3 tips: Så betalar du av konsumtionslån snabbare

Det främsta tricket för att bli av med lån snabbare, är att betala mer än minimibeloppet varje månad. När skulden successivt blir mindre med tiden betalar du nämligen också mindre och mindre i ränta på månadsfakturan. Det i sig gör att du blir skuldfri tidigare och sparar pengar mot slutet av återbetalningstiden.

Du bör också fundera på om du har ditt lån på rätt plats så att villkoren underlättar för dig att bli skuldfri snabbare. En lång återbetalningstid rimmar till exempel dåligt med att snabbt bli av med skulden. Här kommer 3 tips om hur du kan lyckas betala av dina konsumtionslån snabbare.

1. Refinansiera och få lägre totalkostnad

Vilket avtal du har avgör hur länge du ska betala av på din skuld och hur stor månadskostnaden är. Därför kommer det nästan alltid att vara en fördel att refinansiera. Har du flera kreditkort och konsumtionslån kan du samla dem till ett större lån, med bättre villkor. Men det är också möjligt att refinansiera ett enstaka lån och få ett bättre deal.

Det viktigaste att tänka på vid refinansiering är totalkostnaden. Med tjänsten Dreams Skuldfri garanteras du en lägre totalkostnad om din ansökan godkänns. Produkten, skapad i samarbete med Ålandsbanken, erbjuder bara samlingslån till de som vill refinansiera befintliga lån och ger aldrig utökat låneutrymme.

2. Betala extra pengar på skulden för att bli skuldfri tidigare

Om du får refinansiering till bättre villkor blir det lättare att betala av skulden snabbare. Men oavsett om du refinansierar eller inte kan du ändå bli skuldfri snabbare genom att betala av mer åt gången på ditt lån. Det kanske låter självklart, men det kan ändå vara lätt att glömma att man kan göra detta. Kanske speciellt när man ständigt lockas av lägsta möjliga månadskostnad och mer pengar att röra sig med här och nu.

Om du verkligen vill anstränga dig för att betala av din skuld snabbare är det i princip ”bara” att göra just det. Ingen sa att det skulle vara lätt, men varje extra krona är ett steg i rätt riktning.

3. Spara pengar på ränta och kostnader du inte behöver betala

Om du betalat av din skuld i förtid sparar du ränta och avgifter för de månader du inte längre har någon skuld kvar. Om avbetalningsplanen säger 1000 kr per månad i 12 månader, men du lyckas betala 1500 kr varje månad istället – då kommer du att bli skuldfri 4 månader tidigare. Det är 4 månader där du slipper betala hög ränta på skuldbeloppet och kan lägga besparingen på något roligare – kanske dina drömmar?

Läs mer om Dreams Skuldfri.