitar som är lättare att greppa – att spara 50.000 på ett år låter kanske omöjligt men om man räknar ut att det innebär att du måste spara 136 kronor varje dag kan det vara lättare att se hur du ska gå till väga för att lyckas.

Att se hur ditt sparande sakta ökar – antingen i Dreamsappen eller på ditt vanliga konto-  kommer ge ditt självförtroende en boost som i längden gör det lättare och lättare att låta pengarna vara och spara mer. 

Tar du ut pengar i onödan – skaffa ett separat konto

Ett vanligt problem när vi ska spara är att det är så lätt att “låna av sig själv” när man behöver om pengarna hela tiden är synliga. Om du loggar in på internetbanken och ser att det börjar bli tomt på kontot men att det finns några tusenlappar på sparkontot är det lätt hänt att föra över dem med tanken att spara dem igen när lönen väl kommit. 

Genom att ha ett sparkonto i en annan bank, eller med Dreamsappen, gör du det lite svårare för dig själv att låna av ditt eget sparande och minskar risken att ta ut dina sparpengar. Om du dessutom vet att pengarna är menade för sommarens semesterresa eller något annat du verkligen vill göra, kommer du troligtvis tänka ännu en gång innan du lånar av dem för att lägga på saker som inte är absolut nödvändiga.

Om självkontrollen sviker – ta hjälp av andra

Har du någonsin tränat med en PT eller en kompis vet du att det kan vara lättare att göra något när du vet att det finns någon annan som håller lite koll på dig. Oftast tycker vi människor att det är svårare att svika någon annan än vad det är att svika oss själva och vi kommer vanligtvis anstränga oss extra för att slippa skämmas inför andra. Det är bra nyheter för ditt sparande. 

Genom att berätta för en vän eller en partner om ditt sparmål ger du dig själv bättre chans att lyckas, eftersom du kommer anstränga dig ännu mer för att uppnå det du sagt att du ska. 

Med Dreams kan du skapa och dela spardrömmar med andra – har ni ett gemensamt sparmål ni vill uppnå är det ett perfekt sätt att hålla varandra lite på tå (de som sparar tillsammans sparar dessutom i genomsnitt 63% mer än när man sparar ensam – troligtvis för att man anstränger sig mer!) men du kan förstås också bara berätta för någon annan och be dem hjälpa till genom att hålla ett öga på dig och kanske fråga ibland hur det går med sparandet. 

Här kan du läsa mer om gruppdrömmar

spara tillsammans

Hur sparar man pengar om man aldrig har pengar över? 

Marcus-Gunnar är en av våra kunder och började använda Dreams 2018 efter att ha tröttnat på att inte kunna spara pengar. En oregelbunden inkomst och många spontanköp gjorde att han inte trodde att han kunde spara särskilt mycket. Men efter att han laddade ner appen tog det bara två år att spara över 100.000 kronor. 

Många av oss har möjlighet att spara mer än vad vi egentligen tror att vi kan, vi måste bara prioritera sparandet. Sparar man bara det som blir över i slutet av månaden är risken stor att man aldrig kommer spara en krona, för de flesta av oss använder upp pengarna som finns på kontot.

Genom att spara direkt när man får lön – även om det bara är en liten summa – ser man till att sparandet faktiskt blir av.

Försvinner pengarna? Gör en budget

Att se över hur du spenderar dina pengar är bra start för att förstå vad du faktiskt skulle kunna spara om du prioriterade annorlunda. Detta görs enklast genom att skapa en budget. Dreams har en gratis budgetmall som är lätt att jobba med och gör att du kan få bättre kontroll på dina pengar så att de räcker även till ett sparande. Kanske hittar du direkt onödiga utgifter som du kan ta bort och på så sätt frigöra pengar till din dröm?

Såhär gör du en enkel budget.

Bli bättre på att spara med sparhack

Ibland behöver vi förändra våra vanor för att få mer pengar att spara. Oftast kan en budget hjälpa oss hitta vart vi spenderar (onödiga) pengar och vad vi skulle kunna förändra för att kunna spara mer. Att äta matlåda istället för att köpa lunch är ett typiskt spartips som kan hjälpa till att spara tusenlappar i månaden.

I Dreamsappen kan du välja bland hundratals färdiga spartips, eller sparhack som vi kallar dem, som hjälper till att automatiskt eller manuellt spara pengar när du gör saker som att skippa köpkaffe, äta vegetariskt eller tar med matlåda. Vi har också sparhack som inte är kopplade till en vana, som Tjuven, som sparar en hemlig summa pengar en gång i veckan – nästan så att det inte märks att du sparar.

Oavsett om du använder Dreams eller inte kan du inspireras av idén om sparhack och lägga undan pengarna du sparar på att göra smartare val i vardagen på ett separat konto. 

Här finns fler tips för dig som tycker det är svårt att spara pengar

Hur sparar man pengar om man tycker det är tråkigt?

Många människor tycker att pengar och ekonomi är både tråkigt och svårt men att ha ett sparande behöver absolut inte betyda att man måste lägga massa tid på det. Faktum är att det ofta är bäst att bara låta det sköta sig själv. Om du inte vill tänka på pengar mer än nödvändigt har vi några tips för dig.

Slipp tänka på sparandet – spara pengar automatiskt

Att tänka för mycket på OM man ska spara eller inte leder ofta till att vi hittar anledningar att inte göra det. Lite som när man tänkt gå och träna men inte har lust – gör det inte lite ont i halsen och kanske behövs det faktiskt städas hemma? 

Genom att sätta upp ett automatiskt sparande – antingen direkt när lönen kommit eller med hjälp av olika sparhack i Dreamsappen ser du till att sparandet sköter sig själv och du slipper tänka på det, eller ta ställning till om du ska spara eller inte. Med ett automatiskt sparande är det mycket större chans att pengarna verkligen sparas.

Att direkt spara en summa när lönen kommer gör det också oftast lättare att anpassa sina utgifter efter det som faktiskt finns på kontot.

Läs om Maja som sparat till en buffert med sina favoritsparhack

Gör det roligare att spara med Tjuven

Det som är roligt blir oftast lättare för oss att göra. Älskar man att dansa känns det inte som träning när man gör det och samma mekanismer kan man använda för att lyckas med sparandet. Det kan handla om att spara pengar varje gång du ser din favorithundras, eller att aktivera Tjuven. 

Många förknippar pengar och sparande med något jobbigt och ibland ångestfyllt, vilket inte är så konstigt. Men när vi tycker att något är obehagligt blir det svårt att ha kontroll. Man kanske drar sig för att gå in i internetbanken, eller skjuter upp att betala sina räkningar. 

Genom att försöka koppla positiva känslor till sparandet kan man komma över den obehagliga känslan och på sätt göra det lättare att lyckas.

Tjuven är en av Dreams absolut mest populära sparhack som hjälper ca 60% av våra användare spara mer än de trodde att de kunde varje vecka. När du aktiverar Tjuven tar den en hemlig summa en hemlig dag varje vecka och sparar till din dröm. Oftast märker du inte av det, men plötsligt har du sparat överraskande mycket till din dröm.

Lär känna Tjuven ännu bättre.

Hur sparar man pengar långsiktigt?

Många kickstartar sitt sparande med liv och lust, men det är helt normalt att energin dalar efter en tid när man sparar på lång sikt. Vi har några bra tips för hur man lyckas spara pengar till stora drömmar över lång tid.

Ta hjälp av delmål och statistik för att lyckas i längden

Att dela upp ett stort sparande i mindre delmål är ett bra knep för att hålla energin uppe. Det är psykologiskt viktigt att se framsteg, och är sparmålet väldigt stort kan man snabbt tappa sugen om man upplever att “man inte kommer någonstans”. Delmål hjälper dig att lättare se dina framsteg. 

Med Dreamsappen sker mycket av detta automatiskt – du får statistik över hur du sparar och kan se sparandet öka i dina olika drömmar. Kanske kan du hitta ett sätt att motivera dig själv med delmål även utan appen?

Överväg att investera i fonder när du sparar långsiktigt

Har du ett långsiktigt sparmål bör du tänka på att inflationen över tid gör att värdet på dina pengar minskar när de ligger på ett vanligt sparkonto. 

Ska du spara pengarna längre än tre år är det därför i allmänhet ett bra råd att investera dem, till exempel i ett fondsparande. Jämfört med aktier är fondsparande ofta ett enklare och mindre riskfyllt sätt att ge dina pengar chans att växa. 

Spara i fonder kan du göra med hjälp av Dreams, men förstås även med din vanliga bank eller med andra appar. Hos Dreams erbjuder vi bara en fond för att du enkelt ska kunna komma igång med ditt sparande och det finns inga krav på hur lite eller mycket eller hur ofta du måste spara.

Såhär fungerar fondsparande hos Dreams

Testa att spara med Dreams

Fortfarande inte säker på hur du ska spara? Testa att ladda ner Dreams gratis. 

73% av våra användare uppger att de sparar mer varje månad och att appens roliga, motiverande och inspirerande funktioner hjälpt dem att helt förändra sin ekonomi och känna sig mer nöjda över sitt sparande. 

 

Välj ditt dreamteam

Testa att spara med Dreams

Ladda ner Dreams gratis och få hjälp att spara pengar för en långsiktigt bättre ekonomi.

Skaffa Dreams