Få ordning på dina skulder

Känner du att skulderna hopat sig, ger dig ekonomiskt stress och vill ha hjälp med att ordna upp din situation? Skuld är ofta ett svårt ämne att prata om, vilket i sin tur kan göra det svårt att be om hjälp. I den här artikeln får du därför tips på vad du kan göra själv, vad vi på Dreams kan erbjuda och vad det finns för andra sätt att få hjälp. Låt oss sätta igång och ordna upp skulderna!

Vad du kan göra själv

Det kan kännas hopplöst när man känner att skulderna och eventuella problem som följer med dem redan börjat hopa sig – och i kaoset är det svårt att veta var man ska börja. Här är de första stegen som du kan ta på egen hand:

1. Få en överblick över situationen 

Öppna alla räkningar, inkassobrev och liknande. Ta reda på vem du är skyldig pengar och hur mycket och skriv ner detta. Om det finns räkningar du inte längre har i din ägo men kommer ihåg vilket företag du är skyldig pengar kan du kontakta dem och be om en kopia av fakturan. Om du känner dig osäker om du har koll på alla skulder kan du begära en upplysning hos UC för att få en full lista på alla dina lån och krediter. 

2. Ring dina fordringsägare och förhandla

Ju tidigare du kontaktar de du är skyldig pengar, desto mer tillmötesgående blir de. Visa att du vill lösa situationen och betala tillbaka. Det är också ganska vanligt att man förhandlar om det belopp man är skyldig, för de som du är skyldig pengar föredrar oftast att få betalt alls än att det blir exakt hela beloppet inklusive räntor. Skriv ner vad du vill säga och förhandla om före ett sådant telefonsamtal för att inte missa något av nervositet. Fordringsägarna ses ofta som stränga och läskiga, men kom ihåg att de har massor av liknande samtal varje dag – stå på dig och visa att du är villig att betala av, men på ett sätt som funkar för din situation. Det kan spara dig mycket pengar!

3. Avsluta alla kreditkort du inte borde ha

Om det är ett återkommande problem att du spenderar pengar som du inte kan betala tillbaka kan lösningen vara att avsluta kreditkorten. Ring bolaget som utfärdat kreditkortet och säg upp din kredit, betala av eventuell skuld och klipp sen kortet och släng det. Betala i fortsättningen  allt med pengar som du har på din bank genom att skaffa ett debitkort kopplat till ditt lönekonto istället.

4. Betala av brådskande eller dyra skulder först

Det kan finnas borgenärer som är strängare än andra, och det gäller särskilt om de har fått vänta länge på kontakt från dig eller att få betalt. Om du har brådskande skulder hos exempelvis Kronofogden är det viktigt att prioritera just dessa. Även inkassokrav bör betalas av före övriga skulder. En tumregel om du inte har allvarliga skulder är att betala av den med dyrast ränta först, för att snabbt sänka dina kostnader som du annars lägger på onödigt höga räntor.

5. Refinansiera för att spara pengar

Har du många lån på flera olika ställen kan det vara bra att se om refinansiering kan vara en lösning. Refinansiering innebär att du samlar flera lån i ett nytt för att ge bättre överblick och villkor samt göra det billigare för dig att betala av. Kort sagt: du kan spara pengar på refinansiering. Det är också möjligt att refinansiera ett enstaka lån, till exempel ett kreditkort eller konsumtionslån för att få en lägre ränta.

 

Vad vi på Dreams kan erbjuda

Dreams Skuldfri är en produkt i samarbete med Ålandsbanken. Via oss kan du refinansiera kreditskulder och konsumtionslån – och du får endast ett erbjudande om vi kan sänka din totala kostnad.

Du har säkert hört talas om lån med eller utan säkerhet. Men vad betyder det egentligen, och vilken kategori tillhör dina lån?

Lån med säkerhet innebär att den kreditgivare som lånar dig pengar har en säkerhet om du inte kan betala tillbaka. Ett bolån är ett exempel på ett lån med säkerhet då bostaden är värd pengar och säkerheten gör att lånet ofta har en lägre ränta än ett konsumtionslån utan säkerhet.

Ett konsumtionslån är pengar du kan låna utan att det ställs några särskilda krav på säkerhet. Det innebär också att det är en större risk för kreditgivaren om du inte kan betala tillbaka. Detta gör att räntorna är högre än. Lån utan säkerhet, som konsumtionslån och kreditkort, kan vara lätta att få, men det är också något som snabbt kan bli svårt att betala tillbaka.

Det smartaste du kan göra om du vill bli av med lån utan säkerhet är att refinansiera dem. När man refinansierar bakar man ihop ett eller flera lån till ett samlingslån med bättre återbetalningsvillkor och lägre ränta – för att du ska kunna spara pengar i slutändan.

Andra sätt att få hjälp med skulder

Du ska alltid ha råd med tak över huvudet, mat och andra förnödenheter som el, sjukvård eller försäkringar. Om du har så mycket skulder att du inte kan täcka dessa kostnader runt är det dags att söka hjälp utifrån.

I Sverige är det obligatoriskt för kommuner att erbjuda gratis ekonomisk rådgivning för sina invånare. Både för att förebygga överskuldsättning och för att hjälpa skuldsatta personer att hitta en lösning på sina problem.

Att ta hjälp av kommunens resurser för att återta kontrollen över sin ekonomi, när man gjort det man kan på egen hand, är därför en bra idé. Här kan du ställa frågor om det är något du undrar om skulder, krediter eller få ekonomiska råd – och de kan även boka en tid för dig att prata med en egen skuldrådgivare.

En skuldrådgivare kan till exempel hjälpa till att förklara dina rättigheter och ingå avtal med borgenärer. Vid behov kan även en skuldrådgivare hjälpa dig att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden.

Skuldsanering som sista utväg

Om din ekonomiska situation har nått en ohållbar punkt trots att du provat med alla andra lösningar, kan du ansöka om skuldsanering. Skuldsanering är till för dig som är så skuldsatt att du inte på något sätt kan betala dina skulder på många år.

Med skuldsanering kommer du att betala av så mycket du kan under en begränsad tid, i Sverige handlar det om 5 år. När denna period är över kommer du för det mesta att vara skuldfri, såvida du inte har dragit på dig nya skulder under tiden saneringen pågått (dessa kan ej läggas till under tiden). Du ansöker om en skuldsanering hos Kronofogden, och du kan ta ett test för att se om du uppfyller kraven innan du ansöker.