Grupptryck hjälper oss spara mer

Ca 40.000 av Dreams användare sparar tillsammans till gemensamma drömmar och de både sparar mer och når drömmen snabbare. Varför är det så effektivt att dela våra mål? Vi förklarar hemligheten bakom positivt grupptryck.

I genomsnitt sparar Dreams kunder 61% mer i sina delade drömmar, än vad de gör i sina privata drömmar. Det kanske inte verkar så konstigt att en gemensam dröm har högre saldo — det är ju fler som är med och sparar.

Men det är spännande att samma person sparar mer tillsammans, än den gör för sig själv. Om vi tittar på de psykologiska orsakerna, är det dock inte så förvånande. Vi reder ut varför hur grupptrycket hjälper oss spara mer pengar.

Snabba framsteg motiverar oss att spara mer

En gemensam dröm hos Dreams har typiskt sett ett högre saldo än en privat dröm och även om det inte bara är din förtjänst är det motiverande för dig att se de snabba framstegen.

Förmodligen har du någon gång upplevt hur lätt det är att göra något när man känner att man har medvind, medan det är vanligt att tappa gnistan när man kämpar i motvind.

Att se det höga (gemensamma) saldot i er delade dröm ger en positiv kick, och motiverar dig att fortsätta spara ännu mer för att se ännu större framstegen.

Lite som det kan kännas när man man märker att träningen börjar ge effekt — vi får en boost som ger energi att bli ännu bättre. På så sätt ökar saldot i den gemensamma drömmen både snabbare och mer än vad det gjort i en egen dröm.

Tävla och hjälp varandra till bättre ekonomi

Många av oss har en vilja att vara… bäst. En tävlingsinstinkt som till exempel kan driva oss att spurta förbi en helt okänd människa i joggingspåret, stampa på gasen när rödljuset slår om till grönt eller lägga upp en bild på vår perfekta middag på instagram.

Vi vill kanske inte alltid erkänna det, men att jämföra oss själva med och vinna över andra är en stark drivkraft för många och ger oss en snabb endorfinkick och självförtroendeboost.

Den tävlingsinstinkten kan komma till nytta i många situationer och faktiskt vara en stor tillgång för din ekonomi.

Att göra saker med andra — som att träna eller arbeta i team, får oss ofta att vilja vara den bästa versionen av oss själva. Om vi vet att vi har någon annans ögon på oss anstränger vi oss helt enkelt lite mer för att uppfattas så som vi vill uppfattas.

Samma mekanismer gäller för sparande. Vi är mer benägna att hålla ut, anstränga oss lite extra och faktiskt nå målet när andra finns där att jämföra sig med, tävla mot och få hjälp av.

Har du någonsin upplevt hur tävlingsinstinkten öppnat upp en slags reservkraft som hjälpt dig skruva upp hastigheten på löpbandet för att hålla jämna steg med eller kanske till och med ”springa förbi” din kompis, vet du precis vad vi menar.

Grupptryck eller gruppstöd?

Att spara tillsammans handlar förstås inte bara om att tävla mot varandra, utan minst lika mycket om att ställa upp för varandra, hjälpas åt och ta ansvar för att inte hamna på efterkälken.

Med Dreams delade drömmar ser alla i gruppen hur alla andra sparar (men ingen har tillgång till eller kan ta ut pengar från någon annans konto). Detta gör det lätt att jämföra hur man själv ligger till i förhållande till resten.

Det ger ett visst mått av social kontroll — de flesta kommer känna av grupptrycket och göra sitt bästa för att inte svika de andra i drömmen.

Är ni ett gäng som sparar till att hyra hus ihop vill du ju inte vara den enda som inte drar ditt strå till stacken, eller vara den enda som inte kan följa med bara för att du inte lyckades spara tillräckligt.

Grupptryck har en negativ klang och används ofta för att illustrera hur vi i värsta fall kan bli påverkade att göra saker vi inte vill, mot vår vilja. Men det är inte hela sanningen.

Forskning visar faktiskt att vi kan öka vårt självförtroende och känsla av kontroll genom att få stöd i en grupp och att vi har större chans att lyckas förändra våra vanor om vi pratar om dem med andra.

Kanske borde vi istället för grupptryck prata om gruppstöd eller supportnätverk? Att spara tillsammans ger dig och de du sparar med ett naturligt sätt att heja på och motivera varandra att nå målet ihop — precis på samma sätt som ett lag kan hjälpa varandra prestera bättre.

Prata pengar är svårt

Trots att ekonomi är något alla människor måste förhålla sig till är det ett ämne många av oss helst undviker att prata om.

Att berätta vad vi tjänar, hur vi känner kring pengar, hur svårt eller lätt det är att få dem att räcka är i det närmsta tabu och inte minst i relationer är pengar ett av de ämnen som ofta är allra svårast att diskutera och komma överens om.

Det är synd eftersom det helt i onödan kan få oss att känna onödig skuld, skam och ensamhet — trots att en majoritet av människor faktiskt bär på någon form av pengarelaterad ångest.

Delade drömmar hjälper er gemensamma ekonomi

Att dela drömmar och sparmål är ett enklare och mindre pressat sätt att glänta på dörren till prat om pengar och ekonomi och kan vara ett steg mot att ta bort en del av stigmat och stressen.

Med hjälp av delade drömmar kan till exempel du och din partner hjälpa varandra bli starkare tillsammans och skapa förståelse för olika förutsättningar.

Desto mer stöd du kan få av och ge till de i din närhet, desto större är sannolikheten att ni kommer nå era finansiella mål och uppfylla era drömmar. Det finns till och med forskning som visar att par som har delade (ekonomiska) mål och bankkonton är lyckligare tillsammans.

Välj ditt dreamteam

Börja spara tillsammans

Ta det första steget mot en bättre och mer ångestfri ekonomi idag och bjud in någon eller några att dela en dröm med dig idag. I Dreamsappen skapar ni enkelt och säkert gemensamma sparmål!

Hämta appen