Spara pengar tips – 10 bästa spartipsen 2023

Letar du efter spara pengar tipsen som hjälper dig spara mer i vardagen? Bra! Vi har samlat 10 av Dreamsanvändarnas bästa spartips 2023 för att inspirera och motivera dig till att hitta sätt att spara mer pengar och förändra din ekonomi.

Alla har vi hört det där om många bäckar små och det ligger mycket sanning i det talesättet. Små men frekventa utgifter som att jämt köpa läsk eller kaffe på stan, att gå på krogen ofta, spontanshoppa små grejer eller alltid köpa påse i mataffären har stor påverkan på din ekonomi i längden.

Var för sig kanske utgifterna inte är så stora, men räknar man ihop dem blir det ändå mycket pengar över tid. Handlar du 4 gånger i veckan och köper plastpåse för 5 kronor varje gång lägger du över 1000 kronor om året på påsar. Pengar du kanske hellre skulle vilja spara. 

Det bästa spartipset är att minska utgifterna

Det överlägset bästa spara pengar tipset är att se över hur du spenderar dina pengar och att minimera de onödiga utgifterna. För att få bättre översikt på dina utgifter och inkomster kan det vara bra att göra en budget, eller i alla fall kartlägga en månads utgifter för att se vart du kan göra skillnad på riktigt.

Att verkligen räkna ihop alla utgifter är för många en stor ögonöppnare som tydliggör mönster och vanor – och områden för förbättring – man kanske inte hade en aning om. Du kan läsa mer om hur du går tillväga och ladda ner Dreams gratis budgetmall här.

Lyckas du genomföra en beteendeförändring och justera några av dina små eller stora vanor samtidigt som du till exempel använder Dreamsappen för att enkelt spara pengarna har du stor möjlighet att förändra – och förbättra – din ekonomi långsiktigt.

10 populära spara pengar tips från Dreamsappen

Detta är 10 av de mest populära spartipsen från Dreamsappen som tillsammans används av över 185.000 kunder för att spara mer pengar varje månad. Tipsen är relevanta för de flesta och samtidigt som det är ganska lätta vanor att komma igång med kan de också hjälpa dig spara mycket pengar. 

Spara pengar tips #1. Matlåda – spara 12.000 kr om året

Att välja matlåda framför lunch ute kan sänka dina lunchkostnader med 63% (12 000 per år!!) och är ett av våra absolut bästa spartips. Gör du det dessutom till en vana att laga några extra portioner middag kommer du snart märka att matlådan är ett utmärkt sätt att inte bara spara pengar utan också tid eftersom du slipper stå i restaurangköer (eller bråka med kollegor om vart ni ska gå idag…).

Ingen matinspiration? Titta in hos Portionen under Tian som lagar enkel, vegetarisk mat och har recept specifikt framtagna för att vara matlådevänliga. 

Spara pengar tips #2. Ställ bilen – spara 24.000 kr per år i bensin

Att cykla eller gå till jobbet, matbutiken och träningen är både sundare och billigare än att köra. Vet du egentligen hur mycket bilen kostar dig per år? Märker du att du klarar dig fint utan bilen kan du spara ännu mer pengar genom att ställa av den i perioder eller till och med sälja den.

Känner du att du inte kan vara helt utan bil kanske bilpool är ett billigare alternativ för dig? Måste du ha egen bil kan samåkning och turas om att köra alla barnen till träningen eller till affären för att storhandla spara in pengar.

Spara pengar tips #3. Inget matsvinn – spara 3.000-6.000 kr om året

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp och den största andelen av svinnet uppstår i hemmen. För oss svenskar handlar det om 19 kg mat per person och år och 26 kg dryck som slängs enligt WWF – vilket också motsvarar en hel del pengar. Här finns tips för hur du tar vara på mer av din mat och slipper slänga matvaror du faktiskt har betalat pengar för.

Spara pengar tips #4. Fika hemma – spara ca 3.900 kr om året vid en fika i veckan

Konsumtionen inom kategorin restaurang och café ökade med 64% från november 2020 till november 2021 enligt SCB och det betyder att många har unnat sig (extra) mycket fika och mat ute. En latte med något sött går ofta på 100 kr, medan hemmafikan kanske kostar en fjärdedel – trots att du bjuder! Du kan alltså både fika med vänner och familj oftare, och ändå spara pengar på det.

Spara pengar tips #5. Bli vego – kapa matbudgeten med 8.000 kr per år

Det finns få livsmedel som är billigare än bönor, kikärtor, potatis och andra baljväxter och rotfrukter. Vill du spara mer pengar är det alltså klokt att minska andelen kött i din matbudget och äta helt eller delvis vegetarisk mat.

En vegetarisk måltid kostar ungefär en fjärdedel av vad en måltid innehållandes kött gör – förutsatt att du inte köper dyra köttsubstitut (som ofta kostar lika mycket som kött). Även om du inte vill äta endast vegetarisk mat går det att spara mycket bara på att minska andelen kött i din kost – det är dessutom bra för planeten också.

Spara pengar tips #6. Träna utomhus och spara 3.600 kr om året

Idag finns en uppsjö av olika alternativ för hemmaträning med allt från träningsappar till youtube- och instagramprofiler som mer än gärna hjälper dig komma i form helt gratis. Istället för att betala 300 kr i månaden för ett genomsnittligt gymmedlemskap kan du alltså spara en hel del på att leta upp närmsta utegym, hitta en springkompis eller köra ett yogapass på Youtube.

Spara pengar tips #7. Sluta snusa/röka och spara 18.000 om året

Det finns ingen väg runt det – att röka eller snusa är en väldigt dyr vana du kan spara massor av pengar på att sluta med. Om du lägger 50 kr/dag på tobak blir det ca 18 000 kr totalt på ett år – pengar som du kan lägga på din drömmar.

Spara pengar tips #8. Ingen påminnelseavgift – spara in på 700 kr per år

Glömmer du ofta att betala räkningar i tid så att den där retliga påminnelseavgiften eller dröjsmålsräntan hinner läggas på totalbeloppet? Om vi utgår ifrån att det råkar hända dig en gång i månaden och avgiften är 60 kr så bör du kunna spara in mer än 700 kr per år. Tricket är att betala räkningar så fort du får dem, sätta alarm på viktiga förfallodatum eller aktivera autogiro där du kan – för slippa extra avgifter. 

Spara pengar tips #9. Dela på prenumerationer -och spara minst 1.200 kr varje år

Behöver du 50 kanaler på din tv? Avsluta streamingtjänster du inte använder, välj ett mindre paket eller testa att ha en tjänst aktiv i taget så får du troligen minst en hundralapp över varje månad, om inte mer.

Du kan också använda familjeprenumerationer där vissa tjänster tillåter dig att dela abonnemang med andra. Och vill både du och grannen prenumerera på samma dagstidning är det guldläge för besparing – låna ut tidningen när du läst klart och splitta kostnaden!

Spara pengar tips #10. Vårda dina kläder – spara 3.000 om året

När du skippar slit och släng-tänket i garderoben upptäcker du snabbt att det blir en hel del över till drömmarna. Svensken köper i snitt 13 kilo ny textil om året, men ändå känner du säkert igen känslan “jag har inget att ha på mig”.

Enligt Konsumentverket är ca 500 kr per månad en normal klädbudget för en vuxen person, men det är absolut möjligt att halvera den genom att se på kläder på ett nytt sätt. Laga, låna, byt, gör om eller köp kläder secondhand så ska du se att klädkontot krymper men att du fortfarande har fina plagg att klä dig i.

Har du inte fått nog av dessa spartips utan vill få ännu mer inspiration till hur du kan få en bättre ekonomi och spara mer pengar kan du läsa våra bästa tips för när du behöver sparar extra pengar snabbt eller några olika strategier som hjälper dig som undrar – hur sparar man pengar att komma igång.

En sparapp kan vara årets bästa spartips

Nu när vi gått igenom några av våra användares bästa spartips är det värt att nämna att ven om du minskar dina utgifter med hjälp av olika spara pengar tips, gör en budget och på olika sätt förändrar dina ekonomiska beteenden är det inte alltid självklart att det blir enkelt att faktiskt spara undan pengarna till något annat. Tyvärr. 

Om du känner att det är svårt att låta pengarna på sparkontot vara ifred, eller att du ofta spenderar mer än vad du hade planerat kan det vara dags att testa en annan strategi för ditt sparande.

Kanske behöver du skaffa ett separat sparkonto i en annan bank, eller ta hjälp av en sparapp som Dreams som låter dig sätta upp motiverande och konkreta sparmål? Du kan alltid testa appen gratis i 30 dagar för att se om det funkar lika bra för dig som det funkar för Maja, som inte längre behöver oroa sig för sin ekonomi.

Välj ditt dreamteam

Spara mer pengar med Dreams

Varje månad sparar våra användare i genomsnitt 1470 kronor mer än de gjorde utan appen. Ladda ner och testa gratis du med!

Ladda ner