Bästa julklappstipsen – hemmagjorda julklappar till familj och vänner

Julklapp till pappa som har allt, syrran eller din bästa vän? Ta det lugnt och skippa sista minuten köpen – det finns massor av enkla, billiga och framförallt fina och meningsfulla presenter att göra själv. 

 

Om det är något som ligger oss på Dreams nära hjärtat så är det smarta spartips. När det kommer till presenter finns det nästan oändligt med bra, klimatsmarta och fina gåvor att göra själv – billigt.

Letar du efter hemgjord present till bästa vännen, ett julklappstips till pappa, eller har du ingen aning om vad du ska ge din bror i julklapp? Det löser vi! Vi har samlat våra användares bästa tips på egengjorda julklappar.

Julklappar att göra själv – ge bort något hemlagat

Ätbara presenter är en hit i alla lägen och passar lika bra som gå-bort-present på adventsfikat som för en gåva under granen. Speciellt bra blir sådana presenter till matlagningsintresserade personer, men i ärlighetens namn tycker väl de allra flesta om att äta och dricka gott? 

Fler borde ge bort presenter som går att äta tycker vi, och det fina är detta är ett presenttema som går att variera i oändlighet. Är du mästare på småkakor, att koka sylt eller saft eller har du hört att någon vill börja med surdegsbak? 

Ge bort egengjord marmelad ‘Hemkokt marmelad är mitt bästa julklappstips. Rabarber-vanilj är en favorit!’ Tipsar en Dreamsanvändare på Instagram. Sylt, chutney, saft och marmelad kan kokas billigt, i en uppsjö av olika smaker, och läggas antingen i helt vanliga glasburkar eller i några du köpt specifikt för ändamålet. Skriv en fin etikett och vips har du en god hemlagad present.

Baka granola eller biscotti i present ‘Vissa år när jag inte haft så mycket pengar har jag gjort egna presentkorgar. Till exempel rostat egen granola eller müsli, bakat biscotti eller något liknande och gett bort fint inslaget. Man kan ge bort receptet också, så mottagaren kan göra det själv igen eller inkludera tips på vad som är gott att ha på granolan’ säger Kim, som arbetar på Dreams. Här hittar du tips på god och nyttig granola och biscotti.

Ge bort en egen matkasse: ‘Min mamma är världsbäst på presenter. Ett år fick jag en matkasse där hon lagat, packat och komponerat en veckas middagar. Jag blev jätteglad!’ tipsar Karin.

Lägg in och fermentera julklappen ‘Jag har börjat lägga in och fermentera min egen mat och tycker det är jättekul. Dessutom är det både nyttigt och gott — perfekt DIY julklappstips för foodies’ säger David som använt Dreams sedan 2017. Kimchi, surkål, syrade morötter, egengjord senap, chilisås och kombucha är mer eller mindre svåra saker att ge sig på att laga och ge bort. 

Har du matintresserade, trendkänsliga och hälsomedvetna vänner, mamma, syskon eller partner är en hemmagjord burk kimchi eller en flaska kombucha (gärna med kombucha-svamp i) en garanterad hit.

Det går att bra att fermentera i helt vanliga, tjocka glasburkar men du kan också köpa speciellt anpassade burkar, krus och flaskor med ventiler och tyngder. På så sätt kan den du ger bort burken så mottagaren kan fortsätta experimentera på egen hand.

Presenten till den som har allt – ge bort din tid

Att det är tanken bakom presenten som räknas håller väl de flesta med om, och vilken tanke kan vara finare än att vilja umgås? Flera Dreamsanvändare har lagt julklappsköpen på hyllan för att istället göra saker ihop. 

Att ge bort din tid kan handla om att bjuda ut mamma eller bästa vännen på en skridskoutflykt med picknickkorg, att ta med mormor på museum eller gå på bio med brorsan. Att ge bort en upplevelse, eller ett knippe hemmagjorda presentkort, behöver knappt kosta någonting men visar verkligen på omtanke.

Ge bort en utflykt En skridskotur eller vacker promenad eller vandring som avslutas med en picknickkorg eller en fika behöver inte kosta många kronor men är guld värt säger Jamal. “Ofta tror vi att presenter behöver vara dyra för att visa uppskattning men det finns ingenting mina far och morföräldrar vill mer än att träffa mig. Att ordna och ge bort en fin utflykt ger massor av tid att umgås ostört på djupet.”

Ge bort en kulturupplevelse En klassisk present som många tipsar om är att ge bort en upplevelse. En konsert, standupshow, ett biobesök, balletföreställning eller museum. Det finns garanterat något som kan intressera vem som helst – från brorsan till bästa vännen eller pappa och anpassas lätt efter din presentbudget.

Middag för två En middag eller lunch – antingen på restaurang eller lagat hemma är en toppenpresent. Ni får umgås och äta gott – vad mer kan man begära?

Hemgjorda presentkort Att ge bort olika slags hemgjorda presentkort är ett bra sätt att både ge bort tid och hjälp tipsar Dreamsanvändaren Zari. Det kan vara allt från att hjälpa pappa i trädgården tio gånger, till att ta morgnarna med hunden eller barnet, köra massage eller hårklippning eller något annat du kan göra som är till hjälp för någon du tycker om.

Ett presentkortsknippe kan varieras i all oändlighet och innehåller med fördel några olika slags kuponger – kanske hemlagad trerättersmiddag och hjälp med ommålning av huset?

Ge bort en dröm

Med Dreamsappen är det möjligt att skapa gemensamma sparmål och spara tillsammans och många tipsar om det som den perfekta julklappen. Att ge bort en dröm där du antingen redan sparat ihop hela summan, eller där den inbjudna får se (och kanske bidra lite?) hur du sparar till det ni ska göra blir ett fint sätt att planera och längta tillsammans. 

‘Mitt bästa tips är att ge bort en gemensam dröm med Dreamsappen. Det är fint att ha ett mål att drömma om länge tillsammans – så att ni kan peppa, planera och längta ihop. Jag har gett bort drömmar både till min partner och till mamma – det kan vara stort som en resa eller mindre som ett spabesök eller middag’ säger Amina.

‘Jag och min tjej älskar att springa, och har en dröm om New York marathon. I år har jag bestämt att jag ska ge det till henne och för varje löprunda jag tar kommer jag spara pengar för att vi tillsammans ska kunna springa vårt drömlopp’ tipsar Adrian.

Mer om hur du kan ge bort en gemensam dröm med Dreams och hur du sparar tillsammans med appen kan du läsa här.

Miljövänlig present – välgörenhet och hållbara julklappstips

All klimatforskning tyder på att vi i främst västvärlden behöver minska vår konsumtion, snarare än öka den så att välja olika slags upplevelser och ätbara gåvor är ett hållbart julklappstips.

Ett annat tips är att ge presenter som bidrar till en bättre värld. Handen på hjärtat, har man redan mycket är kanske känslan av att få göra en god gärning den bästa presenten?

Plantera ett träd som present Det finns oändligt många organisationer som på olika sätt verkar för en bättre värld och att ge gåvor som stöttar deras arbete är ett toppensätt att ge någon en klimatpositiv present som kan göra skillnad. Man kan också ge bort klimatkompensering eller solceller.

Ge bort välgörenhet Att ge en donation till exempelvis WWF, Cancerfonden eller någon annan seriös välgörenhetsorganisation som ligger mottagaren varmt om hjärtat är en toppenpresent som troligtvis gör mer nytta än en pryl.

Hållbara och klimatsmarta presenter “Mitt bästa tips är att ge bort saker som hjälper till att leva smartare. Tvättnötter, hållbar vattenflaska, schampokakor eller andra saker som kan minska både regelbundna utgifter och belastningen på vår planet” tipsar Kikki.

Ge bort kunskap – lärorika julklappar 

“Man kan ge bort sin kunskap. Min mamma har önskat sig en träningstimme i hundträning av mig, och jag önskar mig en lektion i knopar av pappa” tipsar en Dreamsanvändare på Facebook.

Detta är en genial present med ändlösa möjligheter eftersom den bygger på vad mottagaren faktiskt behöver – och antagligen hade fått betala för att få hjälp med annars.

Kämpar brorsan med körkortet? Ge honom några timmars övningskörning. Behöver mamma få styr på sitt fondsparande? Känner du någon som börjat intressera sig för fotografi, rosor, stickning, tyngdlyftning eller nåt annat du råkar vara superduktig på? Lär ut allt du kan. Mysigt, omtänksamt, mer eller mindre gratis och inte ytterligare en pryl som riskerar att glömmas bort.

Personliga presenter

Att ge bort något som anspelar antingen på personens intressen, eller saker ni gjort tillsammans är aldrig en dålig idé. Det kan innebära allt från egengjorda kalendrar och fotoböcker, spellistor, anteckningsböcker fyllda med pepp, ett porträtt eller att arrangera en filmfestival i vardagsrummet med filmer i bästa vännens smak.

Fotoböcker och kalendrar “Alldeles för ofta stannar våra fina bilder i telefonen. Skriv ut och ge bort som fotoböcker till vänner eller familj istället. Kanske från den gemensamma resan ni gjorde?” tipsar Carl. Fotokalendrar med bilder på barn och barnbarn är perfekt till äldre släktingar.

Pepp i anteckningsbok “Gör en pepp-anteckningsbok eller kalender — skriv ner minnen och saker du tycker är grymt med personen i en fin anteckningsbok. Sån boost att få!” säger Alina.

Kokbok med favoritrecept  “Min syster ville gärna bli bättre på att laga mat, så mamma och jag gjorde en kokbok med hennes favoritrecept. Vi skrev, illustrerade och delade massa tips om matlagning generellt och vävde in minnen om rätterna i berättelserna. Det blev så fint” säger Dreamsanvändaren Anette.

Hemgjord bilderbok “Till mitt barnbarns första jul började jag och min dotters syskon skriva en bilderbok. Tanken är att vi fortsätter skriva på boken i takt med att hon växer upp, så att hon kan få höra och minnas berättelser från sitt liv. Min dotter blev så glad, och det blev barnbarnet också när hon blev lite större”.

Filmfestival Dreamsanvändaren Marco gjorde en filmfestival i sitt vardagsrum till en vän med projektor, massa schysst snacks, drinkar och filmer de gillade. “Min polare hade haft det rätt tufft ett tag, och det var fint att styra upp nåt för honom. Han blev sjukt glad och vi hade det riktigt nice – eftersom jag lånade projektorn kostade det bara några hundralappar dessutom.”

Oavsett om du använder Dreamsappen för att ge bort en dröm, gör en fotobok eller bakar kakor hoppas vi du fått massor av inspiration till fina, hemgjorda presenter till bästa vännen, julklapp till pappa eller mamma eller idéer på vad du kan ge din partner.

God jul!

Välj ditt dreamteam

Uppfyll dina drömmar med Dreams

Dreams är en app som gör det lätt och roligt att spara mer pengar varje månad – så att du kan uppfylla dina drömmar. Ladda ner och testa gratis.

Ladda ner appen