16 perfekta spartips för sommaren

  • Den första tanken på sommaren är kanske inte att man ska spara pengar. Men ofta finns det mer att spara än vi tror på att göra bara små förändringar. Så här är de - sommarens 16 bästa spartips.
save yourself

Minska matkostnaderna med picknick

I parken, på stranden, vid sjön, på en brygga, vid en utkiksplats, på innergården, i skogen. Picknick är det ultimata sommarsparhacket eftersom det underlättar för det vi ofta allra helst vill på sommaren. Bara vara utomhus. Ni slipper betala dyrt för utemat och får en härlig aktivitet på köpet — som gärna kan kombineras med andra sommarfavoriter som bad, lekar eller bokläsande. Till exempel. Passa på att spara till drömmen varje gång du har picknick i sommar genom att använda sparhacket Utemat i Dreamsappen.

Plocka frukt och bär

Den här tiden på året svämmar Sverige över av frukt och bär som ingen äter upp. Förutom alla träd och buskar som inte ägs av någon så är det många fruktträdsägare som gärna låter dig plocka lite för att frukten inte ska gå till spillo — du behöver bara fråga snällt. Du kan också använda Fruktkartan för att se vart det finns gratis frukt att plocka! Sparhacket Skogsplock hjälper dig spara pengarna till drömmen.

Glass i termos

En termos är lika bra på att hålla saker varma som den är på att hålla saker kalla. Fyll den med glass och ta med på badutflykter och liknande så slipper ni köpa dyr från kiosken på plats. Funkar utmärkt både för pinnglass och på paket.

Tälta eller övernatta i naturen

Är det något sommaren 2020 lärt oss är det att det är härligt att vara i naturen. Kanske speciellt i Sverige där den tack vara Allemansrätten både är lättillgänglig och gratis att se och njuta av. Att tälta, campa eller övernatta i naturen är precis vad du gör det till — det kan vara superenkelt med fokus på naturupplevelsen, väldigt aktivt med vandring eller kanske kanotpaddlande eller så drar ni ihop ett gäng vänner och har med er massor av god mat och så vidare. Oavsett vilket är det ett billigt och lättillgängligt nöje som egentligen bara kräver att ni är respektfulla mot omgivningen.

Sälj en grej

Regniga sommardagar är som gjorda för att skrapa ihop extra pengar. Rensa ut saker du inte behöver längre och sälj — kanske genom att ställa upp loppisbord på innergården, att lägga upp på Blocket eller i en facebookgrupp. Du kan läsa mer om hur du rensar här och de bästa tipsen för att sälja på Blocket här. Glöm sedan inte sparhacket Sälj på annons i din Dreamsapp för att ta tillvara på pengarna du tjänar!

Parklekar

Kubb, boule, boccia, krocket, badminton, strandtennis — listan på mysiga och billiga saker att göra i en park kan göras lång. Packa picknick-korgen och ha en trevlig kväll! Ofta finns den här typen av spel i vänskapskretsen, om inte kan det vara värt att hålla ögonen öppna på sommarens loppisar eller kanske i lokala säljgrupper.

Skippa uteserveringen

Ett glas vin på en uteservering kostar lika mycket som en hel flaska på Systembolaget. Ta din(a) bästa vän(ner) och gör AW-hänget till en picknick. Inte sugen på alkohol? Att skippa uteservering funkar precis lika bra för fikapausen, lunchen eller middagen. Gör hemma och ta med, eller köp något till halva priset som take away mot vad det hade kostat er att äta det på plats. När det kommer till kritan är ni väl egentligen ändå mest  ute efter en solig plats och varandras sällskap, ellerhur?

Byt bredband och andra abonnemang

Bubblare på sommarsparhackslistan, men att se över dyra abonnemang på bredband, mobil, försäkring och vad det nu kan vara är alltid en bra idé och kan hjälpa dig tjäna tusenlappar om året. Klicka här för att ta hjälp av Dreams partner Bredbandsval.se och jämför priserna på bredband där du bor — med lite tur kan du spara upp till 125 kronor i månaden — pengar du såklart lägger undan till din dröm genom att aktivera sparhacket Byt bredband.

Hemester

Den här sommaren är kanske inte vad vi hade planerat för, men det betyder inte att den inte kan bli fantastisk. Om du brukar åka utomlands varje ledighet, ta tillfället i akt och upptäck något närmare. En hemester kan vara allt från att tälta i närmsta skogsdunge, att ta in på hotell i din eller grannstaden, att ge sig ut på en roadtrip eller gå en av Sveriges många vackra vandringsleder. Eller att bara vara hemma och göra precis det du känner för. Oavsett vad du är sugen på, kan du använda Hemester-sparhacket i Dreamsappen för att lägga undan pengarna du sparar.

Håll det enkelt

Det är lätt hänt att skruva upp förväntningarna på vad sommaren bör vara, men det räcker ofta längre än vi tror att hålla det enkelt. Att bada, äta jordgubbar, ta till vara på ljusa sommarkvällar, vara utomhus mycket eller vad du nu tycker om kan vara minst lika härligt, och kanske mer vilosamt, än resor och fullbokad agenda. Semester är inte en plats, det är ett tillstånd.

Gratis museum

Var turist i din egen (eller någon annans?) stad och besök museum, bibliotek, parkteater och annan gratiskultur.

Gratis litteratur

Vem vill inte ligga med näsan i en bok i sommar? Skaffa lånekort på biblioteket och låna både barn och vuxenlitteratur helt gratis. Om du föredrar ljudböcker kan du låna dem också! Givetvis finns det ett Låna på bibblan-sparhack i Dreamsappen. E-bokstjänster har dessutom ofta erbjudanden som låter dig testa gratis.

Låna en stuga

Semester kan man ha vart som helst men visst kan det vara lite extra härligt att ha den i en stuga. Finns det ingen egen i familjen finns det kanske någon du kan låna av när de inte själva är där? Eller så har ni en mysig helg eller vecka tillsammans. Har du en själv en stuga (eller en tom lägenhet) är det ett ypperligt tillfälle att själv låna eller hyra ut den i sommar genom tjänster som tillexempel Airbnb som gör det enkelt att tjäna extra pengar på ditt tomma hem.

Pausa tjänster du inte kommer använda

Kommer du inte komma till gymmet i sommar? Pausa medlemskapet och träna ute. Skippa månadskortet för kollektivtrafiken om du inte behöver det och kanske är det till och med värt att sätta streamingtjänster och liknande på paus om du vet med dig att du inte kommer ha tid att använda dem?

Ta cykeln

Finns det egentligen något somrigare än att susa fram på sin cykel? Skippa dyra transportmedel och njut av årstiden från sadeln. Har du ingen cykel? Kanske finns det en du kan låna av en bortrest kompis, annars är dina fötter ett både billigt och pålitligt sätt att ta sig fram. I Dreamsappen finns sparhacket ställ bilen som sparar valfri summa varje månad.

Handla på loppis

Sommaren är loppisarnas årstid och finns det saker du verkligen behöver köpa så har du chans att hitta både billiga och mer klimatsmarta saker. För att handla utan att komma hem med massor av saker du egentligen inte behövde gäller det att ha både en plan och en budget innan — vad letar du efter och hur mycket pengar får det kosta? I Dreamsappen hittar du sparhacket Inget slit och släng du kan använda för att spara mellanskillnaden på dina fynd.

Glad sommar!

Välj ditt dreamteam

Spara mer i sommar

Ladda ner Dreamsappen och använd våra smarta sparhack för att spara mer pengar varje månad till dina drömmar

Hämta appen