11 DIY idéer för hemmagjort jul- och adventspynt

Inför jul fylls butikerna med julsaker och adventspynt för dyra pengar, men sanningen är att mycket av det vackraste pyntet kan du göra själv. Vi på sparappen Dreams har samlat tips på hemmagjort julpynt och dekorationer du enkelt gör själv – billigt och smart.

hemmagjort julpynt - julgranskula

Klart man vill dekorera hemma och göra det julmysigt inför årets mörkaste men mysigaste period julen. Men att köpa nytt pynt inför varje jul blir snabbt dyrt och inte är det särskilt klimatsmart heller. Vi har därför samlat några av de bästa idéerna för hur du julpysslar fina dekorationer själv hemma

Värm lite glögg, leta upp vackra gamla papper och snören du har hemma och köp ett gäng apelsiner så har du en bra start för att kunna göra egna juldekorationer. Låt oss välkomna advent – eller Novent som vi säger i år när första advent infaller redan i november.

advetspynt - bordsdekoration

Hemmagjord julkrans – adventspynt med naturmaterial

Att jobba med naturens färger och material funkar perfekt som tidigt adventspynt, innan du går all in på julpyntet. Plocka grenar, kottar, rönnbär eller torka fina blommor som du kan skapa buketter, kransar eller girlanger av att ha framme redan nu.

Kransar är en klassiker som passar fint till advent och överlag under vintern och julen. Du kan göra dem i valfri storlek och anpassa svårighetsgraden genom hur mycket och vad du väljer att fästa på dem. Du hittar all inspiration du behöver för att göra en krans med vintrig touch i din stil här.

Göra egen julstjärna

Vill du göra det riktigt enkelt för dig så kan du skapa stjärnor av enkla träpinnar du hittar utomhus – du behöver varken spik eller lim!

Såhär gör du:
Du behöver sex pinnar i samma längd. Använd valfritt band (jutesnöre ger en rustik känsla, medan sidenband en mer lyxig stil) för att knyta ihop tre av pinnarna i varandras ändar så att de bildar en trekant. Gör sen samma sak med resterande tre pinnar, så att du får två trekanter som du kan placera ovanpå varann så att de bildar en stjärna. Knyt även där pinnarna korsar varann så att de två trekanterna fästs ihop. Klart!

Gör du ministjärnor enligt instruktionen ovan passar de bra att hänga i granen och större varianter är fina som dekoration hängandes på en vägg eller dörr inomhus. Eller varför inte utomhus? Materialet är nästan helt gratis och du kan spara dina stjärnor till nästa år också.

julpyssla - hemgjord stjärna

Juldekorationer och pyssel av sådant som finns hemma

Har du lite tapetrester eller fina presentpapper liggande där hemma kan du väldigt lätt vika egna julstjärnor – storleken bestämmer du såklart själv. Vi kan tipsa om att vika många små pappstjärnor och fästa på ett snöre till en girlang att hänga antingen i en dörröppning eller spänna upp i taket för festlig och fin dekoration. 

Ett annat tips är att göra enkla egna julkort – här hittar du 22 fiffiga tips. Antagligen har du redan en del av materialet hemma och kan använda dig av det för att hålla både kostnaden och miljöpåverkan nere. Tänk så glada nära och kära kommer bli av en personlig och dessutom hemmagjord hälsning som du lagt ner tid och kärlek på! 

Återbruk av toapappersrullar som julpynt kan låta som något för barnen (och det kan det självklart vara också!) men när du har sett hur fina stjärnor du kan skapa av dem så är du den första att hugga tag i limmet och pyssla loss.

Har du tröttnat på dina röda julkulor kan du pimpa dem med sprayfärg i valfri kulör och om du är riktigt kreativ så målar du mönster på dem med tuschpennor efteråt. Har du inga julkulor hemma så finns det miljoner på loppis och det är både billigare och mer klimatsmart återbruka det som redan finns.

nejlikeapelsin - juldekoration

Nejlikeapelsiner och annat pynt som doftar gott

Att dekorera med kanelstänger, anisstjärnor, nejlikeapelsiner och att baka mycket vid jul har varit populärt i alla tider – för du får den underbara doften på köpet. De speciella dofterna under julen väcker minnen, skapar stämning och förhöjer mysfaktorn rejält, så ös på med dessa godsaker i köket och låt dem bli en del av dina dekorationer.

De klassiska nejlike-apelsinerna har vi nog alla gjort någon gång när vi var yngre, men de står sig bra som julpynt även 2021. Att pilla in nejlikor i ett fint mönster och sen sätta band runt apelsinerna och hänga upp dem, eller lägga flera stycken i en skål sprider både väldoft och blir ett vackert hemmagjort pynt. Här kan barnen såklart hjälpa till också!

Ett annat vackert hemmagjort julpynt som sprider väldoft är torkade apelsingirlanger. Skär upp tunna skivor av apelsin, torka i ugn på ca 60 grader tills de är helt torra. Sedan trär du upp skivorna på snöre, om du vill kan du med fördel snurra upp kanelstänger också.

Adventsbaka 

Är smakerna viktigt för dig inför och under själva julen? Då kan vi tipsa dig om att ta tillbaka den gamla traditionen med adventsbak som doftar gott i hela huset och kittlar smaklökarna att komma i julstämning. Att servera adventsfika med nybakad kaka och en mugg het glögg gör dig omåttligt populär bland de som får smaka. Vad sägs om en saffranskladdkaka eller en apelsin- och pepparkakscheescake

Nu när du har julpysslat hemma är det kanske dags att börja tänka på julklapparna? Vi har listat ett gäng bra idéer för fina klappar du fixar själv.

Välj ditt dreamteam

Spara mer med Dreams

Dreamsappen använder hundratals roliga och unika sparsätt för att hjälpa dig spara pengar till allt du drömmer om. Ladda ner och testa gratis!

Ladda ner