Så fungerar ränta på räntaeffekten

  • Ränta-på-ränta har, enligt legenden, beskrivits som världens åttonde underverk av Albert Einstein. Men vad är det egentligen? Vi reder ut begreppet och förklarar hur det kan göra dig rik.
save yourself

Att ha ett långsiktigt sparande ger många fördelar. Särskilt om man väljer att investera sina pengar i ett fondsparande. Ju längre tid du investerar, desto mindre av dina egna pengar behöver du nämligen lägga undan — tiden kommer göra det mesta jobbet åt dig och hjälpa dina besparingar att växa av sig själva.

Att börja investera dina pengar hjälper dig ta kontroll över framtiden du önskar dig, och ger dig de bästa förutsättningarna för att den ska bli verklighet. Drömhuset, en tidig pension, ekonomisk frihet eller vad det nu kan vara du vill kunna ge dig själv.

Så hur kan ränta-på-ränta hjälpa till att ge dig detta?

Vad är ränta på ränta?

Du tjänar ränta på ränta på att pengar som sparas (på sparkonto med ränta, men framförallt pengar som investeras i fonder eller aktier) varje år ger avkastning.

Låter man då pengarna vara kvar på kontot får man varje år ränta på avkastningen. Man kan säga att du varje år får gratis pengar i form av avkastning, och ännu mer gratis pengar eftersom avkastningen dessutom ger ränta.

Ränta på ränta-effekten styrs av tre saker :

Tid + summa + avkastning

Det vill säga, hur mycket pengar du sparar under hur lång tid med hur mycket avkastning. De tre ingredienserna gör att dina pengar kommer börja växa av sig själva.

Du behöver inte spara mycket

Det fina med ränta på ränta är att det inte nödvändigtvis är den som sparar mest som vinner, utan den som börjar tidigast. Man måste alltså inte vara rik för att investera pengar och tjäna ränta på ränta, att börja spara lite så fort man kan kommer göra stor skillnad.

Vi låtsas att 3 olika personer fondsparar med hjälp av Dreamsappen. Alla får 5% avkastning på sitt sparande varje år, men de sparar olika summor och olika länge.

Är det den som sparar 1000 kronor i månaden i 10 år som i slutändan får ut mest, eller den som sparar 200 kronor i månaden i 40 år?

save yourself

Person 2, som sparar 1000 kr/månad i 20 år får visserligen ut störst totalsumma i slutändan, men den får inte lika mycket gratis pengar i form av avkastning och ränta på ränta eftersom den inte sparat lika länge som person 1. Den sparar också mer av sina egna pengar än person 1.

Person 1, som sparar betydligt mindre varje månad får faktiskt dubbelt så mycket gratis, som den själv lägger undan eftersom tiden gör det mesta av jobbet.

Börja investera nu

Det absolut viktigaste du kan göra för en ekonomiskt trygg framtid är att börja investera och få ränta på ränta idag. Du kan använda Dreamsappen för att enkelt sätta upp ditt ISK och komma igång med fondsparande nu.

Välj ditt dreamteam

Ge dina pengar chans att växa med ränta på ränta

Dreams gör det lätt att investera dina pengar i fondsparande. Du kommer igång direkt i appen på 1 minut och det finns inga begränsningar för hur mycket eller lite du kan spara.

Hämta appen