10 spartips för ett billigare bröllop

  • Säg nej till öppen bar, men ja till hotshots och köp ringen på nätet. Anja Forsnor och hennes man använde Dreams för att spara till sitt drömbröllop. Här delar hon de smarta spartipsen som gjorde bröllopet billigare, och faktiskt, lite bättre.
save yourself

“Våga tänka annorlunda, man måste inte gifta sig i en traditionell bröllopsklänning”. Anja var helt säker på att hon ville ha en riktig spetsdröm med lång ärm och öppen rygg och budgeterade från början cirka 15 000 för bröllopsklänningen.

Till sist hittade hon istället en sidenkjol med hög midja med en spetstopp till som kostade totalt 4000.

Genom att välja tvådelat snarare än traditionell, dyr bröllopsklänning sparade Anja 11.000 kr. Vill man gärna ha klänning går det förstås också att hitta vackra sådana till ett mycket lägre pris hos kedjorna eller i vanliga butiker, än vad en bröllopsklänning skulle kosta i bröllopsbutiken.

“Behöver du någon ny accessoar? Leta efter saker i vanliga butiker och se om du kan hitta sånt du faktiskt kan få användning av efter bröllopet också” tipsar Anja eftersom PPA (pris per användning) då sjunker rejält.

Att köpa kritvita satinskor man kanske bara använder en gång blir dyrt, men köper man sådant man älskar och vill och kan använda igen och igen blir det genast mycket rimligare om man ser på sakens livstidspris.

Hon köpte bröllopsskor på H&M, enkla silverörhängen från Edblad och en kort pälsjacka från Zara istället för den dyra som fanns i bröllopsbutiken. “Allt jag köpte har jag redan fått användning av igen, efter bröllopet.”

“Jag beställde min ring på Vanbruun, som har betydligt lägre priser än butik eftersom de bara säljs via webben”. Anja ville inte snåla allt för mycket på ringen, hennes mål var istället att få så mycket som möjligt för pengarna.

På Vanbruun kunde hon beställa en större diamant än hon hade haft råd med om hon gått in i en butik på stan.

Ett annat alternativ kan vara att köpa begagnade ringar – antingen via auktionshus eller hos till exempel Pantbanken. Deras priser är oftast mycket lägre än i butik, och du har dessutom chans att hitta något som kanske ingen annan har.

Har du en kompis, ett syskon eller någon annan som är duktig på hår och make up och som redan är bjuden? Ta hjälp.

“Jag hade en snäll kompis som både fick sminka mig och göra håret vilket var så skönt. Dels var hon redan på plats vilket gjorde att jag inte behövde betala varken för resan eller arbetet, dessutom känner vi varandra vilket kändes tryggt.”

Om du har vänner som är bra på något speciellt som behövs för bröllopet kan det vara smart att be om lite hjälp – kanske istället för en bröllopsgåva?

Musiker, makeupartister, fotografer, bakentusiaster… på ett bröllop är det ofta massor av små tjänster som behövs, så om du kan hitta någon som vill ställa upp och hjälpa till kommer du spara mycket pengar.

save yourself

Såklart ska man välja blommor man tycker om, men man kan spara väldigt mycket pengar på att välja bland det som finns i butik, istället för att specialbeställa blommor.

“Jag visade lite inspirationsbilder för en florist och plockade ihop en bukett tillsammans med dem. I vanliga fall tog de mellan 2 500–3 000 kr för en brudbukett men eftersom jag valde det som redan fanns i butiken och inte hade några särskilda önskemål fick jag den för 900 kr” säger Anja.

Genom att välja bland det existerande utbudet blev Anjas brudbukett mycket billigare. Två tärnbuketter och tre corsage-buketter till herrarna kostade totalt 2 000 kr. “Detta är verkligen ett av mina absolut bästa spartips för billigare bröllop!”

Det är populärt att dekorera sitt bröllop med olika sorters blomsterarrangemang. Tyvärr blir blommor ofta ganska dyrt – speciellt om man vill ha specialarrangerade buketter och dekorationer.

“Morgonen innan bröllopet cyklade min mamma bort till närmaste torghandel och fyllde två stora IKEA-kassar med hortensia, tistlar, eucalyptus och annat grönt som skulle matcha brudbuketten. Hon prutade och lyckades få allting för 2 000 kr” berättar Anja.

Genom att välja bland billigare blommor och arrangera själva istället för att köpa färdiga buketter och arrangemang fick de växter och blommor som räckte för dekorationer till alla servetter, en bukett på varje bord plus övriga dekorationer i hela lokalen.

Välj inte bort blommorna, men om ni vill komma billigare undan kan det vara värt att köpa blommor i bulk från torget och dekorera med själva! Vi fick alla blommor och växter till hela bröllopet för samma pris som en enda  brudbukett kan kosta.

save yourself

Klart man vill ha dekorationer på bröllopet! Anjas bästa tips är att leta på nätet. “Vi beställde alla dekorationer via Wish. Ljusslingor, LED-gardiner, roliga tillbehör till fotoautomaten vi hade, girlanger, jätteballonger, blinkade LED-ballonger — allt och lite till” säger hon.

Totalt köpte de dekorationer för 3 500 kr – att köpa i butik hade blivit mycket dyrare och framförallt tagit mycket längre tid för att springa runt och hitta allt de letade efter.

Återigen finns det supermycket fint på nätet. Anja beställde save-the-date och inbjudningskort på Vistaprint och färdiga mallar på Etsy till trycksaker som vigselprogram, meny och bordsplacering.

“Det kostade under 100 kr mallen och vi skrev ut på vanlig skrivare på lite finare papper. Allt i A2 format lämnade vi till ett tryckeri.” Totalt kostade alla trycksaker runt 5 000 kr, inkl. frimärken.

save yourself

Öppen bar blir lätt väldigt dyrt. Vill man dra in på kostnaderna är det en bra idé att låta gästerna betala själva. “Vi ville att det skulle kännas generöst, samtidigt som vi ville hålla kostnaderna nere och undvika onödig fylla.”

Anja och hennes man bestämde sig därför för att ha ett drinkmingel precis när gästerna kom, innan vigseln. De fixade också små goodiebags till alla rum, bjöd på extra vin till maten, hotshots och vickning. Men de hade inte öppen bar, som för ett bröllop på runt 100 personer lätt kan dra iväg och kosta allt mellan 20 – 50.000 beroende på hur törstiga gästerna är.

Till slut — våga be om hjälp.

“Våra vänner och familj var ovärderliga. De hjälpte oss skriva ut menyer, hyra och hämta saker, blåsa ballonger, fixa sponsring på dryck till rummen, skrev bordsplaceringar, drog i sina kontakter och så vidare” säger Anja.

Hjälp som inte är så betungande om man sprider ut uppgifterna på flera olika personer men som gör stor skillnad i slutändan.

Välj ditt dreamteam

Spara till bröllopet ihop

Med Dreamsappen kan du och din partner enkelt sätta ett gemensamt sparmål och tillsammans spara pengar till ert drömbröllop.

Hämta appen