Bättre studentekonomi – bästa spartipsen för studenter

Studietiden kan vara svår – inte minst ekonomiskt. Men en ordnad studentekonomi är en trygghet som gör det lättare att fokusera på din utbildning.

För att göra studentlivet lite lättare har vi samlat 29 av våra bästa spartips för studenter – allt från hur du lägger upp din hushållsekonomi till genvägarna som leder till billigare studiematerial och mat.

Hushållsekonomi för studenter

Spara pengar som student – går det ens? Vi påstår inte att det är lätt, men som med allt annat beror det på motivation, prioriteringar och förutsättningar. 

I den här sektionen går vi igenom grundläggande tips relaterade till hushållsekonomin – saker som både kan generera extra inkomster men också ge dig bättre ekonomi som student.

Den typiska studenten i Sverige, som både tar lån och bidrag från CSN, landar på en månadsinkomst om nästan 11 000 kr och det ska räcka till precis allt. Så vilket mindset bör man ha för att få det att räcka? 

 • Få översikt. Det första och mest grundläggande du bör göra är att få översikt över vad du har för utgifter vs inkomster. På så sätt blir du medveten om hur stora fasta utgifter du har, vad du får in i månaden genom CSN, bidrag och lön samt hur mycket du har kvar att röra dig med i månaden. Du kan självklart gör en fullständig budget om du vill, men det räcker också att skriva ner två spalter med pengar in och ut för en månads tid genom att ta reda på precis ALLA kostnader du har, fasta eller rörliga. 
 • Studentrabatter. Utnyttja studentrabatter som i finns i många butiker och matställen. Antingen via mecenat/studentkortet eller genom att fråga i kassan på ditt lokala favoritställe helt enkelt. Men köp inte bara för rabattens skull utan bara om du ändå behöver köpa!
 • Välj abonnemang noga. Se över dina abonnemang och tjänster såsom försäkring och tandvård. Det är tex väldigt vanligt med studentrabatter på mobil/streamingtjänster och gym. Alla dessa fasta månadskostnader är toppen att hålla låga för att skapa utrymme i din budget.
 • Jobba extra. För att dryga ut kassan eller kunna spara undan lite är en bra idé att jobba timmar i tex butik eller restaurang på helger och kvällar så mycket du orkar bredvid studierna. Under 2021 har inkomsttaket för vad du får tjäna utan att det påverkar ditt CSN slopats, så utnyttja den möjligheten att tjäna mycket extrapengar! Varje hundralapp extra in månaden är guld värd för att kunna spara pengar även som student. 
 • Skaffa en buffert. Något som extrainkomsten i första hand bör gå till är att spara ihop en trygghetsbuffert på ca 10-15 000 kr för oförutsedda utgifter, innan du spenderar pengarna på annat. Du kan ha otur och råka ut för dubbel hyra om du måste byta bostad, cykeln blir stulen eller om du oväntat måste betala en extra hemresa. Bufferten gör att du aldrig behöver känna panik över din ekonomi under studietiden!
 • Ta inga lån eller krediter. Undvik alla typer av sms-lån, delbetalningar och andra typer av “köp nu, betala sen”-lösningar. Dem kostar dig mer i slutändan och är inget du bör förlita dig på för att klara din ekonomi. Med våra spartips kommer du förhoppningsvis att ha pengar över varje månad och inte behöva låna, men vi vill ändå höja en varningsflagg då skuldsättningen ökar som mest bland unga 18-34 år enligt Kronofogden (2020).
 • Skapa en bra sparvana. Om du redan som student kan investera tex en 100-lapp i månaden i en stabil fond är det toppen! Vi på Dreams erbjuder fondspar utan nedre gräns så att du kan enkelt kan spara några kronor här och där som gör skillnad över tid! Tiden är din bästa vän när det kommer till sparande och ju tidigare du kan börja desto bättre. Historiskt sett har börsen nämligen alltid gått upp, och att lägga grunden för ett långsiktigt sparande och bra rutin på att spara varje månad redan nu är att ge ditt framtida jag mycket bra förutsättningar. 
 • Leta deals. Se till att få kolla upp alla sorters deals för studenter såsom gratis banktjänster, lägre försäkring och gratis medlemskap i fackförbund under studietiden osv. Du kan även ta för vana att alltid leta rabattkoder inför onlineköp eller se till att använda cashbacksidor för att få lite pengar tillbaka på köp som måste göras. Betala aldrig mer än du måste!
 • Sälj saker. Ta för vana att rensa ut och regelbundet och sälja allt du inte behöver längre. Gammal kurslitteratur, kläder som inte passar eller andra oanvända saker i skåpen. Du tjänar en slant och får mer plats i din (lilla?) bostad.

Billigare studentboende

Boendet är i de flesta fall den allra största enskilda utgiften du kommer ha under studietiden.

I snitt betalar en student 4700kr i boendekostnad, enligt en undersökning som Novus tillsammans med Stockholms studentkårer gjort 2021.

Med dessa siffror uppgår boendet till 43% av ditt CSN och äter således upp mycket av pengarna du har att röra dig med. Därför kan valet av bostad göra stor skillnad för hur din övriga ekonomi kommer se ut.

För att få pengarna att räcka så långt som möjligt är det bra att se över olika boendealternativ och väga bekvämlighet mot kostnad.

 • Bo hemma. Har du möjlighet att bo kvar hemma så är vårt tips att göra det. Här finns stora pengar att spara, även om du får betala en slant i hyra hemma så är det oftast bara en bråkdel av vad en egen  lägenhet kostar.
 • Dela boende. Om du inte kan bo hemma kanske du kan dela bostad med en kompis eller ha någon inneboende? Då sänker du även kostnaden på gemensamma kostnader som bredband, tv, el osv.
 • Sök bostadsbidrag. Du kan ha rätt till bostadsbidrag om du är under 29 år, beroende på hur du bor. Se om du har någon tusenlapp att tjäna genom att enkelt göra en beräkning på Försäkringskassans hemsida.
 • Inred med secondhand. Köp möbler och annat du behöver till studentlägenheten på loppis. Du får så mycket mer för pengarna och du är schysst mot klimatet. Känns bra i både plånbok och samvete!

Billig mat för studenter

Det är vanligt att som student lägga ca 2000-3000 kr/månad på  livsmedel, inklusive utemat och hygien, vilket gör det till den näst största utgiften i studentbudgeten efter boendet.

Att laga billig studentmat kan alltså göra stor skillnad för ekonomin.

 • Sätt en fast matbudget. Bestäm en viss summa du max får lägga på mat varje månad och se till att hålla dig till den. Du kan enkelt ha koll på matkostnaderna antingen genom att spara kvitton eller föra över en fast summa till tex ett ICA-kort (om det är din butikskedja) så att de inte springer iväg. Har du pengar kvar i slutet av månaden kan du såklart unna dig godsaker, men finns det inga pengar så är det dags att äta av det du har hemma i skåpen.
 • Ät hemma. Håll matkostnaderna nere genom att äta mycket hemma istället för hämtmat och cafébesök. Varför inte bjuda hem vänner för att laga middag tillsammans istället för att gå ut på restaurang? Så mysigt och tacksamt för allas plånböcker.
 • Laga mat från grunden. Istället för att köpa massa halvfabrikat eller hämtmat som blir onödigt dyrt är det smartast att laga din mat hemma. Det är det bättre för din hälsa och du kan enkelt dryga ut med billiga råvaror som ris, kål och bönor när du lagar själv. Ett tips är att spana in Portionen under tian som har matlådevänlig, grön och billig mat perfekt för alla med liten plånbok!
 • Ät mera vego. Då kött är dyrare i inköp, i alla fall om det ska vara bra kött, så kan du spara in pengar genom att äta mer grönt. Kanske vego på vardagarna är något för dig?
 • Gör storkok. När du ändå står i köket och ska göra mat, gör mycket. Matlåda är en självklarhet som sparsam student och du får dessutom mer tid över till att plugga de dagar du bara kan värma mat.
 • Handla efter erbjudanden. Varje vecka i matbutikerna är olika varor på extrapris. Passa på att köpa dem då för att få samma mat fast billigare (men ha alltid koll på kilopriset om det verkligen är billigare!). Smartast är att ladda ner appen Matpriskollen för att se erbjudandena i dina närmaste butiker. Då kan du enkelt planera maten utefter vad du du kan få extra billigt just nu.
 • Köp mat tillsammans. Kan du, så gå gärna ihop med kompisar och köp storpack som ni kan dela upp hemma. För oftast gäller tumregeln “ju större förpackningen är mer desto lägre blir kilopriset”. 5 kg ris är både dyrt i inköp och svårt att ha plats med i studentlyan, men det är perfekt om du och 4 vänner kan dela på det.
 • Ta med eget kaffe. Brygg kaffet som håller dig vaken under långa föreläsningar hemma och ta med i termos. Och häll för tusan inte ut den sista kalla kaffeslatten – den fryser du såklart in i en isform och gör gott iskaffe av sen!

Spara på billigare studiematerial

Stress är definitivt något som studentlivet med tentaperioder och allmänt krävande studier kan orsaka. Hela 25% av svenska studenter upplever att de är stressade enligt en studie som Folkhälsomyndigheten gjorde 2016.

Att den tighta ekonomin också kan ha del i stressen är inte otippat och utbildningen i sig kan faktiskt bli rätt kostsam beroende på mängden litteratur, eventuell utrustning du kan behöva köpa, kåravgifter, sittningar och så vidare.

Dessa spartips hjälper dig att spara in på det du kan som rör själva studierna och din utbildning.

 • Köp begagnad kurslitteratur. En stor pengabesparing kan göras här jämfört med helt nya böcker!  Böckerna du behöver finns nästan garanterat på andrahandsmarknaden om du läser en vanlig utbildning och även på bibblan om du är ute i god tid.
  Expertnivå: fråga kursledaren om tidigare elever möjligtvis säljer sina böcker eller googla fram boken i pdf-format online!
 • Köp utvalda böcker. Behöver du verkligen köpa all kurslitteratur eller kan du klara dig utan vissa böcker? Man lär sig ofta med tiden vad som behövs och inte. Eller varför inte dela boken med en klasskompis du ändå brukar plugga ihop med?
 • Sök stipendium. Kan du söka något stipendium för att få en engångssumma eller månadsbidrag till dina studier? Det finns otroligt många stipendier därute, kanske ett som kan ge just dig rätt till pengabidrag under dina studier. Kika på Länsstyrelsens stiftelsedatabas.
 • Plugga hemma. Att ses och plugga ihop på café kan vara mysigt, men försök styra det till att sitta hemma hos någon eller på bibblan så kommer du undan mycket billigare med eget kaffe och fika.

Billiga studentnöjen

Kul efter skolan? Javisst! Vi vill att du ska kunna leva studentlivet, inte bara överleva. Men det gäller att vara smart för att få ut det mesta av sin studenttid och få pengarna att räcka längre.

 • Lokala gratisevenemang. Vill du hitta på kul saker trots att kontot är nästan tomt? Kolla in lokala gratisevenamang (tex via stadens Facebook, lokal eventkalender eller anslagstavlor på skolan) och dra med polarna dit för att umgås. Oftast får ni uppleva nya, spännande saker som ni inte testat annars och ofta bjuds det på tilltugg och dryck som ingen fattig student tackar nej till.
 • Utnyttja provperioder. Att prova på olika gym, streamingtjänster och liknande är ett utmärkt sätt att inte betala något utan njuta av gratisnöjen. Finns det 3 gym i din stad? Testa dem alla innan du börjar betala. Glöm bara inte avsluta prövotider innan dem kostar pengar!
 • Betala inte för transport. Cykla eller gå till skolan för att både få in vardagsmotion, rensa hjärnan från nationalekonomiska teorier och slippa betala dyra pengar för transport. Du kan stå emot impulsen att ta den där dyra taxin hem från krogen!
 • Skippa inköp. Allt du tänker att du behöver inom kläder, beauty, teknik, inredning med mera – skippa köp om det inte är akut. Skriv upp sakerna på önskelistan istället. Sån shopping gräver annars ganska stora hål i en tight studentekonomi – så varför inte låta farmor, päronen eller polaren som redan har ett fett jobb ge dig sakerna i födelsedagspresent, julklapp eller namnsdagspresent? Du skola ta alla chanser att kamma hem en present är nämligen ett bra budord för smarta studenter, i alla fall av vad vi minns från den tiden.

Vi hoppas att du har fått många tips och inspiration till att leva ett mer ekonomiskt studentliv – kanske blir det till och med lite över för att hinna uppfylla en dröm eller två under tiden?

Välj ditt dreamteam

Mer pengar över med Dreams

Dreams gör det lätt att lägga undan små summor här och där – perfekt för studenten med begränsad ekonomi som ändå vill spara till sina drömmar. Ladda ner appen och testa gratis!

Ladda ner appen