Köpstopp? 13 tips som minskar shoppingsuget

Vi vet hur svårt det kan vara att stå emot reklambudskap och ett riktigt bra erbjudande. Därför har vi samlat praktiska tips som hjälper dig minska köpsuget, köpa färre saker och kanske testa ett köpstopp? 

Det sägs att lycka inte kan köpas för pengar, men vår hjärnas reaktion på rea och bra deals kan faktiskt liknas vid en lyckokick. När vi klickar hem den där tv:n eller mixern till en bråkdel av ordinarie pris, pirrar det i kroppen på nästan samma sätt som när vi får högsta betyg på ett prov. 

Hjärnan får en kick av att slå till på ett bra erbjudande och vi känner att det är kul att shoppa. Efter att lyckoruset lagt sig har vi i bästa fall fortsatt glädje av prylen vi köpte, men ibland följer en känsla av att vi shoppat för mycket och kanske spenderat pengar vi inte tänkt. I värsta fall kan jakten på shoppingruset leda till ett köpberoende där man vill shoppa mer och mer för att få samma härliga känsla.

Så hur tar man kontroll över sin lust att shoppa? För att du bättre ska kunna motstå köpimpulser, och slippa ångra dina inköp har vi samlat ett gäng tips som gör det lättare för dig som kanske känner att du köper för mycket saker, som vill testa ett köpstopp eller letar efter tips som gör det lättare att stå emot köpsuget.

1. Jämför kostnaden

Ett pris kan ofta vara abstrakt och svårt att ta ställning till, att försöka sätta det i perspektiv kan därför hjälpa oss känna om vi verkligen tycker det är värt. Man kan tillexempel tänka på hur många timmar man behöver arbeta för att ha råd med saken eller vad man annars skulle ha råd att göra för samma summa? Kanske upptäcker du att det finns något annat du hellre skulle vilja göra för de pengarna.

2. Avprenumerera på nyhetsbrev

Vi nås nästan dagligen av reklam genom sms, mejl eller kundtidningar. Om du vet med dig att du gärna lockas till köp när du öppnar och läser dem – avprenumerera! Låt inte reklamen nå dig, så kan vi nästan lova att köpsuget kommer minska.

3. Spring inte i butiker i onödan

Att strosa på stan och gå in i butiker (eller spana i webshoppar!) kan ofta fungera som ett tidsfördriv, men att se massa fina saker kan förstås skapa vad som känns som ett behov av att köpa dem. Det man inte vet om att det finns är det mycket svårare att sukta efter. Ska du inte handla något är det därför smart att försöka låta bli att gå in i affärer (eller webshoppen) och istället göra något annat med din tid.

4. Fokusera på en större dröm

Att ha en riktig dröm du vill förverkliga kan nästan fungera som ett vaccin mot köplusten. Att bara säga nej till något man vill ha är nämligen svårt för vår hjärna – den vill ju åt kicken av att få något nytt. Att säga nej till att köpa ett par skor blir alltså mycket enklare om du istället säger ja till att spara till något annat, viktigare. Har du ingen dröm just nu så kanske det är dags att skapa en för att ha en morot som hjälper dig att stå emot lockelsen av bra erbjudanden?

5. Öppna inte mail eller sms med rabatterbjudanden

Företagen vill gärna nå dig med sina erbjudanden rakt in i din inkorg, för det känns personligt och man gillar ju alltid att känna sig utvald. Men om du redan innan har bestämt dig för att inte köpa något – öppna dem inte!

6. Välj ditt sociala flöde

Att matas med diverse erbjudanden och hela tiden se andra människors konsumtion bidrar till ett ökat behov av och en normalisering av shopping. Att sluta följa konton på sociala medier som ökar ditt shoppingsug är ett sätt att skydda sig mot den typen av känslor. Vill du inte avfölja för alltid, ta en paus en stund. Influencers uppgift är att få dig att känna att du vill ha det dem har, köpa mer saker och de jobbar för företag som lever på din shopping.

7. Stressa inte

Erbjudanden och reklam kan få oss att känna oss pressade att ta beslut här och nu — framför allt under köphelger som Black Friday då vi vet att erbjudandet är tidsbegränsat. Genom att vara medveten om att det här är ett vanligt trick kan du vända på det — kolla upp saker du behöver i förväg och vänta in prissänkningen för att köpa just det (och inget annat) till ett extra bra pris. Här kan du läsa mer om knepen butikerna använder för att få oss att handla.

8. Planera inköpen efter behov

Att skilja på behöver och “villhöver” gör stor skillnad i hur vi konsumerar. Att upptäcka ett behov i vardagen, göra research om bästa alternativet och köpa endast det nödvändigaste till bästa pris gör att vi fattar köpbesluten mer rationellt. 

9. Var medveten om social påverkan

Vad andra människor gör eller inte gör påverkar vad vi själva anser vara normalt, acceptabelt eller eftersträvansvärt. Om alla köper nya höstkappor ökar risken att du också känner suget öka efter en. Innan du köper – fundera på vart behovet kommer från.

10. Sätt in pengarna du sparar på ett sparkonto

Det är lätt att vi konsumerar fler varor istället för att spara pengarna vi får över. När du slagit till på en superdeal, ta reda på hur mycket pengar du fått över och sätt in dem på sparkontot innan du hinner lockas till nästa köp

11. Inför köpstopp

Om du har svårt att köpa lagom mycket kan du prova att införa ett totalt köpstopp under en period. Det kan vara ett köpstopp för vissa typer av varor eller för alla inköp, beroende på din situation. Se om du kan få med en polare på köpstoppet så kan ni utmana och peppa varann längs vägen!

12. Försvåra inköpen

Säg upp krediter/kreditkort, ta bort lagrade kortuppgifter i telefon och dator och handla med kontanter (om det går). Att göra det lite svårare att handla ger dig en chans till att tänka efter om du verkligen behöver och vill köpa grejen. 

Om du märker att suget försvinner för att det var för jobbigt att hämta och lägga in dina kortuppgifter så var det kanske inget du verkligen ville ha. Att handla med kontanter istället för kort gör det också tydligare att pengarna försvinner, medan kortköp nästan kan kännas som att handla med låtsaspengar.

13. Analysera din känslor

Kan du se ett mönster till varför du får köpsug? Om du blir medveten om att det oftare händer i vissa lägen, som när du är ensam, ledsen eller hungrig så försök undvika butiker just då. Shopping ger bara en kortvarig kick, och det är lätt att ångra sig efteråt om man styrts av sina känslor när det kommer till konsumtion.

Vi önskar dig lycka till och hoppas du fått med dig många bra tips på vägen för att fatta väl övervägda köpbeslut i framtiden. Pengarna du inte spenderar på shopping, kan ju alltid göra gott i drömmarna istället! Kanske du till och med borde starta en dröm specifikt för alla köp du hoppar över för att tydligt se hur mycket pengar du nu kan spara.

Välj ditt dreamteam

Trött på att handla?

Dreamsappen hjälper dig att enkelt spara till sakerna du verkligen bryr dig om. Ladd ner gratis och testa!

Hämta appen