Matlåda och autospar tog familjen till Legoland

  • Trots begränsad budget sparade Malin och hennes sambo med hjälp av Dreams enkelt ihop till familjeresan till Legoland. Malins tips: många bäckar små och att planera i tid inför både semester och större inköp.

Hej Malin! Grattis till alla uppfyllda drömmar — bland annat resan till Legoland. Hur blev resan och var det värt sparandet?

Definitivt! Barnen pratar fortfarande om den semestern och vill gärna åka tillbaka, så vi hade det riktigt gott. Vi tog husvagnen vilket barnen verkligen uppskattar. Både jag och min man var själva på Legoland när vi var små,  så det var roligt att få göra det med våra barn också. Det var extra speciellt för äldsta sonen vars största intresse är just lego. Vi sparade 10.000 på ett halvår till resan och det var väldigt skönt att inte behöva tänka på pengar när vi väl var iväg.

Hur gjorde ni för att spara ihop till resan — några speciella tricks eller råd?

Vi sparade tillsammans i en gemensam dröm och det är kul att jämföra med hur den andra låg till. Sedan använde vi lite olika sparsätt, autospar varje månad tillexempel vilket jag tycker är väldigt bra. Vi satt för ett tag sedan och gjorde en ny månadsbudget och såg snabbt att vi faktiskt kunde spara ganska mycket, trots att jag har CSN och mannen är snickarlärling. De handlar verkligen om att prioritera. Säljer vi någonting på en loppissida på Facebook så sätter vi ofta in de pengarna. Det är ju bonuspengar utanför vår normala budget som direkt tillfaller en dröm.

Vi tog även med matlåda och använde sparhacket matlåda för att sätta in pengarna vi sparat på den vardagsrutinen till drömmen. Det känns ju som en ganska liten summa, men gör man det ofta blir det ju en hel del — många bäckar små!

Verkligen. Är det ett nytt tankesätt för dig eller har du alltid haft lätt för att spara?

Nej, tvärtom var jag faktiskt en riktig slösa innan som aldrig sparade långsiktigt eller med framförhållning. På ett helt vanligt konto norpar man dessutom enkelt pengar från sig själv då och då. Med appen tänker jag till lite extra och vi har faktiskt aldrig tagit ut pengar annat än för att ”leva drömmen” vi sparat till. Jag är ärligt talat överraskad över att jag tyckt att det varit så pass roligt att spara med Dreams. Att se drömmarna tydligt framför sig och att summan man ska spara bryts ner till ett dagsbelopp gör det verkligen lättare.

Har du något annat du sparar till nu eller någon dröm du vill uppfylla så småningom?

Vi sparar till en ny studsmatta till barnen inför sommaren och till nästa semester som ännu inte är planerad. Men det blir troligtvis att ta husvagnen på en tur runt om i Sverige. En stor och långsiktig dröm är att köpa ett eget hus eftersom vi hyr av mina föräldrar idag. När vi väntade första barnet började jag inse hur viktigt det är med till exempel buffertsparande. Även om vi sparade innan vi började använda Dreams så sparar vi väldigt mycket mer nu och pengaplanerar mer inför exempelvis semester och större inköp – som ett framtida hus.

Vad roligt att höra. Stort lycka till med de fortsatta drömmarna!