Gratis budgetmall & tips för att göra enkel budget

Hur gör man en budget? Vi vet och har både satt ihop 7 enkla steg och skapat en gratis budgetmall att ladda ner för att enkelt göra din egen budget och få bättre koll på din ekonomi.

Vad är en personlig budget bra för?

Att göra en budget handlar om att få översikt över din ekonomi och få hjälp att fatta bättre beslut om dina pengar. Målet med Dreams budgetmall är att ge dig bättre förståelse över vilka inkomster och utgifter du har, så att du lättare kan prioritera vad du verkligen vill lägga dina pengar på. 

Finns det onödiga utgifter idag som du skulle kunna spara till saker du hellre vill ha eller göra? 

Förhoppningsvis kommer du se att du kan få mer pengar över att spara och kan till exempel ta hjälp av Dreamsappen för att enkelt spara överskottet till dina drömmar – eller varför inte sätta upp en spardröm för de där förväntade årliga utgifterna som bilskatt eller semestern så att de inte kraschar din budget? Du kan läsa mer om hur Dreams gör det lättare att spara här.

Hur gör man en budget?

En budget är helt individuell utifrån din ekonomiska situation och förutsättningar. Men vad de flesta budgetar har gemensamt är att man delar upp fasta och rörliga kostnader, skapar  kategorier där du samlar utgifter på ett sätt som känns passande för dig och sätta ett tak på vad du max vill spendera inom varje kategori.

Målet är att försöka hitta och minimera de onödiga utgifterna, så att du får mer pengar över till det som är viktigt för dig. 

Till exempel kanske man upptäcker att kostnaderna för lunch ligger på 2000 i månaden. Är det värt det? Om inte – sätt ett tak för lunchkostnad i din budget och bestäm att de pengarna ska gå till något du värdesätter mer.

Skapa en enkel budget

Att göra (och följa!) en budget kan verkligen förändra din ekonomi och hjälpa dig att lättare nå olika mål i livet – att få ihop en ordentlig buffert eller lyckas köpa bostad.

Nedan hittar du vår steg för steg-guide till hur du gör din egen budget och vi bjuder även på en gratis, nedladdningsbar budgetmall samt vägledande siffror från Konsumentverket om ett hushålls utgifter varje månad. På så sätt kan du lätt jämföra och se om du kan eller borde minska summan på vissa områden om du ligger högre än beloppet som är riktlinje.

Har du tur kan du hitta mer pengar och mer utrymme i din budget till att spara och uppfylla dina drömmar och njuta mer av livet.

Gör en enkel budget i 7 steg: 

1. Räkna ihop alla utgifter

Det är svårt att förändra saker man inte vet om. Det första steget för att göra en budget är därför att ta reda på vad du lägger dina pengar på.

Skriv ut den senaste månadens transaktionslista (eller två månader om du vill vara grundlig) från din hembank. Ta även med specifikationer från eventuella kreditkort eller avbetalningar på skulder du har för att kunna se exakt vart dina pengar går under en månad.

2. Räkna ihop inkomst(er)

Hur mycket pengar får du in på en månad? Räkna ihop alla inkomster du har. Att veta hur mycket pengar du faktiskt har kommer hjälpa dig förstå hur mycket pengar du kan spendera.

3. Kategorisera alla utgifter

Det här steget handlar om att förstå vilka typer av utgifter du har, och att klumpa ihop dem som hör ihop för att förstå mönstret. Vanliga kategorier kan tillexempel vara nöjen, shopping, tobak, mat, träning, hygien osv.

Ofta kommer detta visa beteenden och mönster vi kanske inte tänker på, men som gör stor skillnad över tid – som att alltid köpa lunch ute till exempel, eller att köpa mycket läsk. När du samlat ihop dina kategorier kan du lägga in dem i din budgetmall – exakt vilka kategorier som kommer ingå i din budget är upp till dig men du kan se (och redigera) våra förslag i mallen nedan. Räkna ut totalsumman för varje kategori.

4. Sortera fasta och rörliga kostnader

Inom kategorierna ovan finns det två olika typer av utgifter, rörliga och fasta. Rörliga är sådana du enkelt kan påverka och som förändras varje månad beroende på hur du lever i vardagen, som mat, shopping eller nöjen. Fasta kostnader är sådana som inte förändras på samma sätt baserat på val i vardagen, till exempel hyra, mobilabonnemang eller försäkringar.

Om du behöver göra förändringar i din budget är det framförallt bland de rörliga kostnaderna du kan hitta sätt att snabbt spara lite extra medan de fasta utgifterna ofta tar längre tid att förändra, men kan ge stor effekt över tid.

5. Jämför inkomster och utgifter

Räkna ihop dina totala inkomster och jämför dem mot summan av dina totala utgifter i budgeten. Du vill att summorna ska matcha varandra, eller allra helst att du ska ha lite över efter att alla utgifter är betalda. Om du märker att du har mer utgifter än du har inkomster behöver du göra en förändring i hur du lever för att få ordning på ekonomin. Här kan du läsa några tips som hjälper dig sänka dina utgifter.

6. Förändra!

När du har räknat, kategoriserat och fått överblick över hur mycket pengar du har och vad du spenderar dem på – hur känns det? Fundera på om du är nöjd med det du ser eller om det finns saker du skulle vilja göra annorlunda. Kanske vill du lägga mindre pengar på shopping för att få mer över till något annat?

Poängen med en budget är att hjälpa dig spendera dina pengar på det som är viktigast för dig så ta chansen att prioritera det du vill. Här kan du läsa om några av våra användares mest älskade spartips.

Om du vill lägga en större del av dina pengar på sparande till olika mål, kan det vara en god idé att använda en app som Dreams som gör det lätt att skapa många olika, inspirerande sparmål.

7.  Skapa en bra sparvana

Oavsett hur din situation ser ut bör en budget alltid innehålla en kategori för sparande. Det behöver inte vara mycket, men att spara bara en femtiolapp i månaden är bättre än ingenting och hjälper dig att både skapa en liten buffert och komma igång med bra vanor. Här kan du läsa om 10 av våra användares bästa spartips.

Förhoppningsvis kan du någon gång i livet höja ditt sparande och det kommer gå enklare om du redan har vanan inne. Återigen kan appar som Dreams vara ett bra hjälpmedel för att göra sparandet lättare och roligare med funktioner som Tjuven som sparar hemliga summor på hemliga dagar…

 

Ladda ner Dreams gratis budgetmall

För att göra det enkelt att komma igång med din budget har vi skapat en gratis budgetmall. Den utgör en bra grund för dig att bygga vidare på och anpassa efter just dina förutsättningar och önskemål. Ladda ner till din dator och redigera så att den passar dig.

Lycka till!

Välj ditt dreamteam

Spara mer pengar med Dreams

Med Dreams sparar våra användare i genomsnitt 1470 kronor mer varje månad än de gjorde utan appen. Ladda ner och testa gratis.

Ladda ner