Rensa och sälj grejer som ett proffs – experternas tips

Att sälja av sina gamla prylar är ett oslagbart sätt att snabbt tjäna extra pengar – och få lite mer utrymme i hemmet. Men hur säljer man på lättaste och bästa sättet? Vi vet.

Enligt Blocket gömmer sig gamla, avlagda prylar till ett genomsnittligt värde av nästan 19000 kronor hemma hos alla svenskar. Saker vi inte längre använder eller behöver som ligger gömda och glömda i olika skåp och förråd.

Onödigt då det är en summa som skulle kunna göra stor skillnad och den kunde läggas på något annat, men också eftersom det faktiskt är slöseri med naturens resurser. 

Sannolikheten att det finns någon annan därute som letar efter just dina gamla skidor, borrmaskiner eller fåtölj är stor så varför inte tjäna en hacka på att ge dina gamla prylar ett längre liv? 

I den här guiden går vi igenom de bästa tipsen för att bli av med dina gamla grejer – från att rensa till att sätta rätt pris och sälja på rätt ställe. 

Börja rensa – hur kommer man igång?

För att kunna sälja något behöver man såklart först hitta vad man ska sälja och redan här är det många som tappar lusten. Att gå igenom, rensa ut och ta ställning till vad som kan sparas, säljas eller slängas kan verka överväldigande och jobbigt. Men det måste inte vara det. 

Experternas tips:

Bestäm dig. Sätt en dag och tid för att rensa. Försök boka in så att du har ordentligt med tid, kanske en söndag? Det är också bra att dubbelkolla med kalender och väderappar, är det soligt på söndagen kanske det passar bättre att rensa en regnig lördag förmiddag, likadant kan det vara värt att passa på om barnen är borta.

Dela upp rensandet i mindre delar. Jätteprojekt i stil med “rensa ut vinden” känns ofta överväldigande, vilket i sin tur kan leda till att vi försöker skjuta på det eftersom det känns för jobbigt. För att lyckas med vårt rensande ska det helst kännas motiverande och om inte roligt så iallafall skönt. 

Om vi bryter ner rensandet i mindre bitar känns det mer överskådligt och lättare att sätta igång. Istället för att rensa hela vinden skulle målet till exempel kunna vara att rensa ut vintergrejerna från vinden, eller att gå igenom vardagsrummet, eller strumplådan. Sätt ett tydligt, väl avgränsat mål för dig själv så är chansen större att det känns peppande, inte ångestframkallande.

Belöna dig. När inget annat funkar, försök med en muta. Att lova dig själv en belöning när du är klar är ett fantastiskt sätt att boosta motivationen.

Hur rensar man grejer på bästa sätt? 

Du har en perfekt rensar-dag, ett definierat mål och dessutom en härlig belöning som hägrar. Du är redo att sätta igång. Men vart börjar man och vad behöver man tänka på innan man drar fram sin inre Mari Kondo och sätter igång?

Experternas tips:

Ha lådor tillgängligt. Om du tror att det kommer vara mycket att rensa, förbered med lådor du märker sälj och släng för att enkelt kunna samla ihop det du ska göra dig av med.

Har du saker som är fullt fungerande och i okej skick, men som du inte tror kan du kan (eller inte lyckas) sälja kan du komplettera med en låda att sen skänka till välgörenhet.

Kategorisera. Dela upp rensandet efter kategori och rensa exempelvis kläder för sig, möbler för sig, verktyg för sig. Att hålla sig till ett område åt gången gör det lättare eftersom du kan applicera samma spara/släng-kriterier på allt. 

Töm ALLT. För maximal effektivitet, se till att du verkligen tömmer ut hela lådan, garderoben eller rummet du ska rensa. Att syna varje sak med sälj-ögon gör det lättare att verkligen se vad vi skulle kunna göra oss av med och gör oss också strängare med vad vi behåller.

Spara, slänga, sälja? Det är skönt och smart att sätta riktlinjer för sig själv så att man inte bara förlitar sig på känslan när det kommer till rensandet – att ta ett känslomässigt beslut om varje pinal är mycket jobbigare än om man har praktiska regler att följa.

Vi har påbörjat en lista, använd den och fyll på eller anpassa efter dina egna behov.

Spara:

 • Sådant du använder minst en gång i månaden
 • Sådant med stort sentimentalt värde
 • Säsongsbundna prylar du faktiskt använder varje säsong (skidutrustning, campinggrejer osv)

Släng, återvinn eller skänk:

 • Sådant som är trasigt (och inte enkelt kan lagas eller återställas till ursprungligt skick eller som är av för dålig kvalitet för att det ska vara värt det)
 • Sådant utan andrahandsvärde – baskläder från de stora kedjorna kan till exempel vara svårt att sälja om du inte sätter väldigt låga priser eller hittar rätt ställe att sälja det på 
 • Väldigt gammal utrustning som visserligen fungerar, men med lågt/inget värde på andrahandsmarknaden
 • Sådant du glömt att du har men som inte kan säljas

Sälj:

 • Märkesvaror
 • Allt som är av god kvalitet eller bra material
 • Inredningsprylar och möbler i okej skick – det mesta kan säljas så länge priset inte är för högt
 • Leksaker och barnprylar i okej skick
 • Techprylar 
 • Sådant du glömt att du har och som har tillräckligt värde för att säljas

Sälja prylar – bästa tipsen för att bli av med det du rensat ut

När du väl rensat och sorterat sitter du förhoppningsvis med en hel hop med grejer som det är dags att faktiskt sälja och tjäna pengar på. Men hur gör man det på bästa sätt? 

Sälj efter säsong. Det som är aktuellt säljer alltid bäst. Om du har skidutrustning du vill bli av med, försök sälja den i november och inte i juni.

På samma sätt kan en gammal ryggsäck med Elsa-motiv få ett större andrahandsvärde än den kanske haft annars om man bara lägger ut den i samband med terminsstart.

Tänk till vad folk kan tänkas leta efter just nu och rensa med det i åtanke.

På sommaren säljer bland annat detta bäst på Blocket: 

 • Cyklar
 • Mopeder
 • Utemöbler
 • Trädgårdsmaskiner
 • Verktyg
 • Golfprylar
 • Byggmaterial
 • Hyllor & Förvaring
 • Camping & Friluftsliv
 • Växthus

Gör en bra annons. Oavsett om du ska sälja på Blocket, Tradera eller på Facebook marketplace bör du lägga lite tid på att ta fina bilder som tydligt visar varan, gärna från olika vinklar och glöm inte skriva ut mått, skick, storlek och andra viktiga detaljer. 

Var noga med att skriva vad du säljer i rubriken eller texten, så att det är enkelt att söka på varan. Om det är en jacka eller golfset av ett speciellt märke skriv det tydligt eftersom det är troligt att någon letar efter just det märket.

Sätt rätt pris. Om du är osäker på vad din vara är värd är det smart att titta på liknande annonser och se vad priset är där. Om du vill sälja snabbt kan du sätta priset lite under liknande annonser.

Ofta finns en tendens att övervärdera andrahandsvärdet på vissa saker. Bara för att ett par jeans kostade en tusenlapp från början betyder det inte att någon kommer vilja ge 800 för dem begagnade.

För kläder är det en bra tumregel att dra av cirka 40-50% på inköpspriset. För elektronik räcker det troligtvis med cirka 30 – 40% – allt beroende på skick och efterfrågan.

Sälj på rätt ställe. Beroende på vad du vill sälja så kan det passa att göra det på olika ställen.

Möbler, utrustning eller dyrare klädesplagg funkar till exempel utmärkt att lägga ut på Blocket, Tradera eller på Facebook marketplace medan husgeråd kanske är bättre när ni kör en gårdsloppis.

Det finns även många dedikerade lokala Facebookgrupper där du kan sälja allt möjligt – testa att söka på “köp och sälj” i ditt område.

Om du har mycket kläder du vill bli av med som inte är av något speciellt märke och som troligtvis inte kommer dra in så mycket pengar kan det vara värt att överväga tjänster som Sellpy, som hämtar, fotograferar och säljer åt dig – men som såklart också tar en del av vinsten.

Spara pengarna till din dröm

Följer du dessa tips kommer du förhoppningsvis snart ha både ett renare, skönare hem och massor av extra tusenlappar att spara till en dröm med hjälp av sparappen Dreams.

Välj ditt dreamteam

Spara mer med Dreams

Dreams smarta sparhack gör det lätt att manuellt eller automatiskt spara små och stora summor till det som betyder mest. Dina drömmar.

Ladda ner appen