Så får du mer pengar över att spara

Ja hur får man egentligen mer pengar över när allt går precis jämt ut varje månad? Det bästa sättet är att jobba från två olika håll – sänka utgifter och öka inkomster. På så sätt har du större chans att hitta extra pengar i ekonomin att lägga på drömmar och sparande. 

Att din ekonomi inte styrs av dina inkomster utan av dina utgifter är en devis med en hel del sanning i. Många människor med små inkomster lyckas spara, samtidigt som många med högre inkomster har tomma sparkonton.

Medan det givetvis finns utgifter som är lättare eller svårare att själv styra över, finns det ändå förändringar de allra flesta har möjlighet att genomföra för en bättre privatekonomi.

Vilka utgifter har du? Skaffa översikt först

Ett bra första steg till att spendera mindre pengar är att få översikt över vart pengarna tar vägen idag.

Det enklast sättet att få översikt är att gå igenom kontoutdraget på din bank för det senaste kvartalet och skriva ner alla utgifter du har haft månad för månad.

Du kan gärna dela in dem i olika kategorier för att få tydlig överblick på vad du lägger mycket pengar på. Detta kommer också hjälpa dig se vilka återkommande utgifter du har varje månad. Det kan vara hyra, internet, lån, mobil eller leasing. Dessa kallas fasta kostnader.

Fasta kostnader kan också vara sådana som kommer årligen som bilskatten, eller kvartalsvis som vissa försäkringar. Det är viktigt att ha dessa i åtanke när du kikar över din ekonomi för att inte få otrevliga överraskningar när det är dags.

Proffstips: Sätt upp en dröm för var och en av de fasta kostnader som du betalar sällan. På så sätt har du alltid pengarna redo när du behöver dem.

Förhandla för att sänka dina kostnader

Det finns alltid en möjlighet att förhandla om avtal som bolån, bredband, mobilabonnemang eller försäkringar.

För att försöka sänka kostnaderna kan du jämföra avtal och alternativ. Hittar du något som är billigare –  ring upp din bank eller leverantör för att förhandla fram ett matchande avtal hos dem, eller byt leverantör.

Att avsluta vissa abonnemang eller tjänster du kanske inte behöver är ett annat sätt att få mer pengar över.

Se över rörliga utgifter

Rörliga utgifter är sånt som mat, transport och nöjen. Kostnader som varierar varje månad och som du själv har stor möjlighet att påverka.

Realistiskt sett är det de rörliga utgifterna som kommer ha störst effekt på hur mycket pengar du har kvar i slutet av månaden, eftersom de är lättare att styra själv.

Att se över matkostnader, som oftast är den näst största utgiften efter hyran, är en viktig punkt för att ha mer pengar kvar av lönen.

Tips som sänker matkostnaderna: 

  • undvika eller minska fika eller lunch ute
  • undvika småköp i mataffären till förmån för storhandling efter veckomatsedel
  • minska matsvinn genom att använda allt som köps
  • äta mer vegetariskt
  • inspireras av matbloggar som Portionen under tian som fokuserar på prisvärda (men ändå näringsrika) recept
  • undvika halvfabrikat som ofta är dyra och istället laga mer mat från grunden
  • äta matlåda till lunch

Höj dina inkomster

Som vi nämnde är det även bra att jobba från andra hållet – genom att se om du kan öka dina inkomster för att få mer pengar över.

Kan du öka inkomsten på ditt nuvarande jobb genom att löneförhandla, gå upp i anställningsgrad eller jobba övertid? Om inte kan ett annat alternativ vara att byta jobb – antingen arbetsgivare eller rent av bransch.

Kanske har du en hobby eller en specialkunskap du skulle kunna tjäna extra pengar på ibland. Att sälja hantverk, göra andras bokföring eller sköta folks trädgårdar är inkomster det med. Var kreativ!

De flesta av oss sitter också på en hel del pengar i form av av prylar och saker vi inte längre använder. Genom att sälja av sådant du inte behöver finns det möjlighet att få in extra tusenlappar. Blocket.se uppskattar att genomsnittssvensken har oanvända grejer till ett värde av 16 000 kronor hemma – inventera och sälj av!

Luras inte av rikedomskänslan

Slutligen är vårt viktigaste råd till dig att inte lockas att spendera mer pengar eller dra på dig större fasta utgifter bara för att du lyckats höja din inkomst eller har mer pengar på kontot.

Det är mänskligt att vilja unna sig mer om man plötsligt har råd med det. Men att alltid höja sina utgifter i samma takt som sina inkomster innebär ju att utrymmet för att spara aldrig kan växa.

Innan man lägger extra pengar på en större lägenhet, nyare bil eller dyrare vanor bara för att det går, kan man fundera på vad som är viktigt på riktigt. Finns det en större dröm att uppfylla, som att sluta arbeta tidigt i livet, köpa ett hus eller något annat som kräver sparade pengar? Försök då se till att prioritera det också. 

Här kan du läsa mer om hur Dreams hjälper dig spara både till det du vill göra nu och i framtiden.

Välj ditt dreamteam

Mer sparande kan ta dig jorden runt

Dreams användare sparar i snitt 1470 kr mer i månaden än innan de började använda appen. Testa och se hur mycket du kan spara!

Ladda ner appen